Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

De eerste dag van uw puppy thuis

Eindelijk is het zo ver, de dag dat uw puppy in huis komt is aangebroken.

U heeft alles goed voorbereid en bent best een beetje zenuwachtig.

Zou alles goed gaan? Wordt het zo leuk als u gehoopt had?

Wanneer u voor het eerst een hond in huis krijgt, of wanneer u voor het eerst een puppy krijgt, is dat best een spannende belevenis.

U heeft alles goed voorbereid, maar weet eigenlijk misschien niet goed wat u te wachten staat. Wat zal het kleine hondje doen? En wat wordt er van u verwacht?

Maak u niet te veel zorgen. Hoe klein het hondje ook nog is, het is al goed in staat voor zichzelf op te komen.

Er zijn een paar dingen waar u rekening mee kunt houden.

Rust en terughoudendheid

Wanneer uw puppy zijn eerste stappen in uw huis zet, heeft hij misschien al een hele reis achter de rug. Maar ook als u dicht bij de fokker woont en snel thuis bent, is dat voor de nog erg jonge hond een hele ervaring.

Opeens is hij de vertrouwde omgeving en geur van het nest kwijt. Zijn moeder, de fokker en diens huisgenoten, en niet te vergeten zijn nestbroertjes en -zusjes, ineens zijn ze er niet meer.

Geef uw puppy daarom alle gelegenheid om te wennen. Voorkom dat u hem overspoelt met aandacht en laat hem z’n gang even gaan.

Voorkom dat eventuele kinderen constant aan hem zitten en met hem bezig zijn. Uw puppy heeft veel te verwerken en heeft daar de tijd voor nodig.

Geef hem die tijd en voorkom dat de pup gestresst raakt.

Voeding

Om de overgang niet al te groot te maken is het aan te raden om in elk geval de eerste dagen hetzelfde voer te geven als dat de pup bij de fokker kreeg.

Zoals gezegd maakt uw pup zo’n eerste dag veel mee. Net zoals het voor u best spannend is, is het voor de pup ook een hele belevenis. Het is daarom helemaal niet vreemd als uw pup de eerste dag niet wil eten.

Geef hem de gelegenheid om te eten, maar laat het ook toe als hij dat niet wil. Dring er niet bij de pup op aan om te eten!

Ligplaats

Zorg ervoor dat u een ligplaats voor uw hondje heeft. Een mand, een kleed of een bench, het maakt niet uit zoveel uit wat, als het maar een veilige, rustige plaats is.

Veel honden geven er de voorkeur aan om op iets zachts te liggen. Maar er zijn er ook die juist een harde en zelfs koele ondergrond prettig vinden.

Probeer uw puppy daarom niet te dwingen ergens op te gaan liggen, maar probeer te ervaren wat hij prettig vind.

Zorg er wel voor dat de ligplaats niet op de tocht is.

Wanneer u een bench wilt gaan gebruiken, doe dan niet gelijk het deurtje dicht zodat uw puppy opgesloten zit.

Een hond moet wennen aan een bench en leren dat het niet negatief is wanneer het deurtje dicht gaat.

Uitlaten

Wanneer u uw puppy gaat uitlaten is dat opnieuw een hele belevenis voor uw hondje. Opnieuw komt hij in een vreemde omgeving met andere geluiden en andere geuren.

Het kan dan ook gebeuren dat een puppy zo druk is met het verkennen van de nieuwe omgeving, dat hij vergeet te plassen of zijn behoefte te doen.

Wanneer hij dan weer binnenkomt – in de inmiddels iets meer vertrouwde omgeving – ontspant hij zich en doet alsnog een plas.

Wanneer uw hondje binnen plast, reageer dan niet boos, maar til hem terwijl hij nog plast direct op en zet hem buiten neer. Bij het optillen stopt het plassen. Wanneer hij dan buiten verder plast beloont u hem daar voor.

Wanneer u dit altijd doet, ook wanneer hij binnen al uitgeplast is, zal u hondje al snel de link leggen tussen het plassen en het naar buiten gaan. Hiermee bevordert u de zindelijkheid.

Straffen voor het binnen plassen, of erger: hem zelfs met z’n neus er doorheen halen, werkt alleen maar averechts!

Slapen

Na zo’n emotioneel zware eerste dag, volgt de eerste nacht voor u en uw pup. U zou wellicht denken dat na al die indrukken uw pupje makkelijk een hele nacht kan doorslapen.

Maar zonder de warme lijfjes van z’n broertjes en zusjes, wil dat vaak niet echt lukken. Om u en uw pup rustig de eerst nacht door te helpen kunt u meer lezen in het HondenPlaza-artikel: De eerste nacht In dit artikel staan veel tips om de eerste nachten ook daadwerkelijk aan slapen toe te komen.