Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Zindelijkheid puppy

Het succesvol zindelijk maken van een pup hangt vooral af van de consequente en geduldige begeleiding van de eigenaar.

Het voorkomen van ongelukjes door een goed uitlaatschema vormt basis van de zindelijkheidstraining.

Hannah Grace

Het kunnen ophouden van urine en ontlasting vergt echter ook een lichamelijk groeiproces van beheersen van de blaas- en kringspieren. Tussen verschillende pups kan dan ook een enorm verschil zitten in de snelheid waarmee ze zindelijk worden.

Basis zindelijkheid

De basis voor de zindelijkheid begint al in het nest. De eerste paar weken houdt de moederhond door likken de nestomgeving schoon.

Zodra de pups echter wat meer zelfstandigheid krijgen, gaan ze uit zichzelf steeds meer de buitenkant van de nestomgeving opzoeken om daar hun behoeften te doen.

Hierin ligt de basis van een aangeboren gevoel voor zindelijkheid.

Puppies die echter in een te klein nest opgroeien kunnen dit gedrag niet ontwikkelen. Bij gebrek aan aparte ruimte om hun behoefte te doen, leren ze dat het bevuilen van hun eigen plek normaal is. Deze pups hebben later een enorme achterstand bij het zindelijk worden.

In sommige ernstige gevallen blijft dit zelfs een levenslang probleem.

Dit laat eens te meer zien hoe belangrijk het is uw hond bij een goede fokker te kopen! Goede fokkers zorgen voor voldoende ruimte, houden het nest en omgeving goed schoon en laten de oudere pups eraan wennen dat zij met regelmaat uit het nest gehaald worden om zo buiten het nest hun behoefte te doen.

Als uw pup met 8 weken voor het eerst bij u thuis komt, hebben de meeste pups al een goede basis voor de zindelijkheid meegekregen. Aan u de taak om vanaf de eerste dag een goed en regelmatig uitlaatschema te hanteren.

Een goede leidraad hiervoor is:
• Iedere 2 uur uitlaten
• Direct uitlaten na het wakker worden en (druk) spelen
• Water 1 uur voor de laatste uitlaatbeurt weghalen (tenzij het bijzonder warm is)
• Laatste uitlaatbeurt 15 minuten voor het slapengaan

Bijna alle pups tussen 8 en 12 weken moeten er ’s nachts ook nog een keertje uit. Om te voorkomen dat uw pup zichzelf aanleert u ’s nachts wakker te maken, kunt u beter de wekker zetten.

Begin bijvoorbeeld om 4 uur ’s nachts. Is uw pup dan nog rustig en droog, kunt u de wekker steeds een half uurtje later zetten totdat het ’s nachts helemaal niet meer nodig is.

Een en ander hangt natuurlijk mede af van hoe laat u uw pup voor het laatst mee naar buiten neemt, en hoe laat u weer opstaat.

Om de zindelijkheid ’s nachts te ondersteunen en gedurende de momenten dat u niet op hem kunt letten, is gebruik van een bench aan te raden. Een beperkte ruimte zorgt ervoor dat het natuurlijk zindelijkheidsgevoel van uw pup wordt geprikkeld.

Als u zich aan bovenstaande regels houdt, zal het zindelijk maken vlot verlopen. De eerste dagen kan het wat moeizaam gaan. U moet nog leren hoe en wanneer uw pup aangeeft dat hij wat moet doen, en voor uw pup kunnen de ingrijpende verandering als gevolg van het uit het nest plaatsen er voor zorgen dat het even wat minder goed gaat.

Omdat ook de omgeving buiten voor uw pup geheel nieuw is, kan dat ertoe leiden dat hij zodanig afgeleid is dat hij vergeet iets te doen. Blijf dan enkele minuten stilstaan op één plek.

Als uw hond is uitgekeken en uitgesnuffeld, doet hij meestal wel z’n behoefte. Doet hij echter buiten niets, stop hem dan thuis direct in de bench, of houdt hem aangelijnd zodat u goed op hem kunt letten.

Geef hem in beide gevallen geen aandacht, en probeer het na 10 minuten opnieuw. Belangrijk is dat u voorkomt dat hij binnen iets doet. Zo leert hij het snelst dat de juiste plek buitenshuis is.

Preventie

Ziet u dat uw hond op het punt staat binnenshuis iets te doen, til hem dan onmiddellijk op en breng hem naar buiten. Door het optillen treedt de natuurlijk plasrem in werking, en na even bijkomen kan hij het dan alsnog buiten doen. Waarna u hem natuurlijk enthousiast beloont!

Mopper niet als uw pup iets binnen doet, en ruim het ook zonder iets te zeggen op. Geen enkele aandacht voor z’n ongelukjes binnenshuis, en belonen (met stem of iets lekkers) als hij het buiten doet, geven het beste resultaat!

Soms wordt nog het ouderwetse advies gegeven om de pup met z’n neus door z’n plas of poep te halen. Dit heeft absoluut geen effect!

Straffen voor onzindelijkheid heeft altijd een negatieve uitwerking. De hond associeert de straf met uw aanwezigheid. Hij kan zich zelfs buiten aan de lijn onzeker gaan voelen om in uw nabijheid iets te doen. Het is veel effectiever om je pup positief op te voeden.

Ook binnenshuis kan het ertoe leiden dat de pup gaat proberen het buiten u gezichtsveld te doen, door bijvoorbeeld een plekje te zoeken achter de bank of onder een tafeltje.

Om hun onderdanigheid te onderstrepen kunnen pups bij het begroeten van een persoon of andere hond een beetje urine laten lopen. Dit worden onderdanigheidplasjes genoemd en hebben niets te maken met zindelijkheid.

Wanneer u hond dat ook doet bij het begroeten van u bij uw thuiskomst, dan kunt u dit voorkomen door uw pup bij thuiskomst te negeren. Vraag ook bezoek uw pup in eerste instantie te negeren.

Als hij rustig blijft, kunt u hem na enkele minuten eventjes begroeten. Houd zo’n begroeting echter heel kort, en praat niet tegen hem, anders loopt u de kans dat hij zich alsnog op de rug werpt, en een plasje doet. En troost u, de meeste honden groeien over dit gedrag heen.

Conclusie

Een pup goed zindelijk maken bestaat voor een groot deel uit zeer regelmatig uitlaten en het voorkomen van ongelukjes binnenshuis. Sommige pups zijn heel snel zindelijk, terwijl anderen er duidelijk veel langer over doen.

Sommige rassen staan er bekend om dat ze wat lastiger zindelijk te maken zijn. Met geduld, een goed uitlaatschema, en het voorkomen van ongelukjes komt het zeker goed!

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >