Voor en nadelen van een pup

pupEr is zoveel te kiezen wanneer u besloten heeft een hond in huis te halen. Één van die keuzes is of het een puppy moet zijn, of toch liever een volwassen hond. In dit artikel, en in het artikel “voor- en nadelen van een volwassen hond”, zetten we de zaken op een rijtje.


Wanneer u een nest met puppy ziet bent u snel verkocht. Puppy’s zien er erg aantrekkelijk en vertederend uit. Geen wonder dat u snel zwicht met zo’n klein bolletje wol in uw handen. Wanneer u de keuze voor dit type hond gemaakt heeft, en u weet zeker dat u graag en puppy wilt, dan is het geen enkel probleem. Voordat het echter zover is, is het verstandig na te gaan of een puppy voor u de beste keuze is.


De voordelen van een puppy
Hét grote voordeel van een puppy is dat u veel invloed heeft op de wijze waarop uw puppy opgroeit. Ook kunt u bepalen welke manier van training u gaat volgen en kunt u uw hondje van jongs af aan datgene aanleren wat voor u van belang is. Er wordt wel eens gezegd dat een puppy naar uw hand te vormen is. Misschien gaat dat wat ver, individuele eigenschappen van de pup spelen tenslotte ook een rol, maar toch zit er wel een grote kern van waarheid in.
Naast dat u invloed heeft op de ontwikkeling van de pup tot een volwassen hond, heeft u ook de volledige keuze als het gaat om de voeding en de medische zorg.
Om met dat eerste te beginnen; wanneer u veel waarde hecht aan een bepaalde voedingswijze, dan kunt u direct daarmee beginnen. Voor wat betreft het inenten en het regelmatig ontworden van uw hond heeft u bij een pup van met af aan daar de controle over. Wanneer uw hond volwassen is, kent u de hele geschiedenis van zijn opgroeien in al z’n facetten. Een groot voordeel.

Voor welk hondenspeeltje ga jij?

puppyDe nadelen van een puppy
Een puppy opvoeden en grootbrengen, vraagt een grote inzet. Niet alleen financieel door de aanschafprijs en nodige inentingen, maar vooral qua tijd. Vooral de eerste paar weken bent u intensief bezig met zindelijk maken. Ook is de periode van 8 tot 12 weken van groot belang voor een goede socialisatie. Het is tijdrovend om uw pup uitgebreid kennis te laten maken met de wereld: vreemde mensen, kinderen, vreemde honden en andere dieren, verkeer, de markt, fietsers, een schoolplein etc. Maar het is wel van zeer groot belang!
Daarnaast bent u dagelijks bezig met de opvoeding en begeleiding van uw pup. Hij moet leren alleen thuis te blijven, uw bezittingen te respecteren en zich in het algemeen te gedragen. De basisbeginselen van de gehoorzaamheid leert u in deze fase ook aan.
Voor veel eigenaren is deze periode, met z’n vele werk, een hele leuke tijd. Zo’n klein hondje te zien opgroeien is heel bevredigend. Heeft u hiervoor echter onvoldoende tijd, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van uw pup. Een volwassen hond is dan een beter idee.


Samenvattend
Of een pup voor u de juiste keuze is, hangt af van diverse factoren. Heeft u genoeg tijd en gelegenheid voor de tijdrovende opvoeding van een jonge hond? Een pup trainen en opvoeden is heel leuk, maar kan ook best lastig zijn. Het toekomstige gedrag van uw hond wordt voor een groot deel beïnvloed/bepaald door de opvoeding en begeleiding in de puppyfase. Voor het grootbrengen van een pup heeft u veel tijd nodig  Kiest u een volwassen hond, dan heeft u minder tijd nodig en weet u vaak beter wat u in huis haalt.


Relevante HondenPlaza-artikelen:
De omgevingsgerichte socialisatiefase; 8 tot 12 weken
De rangorde fase; 12 tot 16 weken
De puberteit; 7 tot 12 maanden
Het nut van een puppycursus
Socialisatie algemeen (Kennis maken met de wereld):
Socialisatie mensen en kinderen
Socialisatie andere honden
Socialisatie verkeer en geluiden
Socialisatie andere huisdieren
Socialisatie kleinvee en katten buitenshuis
Socialisatie op herhaling, de tweede gevoelige periode van de hond
Alleen thuis leren zijn


Dier algemeen

Gerelateerde Artikelen

Geschikte hond zoeken

Er is een overvloed aan honden die ter herplaatsing worden aangeboden. Onder hen zijn vele leuke en fijne honden. Niet iedere hond zal echter bij u, uw situatie


Beste leeftijd pup

Hier vind je informatie over de leeftijd die een pup moeten hebben


Welke hond past bij mij

Honden zijn leuk, en puppy’s onweerstaanbaar. Bij het zien van een nest puppy’s, of bij de aanblik van een paar lieve bruine ogen van een hond in het asiel.


Keuze van de pup

Wat is er nou leuker dan het uitzoeken van een pup? U heeft zich al lang verheugd op de komst van uw puppy en alles is goed voorbereid. Eindelijk is het dan zo


Zindelijkheid puppy

Hier vind je informatie over de zindelijkheid van een puppy