Hondenrassen

De FCI heeft een indeling gemaakt in 10 verschillende rasgroepen. Binnen elk van deze groepen zijn alle erkende hondenrassen terug te vinden.

Het totaal aantal erkende hondenrassen staat op 356 stuks. De rasgroepen worden vervolgens opgedeeld in verschillende groepen waardoor alle honden bij een bepaalde groep horen.

De geschiedenis van hondenrassen
Vroeger bestonden er nog geen hondenrassen, dit is niet voor niets. Een hond is namelijk de gedomesticeerde vorm van een wolfachtige. Honden bevinden zich altijd in gezelschap van mensen en kunnen meestal niet op een fatsoenlijke manier zonder de mens leven. De hond wordt al duizenden jaren voor verschillende doeleinden gebruikt. De verschillende hondenrassen zijn dan ook lang niet altijd gebruikt als huisdier.

Zo wordt de hond gebruikt voor de jacht, als bewaker, als trekdier of gezelschapsdier. Tegenwoordig zijn er nog steeds honden die de mens helpen met klusjes die wij niet kunnen uitvoeren. Denk aan het opsporen van drugs of het vinden van lijken. Door de scherpe neus van de hond is deze de mens dan ook altijd behulpzaam geweest. Gelukkig voor de hondenliefhebbers, de hond wordt nog nauwelijks als trekdier gebruikt.

Maar hoe is de mens nu precies in aanraking gekomen met de verschillende soorten hondenrassen? Voor het ontstaan van honden en hondenrassen moeten we dertig miljoen jaar terug in de tijd. Op dat moment zijn de honden als diersoort ontstaan. Op dat moment leken honden het meest op wolven. Na het uitsterven en ontstaan van verschillende hondensoorten zijn er steeds meer honden bijgekomen. De mens leefde naast de honden. Op een gegeven moment is de mens de hond dan ook als huisdier of vee gaan gebruiken. De honden konden immers prima gebruikt worden voor de landbouw of andere klussen. Het is onduidelijk op welke manier en hoe dit gebeurd is. Het is echter zeker dat de verschillende soorten hondenrassen door het toedoen en het fokken van de mens zijn ontstaan. Zonder de hulp van de mens was de hond als soort waarschijnlijk een veel kleinere groep dieren geweest. Door het domesticeren van de honden is ook het gedrag van de verschillende hondenrassen veranderd. Doordat honden voor verschillende doeleinden zijn gebruikt zijn er dan ook honden ontstaan met verschillende soorten karakters en sterk uiteenlopende uiterlijkheden.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Hoeveel hondenrassen zijn er?
Zoals je al bekend was zijn er 356 verschillende soorten hondenrassen. Om het verschil tussen deze verschillende rassen duidelijker te maken delen we de rassen allereerst op in een aantal erkende groepen.
– Herdershonden
– Pinschers
– Terriërs
– Dashonden
– Keeshonden
– Lopende honden
– Staande honden
– Retrievers
– Gezelschapshonden
– Windhonden

Het onderscheid is zoals je ziet gemaakt tussen 10 verschillende soorten groepen.
Toch blijft het lastig om alle honden onder de verschillende groepen onder te verdelen.
Daarom is er naast deze verschillende groepen een extra ras gemaakt ‘overige honden’.
In de volksmond worden ‘overige honden’ vaak niet tot een ras gerekend en toegedicht aan het vuilnisbakkenras.
Vaak zijn de honden die zich binnen deze groep bevinden gekruist met verschillende soorten hondengroepen. Op deze manier ontstaan soms lelijke honden of honden met afwijkingen. Het ras raakt hierdoor onzuiver, waardoor deze honden niet meer tot een rasgroep kunnen worden toegerekend.
Om van alle verschillende rasgroepen informatie op te kunnen doen geef ik in de onderstaande koppen uitleg over elk van deze rasgroepen.

Herdershonden
De herdershond kennen we als een trouwe viervoeter zien. De herdershond is gefokt om te kunnen werken met vee. Herdershonden werden vroeger gebruikt (en nu nog) om het vee op te drijven of te leiden. Bij herdershonden wordt er onderscheid gemaakt tussen honden die het vee hoeden en honden die het vee drijven. Deze twee types herdershonden kennen beide een verschillend karakter en zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken.

