Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Politiehonden

Van een gewone hond naar politiehond?

Dat duurt 2 tot 3 jaar.

En dan moet de hond ook nog aan een aantal eisen voldoen.

De hond mag niet bang zijn voor knallen zoals vuurwerk of pistoolschoten.

De hond mag niet bang zijn voor dreigingen van vreemde personen.

En honden die aan een keuring voor het certificaat politiehond 1 deelnemen moeten een schouderhoogte hebben van tenminste 55 cm. Bij voorkeur wordt een schouderhoogte van 70 cm niet overschreden.

De honden moeten een goed gebit en goede beharing hebben en in het algemeen voldoen aan de eisen die aan een gezonde, stevig gebouwde hond mogen worden gesteld.

Honden waarvan de oren zijn gecoupeerd, worden niet meer tot een keuring toegelaten. Maar voor het allemaal zover is heeft de geleider en zijn aspirant politiehond nog een lange weg te gaan. Deze keuring gaat natuurlijk veel verder dan de eigenarenkeuring voor als iemand een hond wilt kopen.

Een pup mag in zijn eerste levensjaar veel lol maken (dus geen puppycursus). Alles mag en niks moet.

Bijten op een mauw, apporteren op de schik zoals een balletje of een aluminium pijp en laat hem dat alles als plezierig ervaren. Na zijn eerste levensjaar is het zaak de hond eerst het volgen, halt houden en afliggen te gaan leren om zo je appel iets op te schroeven.

Deze oefeningen kom je bijna bij elke andere oefeningen tegen.

Het volgen naar een springoefening en als je al in een verder stadium bent naar een zoekerrein volgen. Nog een ander belangrijk aspect is het gericht laten bijten op de bovenarm of boven- of onderbeen.

Dit is voor zowel de hond als de helper of pakwerker fijner en veiliger. Bij het fiets stellen geeft men de voorkeur aan de hond op het been te plaatsen.

U begrijpt wel dat hier enorm veel tijd en geduld voor nodig is. Een goede dressuur moet over een dosis geduld en inzicht maar vooral veel tijd beschikken.

Het goed combineren met commando’s bij het braven of corrigeren van een hond is ook zeer belangrijk.

Dit alles kan beter aangelijnd gebeuren, dit om altijd te kunnen corrigeren bij een mislukte oefening. Het is ook belangrijk altijd rustig te blijven als het mis gaat bij een oefening.

Met een goed afgerichte hond kan men wedstrijden lopen, meerdere certificaten halen of de hond verkopen aan een beveiligingsbeambte, politie of defensie. Maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon lekker zelf thuis houden.

Overigens is het zo dat er eigenlijk geen echt vast systeem bestaat om een hond af te richten, dit omdat geen hond hetzelfde karakter heeft. De ene hond reageert en gedraagt zich ook anders dan de andere hond. Dit alles maakt de hondensport zo mooi.

Een nieuwe hond, een nieuwe uitdaging.