Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Blaffende honden

's Nachts blaffende honden

Het antwoord is eenvoudig: negeer de hond.

Door te blaffen, is de hond je aan het leren om te antwoorden.

Je hebt ongetwijfeld last van enkele lawaaierige nachten, maar je laat zo zien dat blaffen niet werkt.

Je moet in ieder geval nooit reageren door te schelden of te schreeuwen. Als je dat doet, zal de hond alleen maar denken dat het blaffen productief was, omdat jij ook hebt geblaft.

Excessief blaffen door honden

De reden van excessief blaffen is angst en hij is bang omdat hij niet gesocialiseerd is.

Hij is nerveus door elk geluid dat hij hoort en blaft om de dreiging weg te jagen. Een hond die constant huilt, jankt en blaft of destructief is, kan soms huidproblemen hebben.

Hij likt, krabt zichzelf door de stress, veroorzaakt doordat hij alleen gelaten wordt.

Over het algemeen komt dit probleem niet bij honden voor die gesocialiseerd zijn door een opvoedingscursus op jonge leeftijd.

De oplossing is socialisatie via gehoorzaamheidscurussen en door thuis duidelijke regels te stellen.

Blaffen als de baas weg is

Dit is een groot probleem dat veroorzaakt wordt door bazen.

De hond is een roedeldier en als hij als lid van de familieroedel de vrijheid krijgt om overal in het huis te komen en om in de slaapkamer te slapen, zal hij aan stress leiden als de roedel weg gaat, omdat hij verwacht dat hij meegaat.

Als mensen het huis verlaten, zouden ze hem 10 minuten van te voren niet meer moeten aanraken of met hem praten. Hetzelfde geldt als ze thuiskomen: negeren, niet praten, niet aaien, niet kijken, niks.

Zo begrijpt de hond, dat zijn blaffen de baas niet terug heeft gebracht. Hij heeft namelijk geblaft terwijl je weg was en hij wordt hiervoor geprezen door je aandacht als je thuiskomt.

Hij denkt dan dat zijn blaffen je terug heeft gebracht. Hoor je, wanneer je terug komt, dat je hond blaft, wacht dan als dat mogelijk is tot hij een wat langere periode (2 minuten) aaneengesloten stil is.

Ga dán pas naar binnen.

De hond zal zo geen verband leggen tussen zijn blaffen en jouw thuiskomst.

De uitdrukking luidt: een hond blaft erger dan hij bijt. Dit geldt zeker voor de buren van een constant blaffende hond die te lang alleen wordt gelaten.

Hopelijk zal geen enkele lezer toelaten dat zijn hond zo'n last voor de buurt wordt.

Honden die tegen de postbode blaffen

De postbode of een ander persoon die regelmatig aan de deur komt, wordt door de hond als een indringer beschouwd en daarom blaft hij en wordt hij meteen beloond doordat de postbode weg gaat.

Hij denkt dat hij de indringer heeft weggejaagd en zijn plicht heeft gedaan. Praat met je postbode en probeer hem te laten meewerken.

Zeg hem, dat je een hondensnackje voor de deur laat liggen en vraag hem het door de brievenbus te stoppen voordat hij de brieven erin gooit.

De snack is een betere beloning dan de postbode wegjagen.

Een vrijstaande brievenbus aan het begin van de tuin of aan de gevel in plaats van in de voordeur kan ook een oplossing zijn.

Honden die blaffen als de telefoon overgaat

Als je tegen je hond schreeuwt als hij blaft wanneer de telefoon gaat, moedig je hem aan om nog meer te blaffen. Hij voelt dat er gevaar is als je reageert.

Vraag een vriend(in) om je op bepaalde afgesproken tijden te bellen. Beweeg of praat niet als de telefoon overgaat.

Nadat je vriend(in) dit een paar keer heeft gedaan, zal je hond niet meer blaffen als de telefoon overgaat.

Honden die blaffen vanaf balkons

Als een hond tegen een voorbijganger blaft vanaf het balkon, is hij domweg zijn dominatie aan het tonen.

Ten eerste door vanaf het balkon op mensen neer te kijken (staan lager, dus hond is superieur). Ten tweede door hen met succes te vertellen dat ze weg moeten wezen (vergelijk het verhaal van de postbode.)

Wat de hond betreft, is hij aan het protesteren tegen het betreden van zijn terrein. En wat nog aangenamer is, zijn geblaf wordt beloond doordat de voorbijganger wegloopt.

Simpelste antwoord: verban de hond van het balkon.

Wanneer je het geblaf echt wilt aanpakken, zul je hulp van anderen moeten inschakelen. Zij moeten gedurende een aantal voorafgesproken tijden verschillende keren langs komen en onder het balkon blijven staan.

Wanneer de mensen niet weglopen, zal de hond minder het idee hebben dat zijn geblaf werkt en zal het langzaamaan verminderen. Eventueel kun je de hond opdracht geven te gaan liggen.

Blijft de hond blaffen, dan kun je hem op het balkon zijn eten geven en vervolgens je vriend vragen langs te komen. Zo kun je de hond langzaam leren niet te reageren op passerende mensen.

De ervaring leert dat wanneer je het op de juiste manier oefent, de meeste honden het vrij snel leren. Maar het kan ook veel geduld en tijd vergen. Dan is het de vraag of je vrienden je zo vaak willen en kunnen helpen.

Bovendien kunnen je buren over al het geblaf moeilijk gaan doen.

Deze aanpak kun je ook toepassen wanneer hij van achter het tuinhek staat te blaffen.