Pinschers
De pinscher is een voorouder van de Dobberman. De pinscher is een fysiek sterke hond, die klein maar krachtig is. De pinscher werd vroeger dan ook gebruikt voor het verdrijven van ratten en muizen. Door de flexibiliteit van de pinscher is deze namelijk uitstekend instaat om op deze knaagdieren te jagen.

Terriërs
De terriërs zijn van oorsprong gefokt voor het jagen op het kleinere wild. De terriër kan dieren hun hol injagen waarop de jager op het geblaf af kan lopen en het wild uiteindelijk kan vangen. De terriër kan zelf echter ook flink doorbijten en het dier doodmaken.

Dashonden
Meestal wordt de dashond aangeduid als teckel. Toch mogen deze namen niet met elkaar verward worden, de officiële benaming voor de teckel is namelijk dashond. De naam van de dashond is niet vreemd gekozen. De dashond werd vroeger namelijk gebruikt voor het jagen op dassen. De vorm van een dashond is meestal langwerpig en relatief klein van formaat. De dashond is tegenwoordig zeer geliefd als gezelschapsdier.

Keeshonden
De keeshond is een hondenras dat van oorsprong stamt uit Duitsland. Keeshonden kenden vroeger weinig populariteit. De keeshond werd vroeger namelijk gezien als een rashond die niet bestemd was voor de jacht. Als gezelschapsdier is de keeshond ook weinig populair.

Lopende honden
De ‘lopende hond’ is afkomstig uit Zwitserland. Lopende honden zijn uitstekende speurhonden. De lopende hond kan gemakkelijk verschillende geuren uit zijn hoofd leren die de hond vervolgens gemakkelijk kan opsporen. De lopende hond is niet alleen als speurhond zeer geliefd, de hond doet het ook enorm goed als gezelschapsdier, door zijn aantrekkelijke uiterlijk.

Staande honden
Naast de lopende honden zijn er ook staande honden. De staande honden zijn meestal van Duitse afkomst net als vele andere hondenrassen. De staande hond is uitstekend in het opsporen van groot wild als bijvoorbeeld beren. De staande hond wordt dan ook veel gebruikt voor de jacht. De staande hond is werkwillend, vriendelijk, intelligent en kent meestal een grote conditie.

Retrievers
De Retriever is het type hond dat het wild voor de jager ophaalt. De retriever is hierdoor waarschijnlijk een zeer trouwe viervoeter en staat daardoor te boek als een hond die erg vriendelijk is voor de mens en een enorm fijn gezelschapsdier is. Er vallen vele verschillende soorten hondenrassen onder de retriever. Een bekend en populair voorbeeld hiervan is de GoldenRretriever. De Golden retriever is een trouw hondenras dat graag in het water speelt.

Gezelschapshonden
In tegenstelling tot werkende honden zijn er ook honden die enkel gelden als gezelschapsdier. Een bekend voorbeeld van een gezelschapshond is de Chihuaha. De gewoonte om een hond puur voor het plezier te houden gaat ver terug. De gezelschapshonden zijn dan ook vaak duizenden jaren geleden ontstaan. In Europa en China gaat de geschiedenis van de gezelschapshond vaak nog verder terug. Het is vaak dan ook lastig te achterhalen hoe de diverse hondenrassen tot stand zijn gekomen.

Windhonden
De hondenras groep ‘windhonden’ stamt net als vele anderen hondensoorten af van hondenrassen die in de jacht gebruikt werden. De windhond werd later echter ook gebruikt voor het uitermate populaire windenhondenrennen. Bij windenhondenrennen is het de bedoeling dat de windhond achter een kunsthaas aanrent. De snelste windhond wint hierbij. Het windehondenrennen is tegenwoordig nog steeds enorm populair, maar stuit ook op veel verzet bij de dierenliefhebbers.
In de loop van de komende duizenden jaren zal er waarschijnlijk nog veel veranderen in het gedrag van de verschillende hondensoorten en het uiterlijk van hen. De mens blijft de hond immers doorfokken en domesticeren waardoor het gedrag van de mens enorm van invloed is op de verschillende soorten hondenrassen die we kennen.