Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

American Indian Dog

Geschiedenis American Indian dog

De Geschiedenis van de American Indian Dog is een studie van legendes en historie van de Amerikanen; een reis terug in de tijd voordat ‘de nieuwe wereld’ ondekt werd Lang voordat de Indianen paarden hadden waren de Song Dogs al aanwezig. Ze werden gebruikt voor de jacht, als herder, trek en pakdier, waakhond en babysitter. Deze honden waren onmisbaar in het leven van de Native Americans Het coyote-achtige uiterlijk is geen toeval. De native Americans geloven dat de coyote oftewel ‘Gods Dog’ de eerste levende wezens op aarde waren en ook de laatste zullen zijn ! De indian dogs maken deel uit van het balans van de natuur, zij zijn er om te leren en te helpen de mens te overleven. De Indian Dog werd vaak gekruisd met de coyote voor het instinct, roedelgedrag en hoge intelligentie.

De Indian Dog van vandaag heeft nog steeds dezelfde kwaliteiten, dankzij het zeer precieze fokprogramma van Kim La Flamme en de Song DOg Kennels. Je kunt de Indian Dog ook niet vergelijken met een

gewone hond- wolf kruising, want qua uiterlijk lijken ze wel veel op de wolf en coyote maar hun karakter is uniek !

De zoologen en archeologen hebben bewijzen gevonden dat de Indian Dog 30.000 jaar geleden al bij de Indianen leefden De American Indian Dogs werden ook beschreven door de eerste Spanjaarden,

de Lewis en Clark expeditie, de eerste settlers en in de verhalen en legendes van de Indianen zelf.
Zoals er veel verschillende indianenstammen waren, waren er ook veel verschillende types indian dogs die weer verdeeld konden worden in 3 soorten; Noordelijk type; Het grotere wolfstype werd veel gebruikt als pakdier en het kleinere type werd veel gebruikt voor de jacht Zuidelijk type; coyote-type werd gebruikt als pak-trek dier, als herder, babysitter en waakhond Plain tupe; eigenschappen van het noordelijk en zuidelijk type gecombineerd! Noordelijk x Zuidelijk = Plaintype
Volgens beschrijvingen van Maximillion en Catlan tussen 1780 en 1830; Alleen van de Comanches in het Zuiden en de Blackfoot in het noorden; ‘ Er waren zeker 200.000 American Indian Dogs (Song Dogs) en de meeste Native Americans hadden zo’n 10 tot 30 honden per familie !
De reden dat de Indian Dogs bijna uitgestorven waren was omdat ze zo op de coyote leken, zodat de Settlers en Soldaten de honden nog gevaarlijker vonden als de Indianen. Ook toen de indianen al in de reservaten gedreven waren werden de honden nog vermoord door ‘de witte man’ Sommige honden hebben het overleefd door in het wild bij de coyotes te gaan leven, daarom zijn tegenwoordig de coyotes per staat zo verschillend ! De witte man begreep de Indianen niet , niet hoe te leven in natuurlijk balans en niet om goed om te gaan met het land. Ze vermoorden veel Native Americans en bijna al hun honden.

De Native Americans hadden grote respect voor de natuur en alle levende wezens. De indian dogs werden gefokt op Intelligentie , sterkte, gezondheid en snelheid.

De indianen noemden hun honden ‘Song Dogs’ vanwege hun hoge stemmen met communiceren en als ze op Buffalo’s jaagden dan maakten ze geluiden alsof ze zongen !

Speurtocht
Kim La Flamme heeft de afgelopen 40 jaar zich ingezet om de indian dog te redden van uitsterven en deze zeer speciale honden voor de toekomst te behouden. Hij zette een selectief en langdurig fokprogramma op met Indian Dogs die hij vond in reservaten en in het wild. Hij vind het belangrijk om de Indian Dog als werkhond te behouden en niet als showhond daarom staat dit ras ook niet ingeschreven bij de Amerikaanse Kennel Club, maar wel bij de speciale rassen vereniging en IIDOBA Omdat er nog steeds gefokt word op karakter, gezondheid en natuurlijke uitstraling bestaat er een enorme verscheidenheid van vachtkleuren bij de AMerican Indian Dog. Inmiddels zijn er een paar honderd geregistreerde Indian Dogs in de USA en ongeveer 60 in Europa.
De Song Dog Kennels Europe zet zich in voor een goede toekomst voor deze unieke honden. Op een aantal jaarlijkse evenementen leren zij mensen over de geschiedenis en karakter van de Indian Dog.
Karakter American Indiandog

De American Indian DOg is intelligent, loyaal, trouw, instinctief en kan terughoudend zijn tegenover vreemden. Ze zijn beslist niet vals maar waken wel. De American Indian Dog hecht zich sterk aan een persoon of 1 familie en kan daardoor zeer moeilijk herplaatst worden, daarom is het belangrijk om niet te proberen om een indian dog te krijgen als je hem/haar niet zijn hele leven kan behouden. De indian dog heeft een hele expressieve lichaamstaal en communiceert met zijn hoge piepstem. De Indian Dog gaat goed met andere dieren om en is gek op kinderen. De Indian Dog is zeer speels en pas met 3 jaar volwassen, ze worden ook ongeveer tussen de 15 en 20 jaar oud !

De Indian Dog zal snel leren als je het maar met geduld doet, ze werken graag en worden ook o.a. ingezet voor flyball, behendigheid, sledesport, frisbee en dogscootering. De Indian Dog heeft voldoende beweging nodig, maar is wel altijd graag bij je in de buurt. Dit zeer speciale ras is niet geschikt voor iedereen ! Als je van de natuur houd en een stukje geschiedenis wilt bewaren en bovendien wilt genieten van een hond met zijn natuurlijke instincten en gezondheid, dan ben jij misschien wel die speciale persoon die zijn leven kan delen met een Indian Dog !

