Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Bijten (puppy)

Voor pups en jonge honden zijn bijtspelletjes met andere honden zo’n beetje het leukste dat bestaat.

Bovendien testen ze op die speelse manier elkaars krachten en tasten ze af hoever ze bij elkaar kunnen gaan.

Minder leuk wordt het als het bijtgedrag wordt botgevierd op mensen of kinderen.

Pups ontdekken de wereld niet alleen met hun zintuigen als ogen en oren, maar ook door dingen in de bek te nemen. Dit natuurlijke gedrag kan bij u thuis tot vervelende situaties leiden.

Slopen van spullen en bijten in handen, armen, benen of kleding kan zeer hinderlijk en ook pijnlijk zijn. In dit artikel wordt u meer verteld over bijtgedrag naar mensen.

Hoewel bijten in de natuur absoluut overlevingswaarde heeft, is dat bij het samenleven met de mens van ondergeschikt belang. Het kan zelfs zeer ongewenst gedrag zijn.

Het doden van een prooi en het verdedigen ervan, maar bijvoorbeeld ook het verdedigen van het territorium, zijn in de natuurlijke situatie van groot belang. Bezoekers bijten en in de broekspijpen van uw kinderen happen zijn echter absoluut ongewenst.

Waar het om draait bij een huishond is dat zijn natuurlijke bijtgedrag in goede banen geleid wordt en dat uw pup leert zichzelf te beheersen.

Een onderdeel van het in goede banen leiden van het bijtgedrag is de hond te voorzien in zijn natuurlijk behoefte om te kauwen door hem van geschikt kauwmateriaal en speelgoed te voorzien.

Daarnaast kunt u trekspelletjes met hem spelen waarbij hij zelfbeheersing qua bijten en loslaten leert ontwikkelen.

Daar zijn een aantal regels voor: u begint én eindigt het spel, leer uw hond los te laten op commando en pas opnieuw toe te happen als u daar toestemming voor geeft.

Wordt uw hond te wild of bijt hij per ongeluk in uw handen, dan staakt u onmiddellijk het spel. Alleen “leuk” spelen wordt beloond door langer door te gaan.

Vaak wordt de vraag gesteld of je met een hond mag stoeien waarbij hij in uw handen bijt. De meningen hierover zijn verdeeld.

Sommigen zeggen dat het beter is de hond nooit toe te staan in mensen te bijten/happen, al was het maar in spel.

Anderen zijn juist van mening dat door het gedoseerd toe te laten, de hond juist een goede “bijtrem” ontwikkeld. Bijtrem betekent dat de hond zijn bijtkracht leert beheersen.

Door onmiddellijk luid AU! te roepen en weg te lopen als hij u pijn doet, leert hij zich te beheersen. Rustig, gedoseerd happen zorgt ervoor dat u met hem blijft spelen.

Houdt hij zich niet aan de regels, pech: het spel is onmiddellijk voorbij.

Wat u ook kiest, het mag de hond NOOIT toegestaan worden, ook niet in spel, om in kinderen te happen.

Helaas zijn kinderen wel vaak het slachtoffer van het jonge bijtgedrag. Dat komt meestal door hun reactie: ze trekken hun handen snel terug, proberen weg te lopen als de pups in hun broekspijpen hangt of proberen hem weg te duwen en gillen.

Logisch vanuit het gezichtspunt van het kind, maar voor de hond betekent het alleen maar dat uw kind zijn spel beantwoordt. Door deze “beloning” gaat de pup alleen maar vaker en harder bijten.

U zult hier als ouder uw kinderen en uw hond goed in moeten begeleiden en ingrijpen als dat nodig is. Afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen kunt u ze leren de hond niet uit te dagen door niet te rennen waar de hond bij is.

Ook kunt u ze leren hard AU! te roepen als de pup te wild is en de rug naar hem toe te draaien.

In andere gevallen zult u op de momenten dat uw geen tijd heeft om op hem te letten, uw pup bijvoorbeeld in de bench kunnen doen. Zo voorkomt u ongewenst bijtgedrag.

De veiligheid van de kinderen staat voorop.

Honden uit de herders- en veedrijvers groep, met Border Collies voorop, kunnen in combinatie met het bijten bovendien hoedgedrag ontwikkelen.

Snel bewegende dingen zoals rennende kinderen, joggers, fietsers of auto’s moeten tot stilstand gebracht worden door ze de pas af te snijden en/of te bijten.

Belangrijk hierbij is vooral te voorkomen dat dit ongewenste gedrag ontstaat.