Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Rashond, kruising of bastaard/vuilnisbak?

Het kiezen voor een rashond heeft voor- en nadelen. Om een afgewogen keuze te kunnen maken, is het raadzaam u goed te informeren over het ras of de rasgroep van uw keuze.

Dit kan via internet, boeken, rasverenigingen, fokkers en eigenaren die een of meerdere honden van dat ras hebben.

Simone Dalmeri

Maar ook een dierenarts kan u wijzen op rasspecifieke eigenschappen van een hond. De dierenarts ziet uiteindelijk alle probleemgevallen op het spreekuur verschijnen en weet donders goed welke hondenrassen in de praktijk met ziektes en ongemakken kampen.

De voordelen van een rashond

De keuze voor een rashond kan ingegeven worden door uw voorkeur voor bepaalde, specifieke eigenschappen in het gedrag, de aard en/of het uiterlijk van de hond.

Dit is dan ook het grote voordeel van een rashond; u kunt ongeveer inschatten wat voor een hond u krijgt. Toch is het niet zo makkelijk als het lijkt.

Onderlinge, individuele verschillen binnen één en hetzelfde ras kunnen erg groot zijn. Zeker wanneer het om een populair ras gaat dat om de reden van die populariteit veel gefokt wordt. Maar ook binnen een nest kunnen grote individuele verschillen zijn.

In de regel kunt u met een rashond beter overzien waar u mee te maken gaat krijgen qua karakter en gedrag.

De nadelen van een rashond

Een rashond is stukken duurder in aanschaf dan een rasloze hond.

Het nastreven of behouden van uiterlijke kenmerken speelt een grote, zo niet de grootste rol bij het fokken van rashonden. Dus wordt vooral gefokt met honden die aan het gewenste uiterlijk voldoen. Zo ontstaat linksom of rechtsom uiteindelijk inteelt en een gebrek aan diversiteit in de genen. Dit leidt na verschillende generaties honden tot een slechtere gezondheid.

Veel rassen kennen hierdoor erfelijke aandoeningen zoals (ernstige) heup, knie of elleboogproblemen, epilepsie en oogziekten.

Een rashond leeft doorgaans minder lang dan een vergelijkbare kruising (ook wel bastaardhond of vuilnisbakkenras). Informeer u goed over de voorkomende afwijkingen of ziektes die bij het ras van uw keuze voor kunnen komen. De kans dat u te maken krijgt met hoge(re) kosten bij de dierenarts is groot.

De kruising, bastaardhond of vuilnisbakkenras

De begrippen “kruising” en “bastaard” of “vuilnisbakkenras” worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Voor alle duidelijkheid maken we op Hondenplaza onderscheid tussen beide.

De kruising

Onder een kruising verstaan we een hond welke voortkomt uit een rashond als moederhond en een rashond als vaderhond.

Echter, omdat vader en moeder niet van hetzelfde ras zijn noemen we het een kruising.

Bij een kruising is er nog iets te zeggen over hoe de pups als volwassen hond zullen zijn. Zo zullen zij qua uiterlijk op vader of moeder lijken of van beide iets weg hebben.

Ook wat betreft het gedrag is er op die manier iets te verwachten, al is natuurlijk vooraf nooit te zeggen welke van de ouders dominant vererven.

Ook al gaat u voor een kruising en maakt het u niet uit van welke hond uw pup het meest vererft, gaat u wel de vader en moederhond goed na. Welk gedrag hebben zij, zijn ze gezond en passen ze qua ras een beetje bij elkaar?

Bastaard of vuilnisbak

Bij een bastaard of vuilnisbakje gaan we uit van rasloze vader en/of rasloze moederhond.

Bij een bastaard is het volledig koffiedik kijken. Vaak is er sprake van een zogenaamde “gelegenheidsdekking”. Dit is een dekking die per ongeluk heeft plaatsgevonden en waarbij de vaderhond niet bij de moederhond is gezocht.

Ook komt het voor dat het niet bekend is wie de vaderhond is. Ten slotte kan een teef ook meerdere keren gedekt zijn door verschillende honden voor een zwangerschap. Hierdoor kunnen er zeer uiteenlopende pups geboren worden.

Wanneer een hond voortkomt uit rasloze ouderhonden, is er niets te zeggen over wat voor soort hond het zal worden. Eigenschappen van verre voorouders kunnen weer naar voren komen, zowel qua uiterlijk, formaat, als gedrag.

Bij een bastaard is het dus afwachten geblazen. Dit kan een groot nadeel zijn.

Een voordeel van dergelijke honden is vaak wel de betere gezondheid. Doordat er generaties lang niet binnen één ras is gemengd, is er sprake van veel “vreemd” bloed.

Dat wil zeggen, erfelijke aandoeningen die bij bepaalde honden of rassen aan de orde zijn, zijn bij bastaards niet of nauwelijks aan de orde.

Een bastaard heeft dus wel degelijk ook z’n voordelen.