Rasstandaard
De American Indian Dog is gelijkend het Spitstype Middelbare grootte en licht van lichaamsbouw met een coyote achtige uitstraling. Hoofd; in verhouding met het lichaam, snuit is wigvormig en tamelijk lang. In balans met de grote rechtopstaande oren. Ogen; Tamelijk groot en amandelvormig, kleur; van geel tot amberbruin of blauw. Soms tweekleurig van ogen. De ogen hebben een intelligente starende blik. (Witte honden met blauwe ogen werden als heilig beschouwd) Oogleden; nauwsluitend en zwart Oren; Tamelijk groot en ver uiteenstaand.Neus; Middelbare grootte en zwart. Een leverkleurige neus word bij lichtere vachtkleuren geaccepteerd Lippen; dun en zwart, nauwsluitend over de kaak
Tanden; schaargebit. zeer sterk. de M1 in de onderkaak is groter als bij andere rassen Nek; Middelbare lengte en sterk, een goed ontwikkelde kraag is gewenst Lichaam; lichtelijk langer dan de hoogte en een rechte rug. Ledenen zijn krachtig met een goede afstand tussen de laatste rib en heup. De borst is diep maar niet te breed Voorbenen; De voorbenen staan iets naar buiten en zijn fijn gebouwd. Goede bespiering Achterbenen; lang recht en goed gespierd. Hakken goed afgetekend en evenwijdig. Voeten; klein en katachtig Staart ; lang en totaan de hakken reikend. De bossige staart word hongend met onderaan een lichte draaing gedragen. maar kan tijdens het rennen strak achterwaarts of bij dominantie hoger worden gedragen Vacht; middelmatige lengte en glanzend. korte, dikke , pluizige ondervacht en iets langere bovenvacht Kleur; alle natuurlijke kleuren kunnen voorkomen Hoogte; Reuen ; 60 t/m 68 cm Teven ; 55 t/m 63 cm Beweging; Gemakkelijk en snel afstanden overbruggen. Gebouwd voor snelheid, groot uithoudingsvermogen. Zeer wendbaar en katachtige souplesse

Rasstandaard van de American Indian Dog

Schofthoogte:
Reu 60 – 68 cm. Teef 55 – 63 cm.

Verschijning:
De American Indian Dog is gelijkend het Spitstype.
Middelbare grootte en licht van lichaamsbouw met een coyote achtige uitstraling.

Aard:
De American Indian Dog is intelligent, loyaal, trouw, instinctief en kan terughoudend zijn tegenover vreemden. Ze zijn beslist niet vals, maar waken wel. De American Indian Dog hecht zich sterk aan een persoon of 1 familie en kan daardoor zeer moeilijk herplaatst worden, daarom is het belangrijk om niet te proberen om een American Indian Dog te krijgen als je hem niet zijn hele leven kan behouden.

Hoofd:
In verhouding met het lichaam.
Snuit: wigvormig en tamelijk lang.
Neus: middelbare grootte, zwart. Een leverkleurige neus word bij lichtere vachtkleuren geaccepteerd.

Ogen:
Tamelijk groot en amandelvormig.
Kleur: van geel tot amberbruin of blauw. Soms tweekleurig van ogen.
De ogen hebben een intelligente starende blik.
(Witte honden met blauwe ogen werden als heilig beschouwd)
Oogleden: nauwsluitend, zwart.

Oren:
Tamelijk groot en ver uiteenstaand.
Rechtopstaande oren.

Mond:
Gebit: schaargebit, zeer sterk. De M1 in de onderkaak is groter als bij andere rassen.
Lippen: dun en zwart, nauwsluitend over de kaak.

Hals:
Middelbare lengte en sterk, een goed ontwikkelde kraag is gewenst.

Voorhand:
De voorbenen staan iets naar buiten en zijn fijn gebouwd.
Goede bespiering.

Lichaam:
Lichtelijk langer dan de hoogte en een rechte rug.
Lendenen zijn krachtig met een goede afstand tussen de laatste rib en heup.
De borst is diep maar niet te breed.

Achterhand:
Lang recht en goed gespierd.
Hakken goed afgetekend en evenwijdig.

Voeten:
Klein en katachtig.

Beweging:
Gemakkelijk en snel afstanden overbruggen.
Gebouwd voor snelheid, groot uithoudingsvermogen.
Zeer wendbaar en katachtige souplesse.

Staart:
Lang en totaan de hakken reikend.
De bossige staart wordt hangend met onderaan een lichte draaiing gedragen.
Maar kan tijdens het rennen strak achterwaarts of bij dominantie hoger worden gedragen.

Kleur:
Alle natuurlijke kleuren kunnen voorkomen.

Vacht:
Middelmatige lengte en glanzend.
Korte, dikke, pluizige ondervacht en iets langere bovenvacht.
Gezondheid van de American Indian Dog

De American Indian Dog kan HD (heupdysplasie) gehoorproblemen en problemen met narcose hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Verzorging van de American Indian Dog

Heeft veel beweging nodig.
Regelmatig wassen en goed borstelen is ook belangrijk.
Opvoeding van de American Indian Dog

De Native American Indian Dog is een zeer gevoelige en zeer intelligent dier dat uitgebreid gebruik maakt van lichaamstaal om te communiceren. Ze hebben een will to please en zijn zeer ontvankelijk voor visuele en verbale commando’s. Ze zijn zeeer gevoelig en hebben een consequente maar absoluut geen harde opvoeding nodig. Socialisatie en training op jonge leeftijd is een must.