Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Bewegingsadviezen voor honden die te dik zijn en moeten afvallen

Om goed te kunnen afvallen is naast een evenwichtige voeding ook regelmatige beweging belangrijk. Vaak hebben de dieren door het overgewicht ook een verminderde conditie.

Het is belangrijk om het bewegen langzaam op te bouwen. Door iedere week een stukje meer en langer te gaan bewegen wordt de conditie weer opgebouwd.

Hieronder volgen een aantal tips om het bewegen te stimuleren.

Regelmatig wandelen

Waarschijnlijk neemt u uw hond al iedere dag mee uit. Wissel het dagelijkse rondje eens af met een bos- of strandwandeling.

Ook een keer extra wandelen geeft al resultaat. Dat hoeft niet eens een uur te zijn. Een extra wandeling van tien minuten voldoet al.

In sommige bossen is een “natte neuzen pad”. Hier mogen honden los lopen. Zo gaat de route in het Kuinderbos (vlakbij Lemmer) voor een groot deel langs het water en u komt een speelweide tegen met een klein strandje waar de honden heerlijk met elkaar kunnen spelen en zwemmen.

Op de speelweide staan meerdere picknicktafels waar u even kunt uit rusten en bijpraten met andere hondeneigenaren.

Veel bossen hebben routes die de moeite waard zijn, maar houd er wel rekening mee dat de honden hier soms aangelijnd moeten worden. Mocht je bang zijn dat je uw hond kwijt raakt in het bos, denk dan aan een gps tracker voor uw hond.

Spelen

Door te spelen met de hond krijgt deze niet alleen meer beweging maar wordt ook de band tussen hond en eigenaar versterkt.

Er zijn veel spelletjes te bedenken, laat uw fantasie de vrije loop. Denk bijvoorbeeld aan bal spelletjes, een hindernisbaan, speuren en spelen met een geschikte hondenfrisbee.

Fietsen

Wanneer de hond wat meer conditie heeft opgebouwd is fietsen ook een goede vorm van beweging.

Voor het fietsen is wel een goede training en opbouw belangrijk.

Wanneer de hond niet heeft geleerd om naast de fiets te lopen dan is het belangrijk dat u dit eerst voorzichtig gaar trainen.

Er zijn speciale fietsstangen te verkrijgen die u aan uw fiets kan bevestigen zodat de hond niet voor uw wiel kan komen.

Zwemmen

Zwemmen is een ideale manier van bewegen bij honden met ernstig overgewicht en honden met gewrichtsproblemen.

De kans op blessures is gering terwijl alle spieren optimaal worden gebruikt.

In Lemmer is een speciaal hondenstrand waar honden het gehele jaar welkom zijn. Bij Emmeloord ligt de Kasteleinsplas dit is een ideale plek waar zowel u als de hond lekker kunnen zwemmen.

Cursussen en trainingen

Er zijn diverse en leuke trainingen voor uw hond waarbij hij lekker kan bewegen. Denk bijvoorbeeld aan behendigheid.