Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

American Bulldog

De American Bulldog is een echte werkhond en wordt gezien als één van de oudste en gezondste hondenrassen die er bestaan. Hij is bijna uitgestorven geweest maar mag zich de laatste tijd in een toenemende populariteit verheugen.

Het karakter
Het karakter wordt vaak omschreven als zwart/wit, een hond tevens die heel goed is in het beoordelen van de omstandigheden. Hij is alert, stoer en kent geen angst,

echter zonder agressief te zijn. Agressie hoeft ook niet opgewekt te worden, want als ingrijpen van de hond nodig mocht zijn, dan doet hij dat uit zichzelf en naar behoren. Naar andere honden kunnen American bulldoggen dominant zijn, maar bij een goede socialisatieperiode is dit goed op te lossen. De American bulldog is ook een rustige hond, zoals elke dog doet hij het in huis rustig aan. Van naturen kunnen deze honden heel goed met kinderen omgaan. Als pup kunnen ze tegen een stootje en als volwassen hond is het een echte kameraad.

Echter nooit kleine kinderen met honden uit het oog verliezen. Hun liefde voor de baas en diens gezin staat vast en is onomstreden. Om hun baas en diens gezin te beschermen gaan deze honden heel ver. Onder respectabele Amerikaanse fokkers gaan heröische verhalen de ronde. Ze gaan voor niets uit de weg. Om hun baas en diens familie te beschermen hebben ze gevochten met beren, wilde honden, stieren en zelfs vuur. Er is een verhaal dat de ranch van de heer Johnson (één van de grondleggers van dit ras) eens was omringd door bosbranden,

op den duur gingen een aantal honden het vuur te lijf wat resulteerde in de dood van een aantal onder hen. Het volgende wordt dan ook niet voor niets gezegd: They have true grit, true devotion and true love.

De geschiedenis
De American Bulldog is de oorspronkelijke Bulldog uit Engeland. Hierdoor behoord hij tot de oudste rassen uit de hondenwereld. Deze hond stamt af van de mastiff achtige en is altijd een werkhond geweest. Hij werd gebruikt om stieren te vangen voor de slager, of als vermaak, liet men hem vechten met leeuwen, beren, apen, enz. enz. Dit vermaak gebeurde overal over de wereld zoals in de Romeinse theaters, of op het Engelse platteland, zo zijn de Bulldoggen zelfs in Azië terecht gekomen. Op den duur ontstond hieruit het dapperste wezen op aarde. Het dapperste wezen??

Jawel, want deze hond vocht zonder angst tegen ieder dier waar hij tegenover gezet werd. Een leeuw zal nooit een olifant aanvallen maar een Bulldog deed dat in die dagen wel.

Toen de wereld meer geciviliseerd werd raakte de Bulldog uit de gratie bij het grote publiek. Wat gebeurde er namelijk? De hondenshow werd populair en de Bulldog was geen showhond, dit veranderde doordat men de Bulldog kruiste met de Mopshond waaruit de Engelse Bulldog ontstond . Voordat de Engelse showvorm is ontstaan is de oorspronkelijke Bulldog met de emigranten in Amerika terecht gekomen. Hier kwam hij weer terecht bij de arme klasse, en moest dus werken voor zijn eten. Zijn taken bestonden uit het vangen van vee, en het verjagen van ongedierte zoals wilde honden, beren en ieder ander dier dat niet op het boerenerf/land thuis hoorde.
Tevens bewaakte hij de eigendommen van de baas tegen menselijke opponenten. Het vangen van vee doet de Bulldog op een geheel eigen manier: een stier pakt hij bij de neus en een zwijn pakt hij bij het oor.
Dit alles gebeurt onder controle van de baas uiteraard. Tegenwoordig is de American Bulldog een alround werkhond die ingezet word als catchdog (voor het vangen van vee; dit gebeurd bijv. in Amerika), als waakhond (schutzhund), in de weightpull sport (het verslepen van zware gewichten over een bepaalde afstand), en in allerlei andere zeer zware competities. De American Bulldog is één van de weinige honden die een heel sterke beschermingsdrang combineren met een heel stabiel, rustig, betrouwbaar karakter.

Hoe ziet hij er uit?
Omdat de American Bulldog altijd een werkhond is geweest varieert zijn uiterlijk van een lenige functionele hond voor de jacht tot een zwaar bespierde imposante bewaker van erf en goed. Zijn kleur heeft als basis wit met daarin grote vlekken in alle kleurschakeringen. Zijn gewicht varieerd van 30 Kg tot 60 Kg.