Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Voor en nadelen van een ‘tweedehands’ hond

Wanneer u graag een hond wilt, maar u heeft niet de tijd om een puppy op te voeden, dan kan het overnemen van een al wat oudere hond een uitkomst zijn.

Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen?

De kranten en internet staan vol met honden die voor herplaatsing worden aangeboden. Er is een ruime keuze.

Wanneer u geen tijd of gelegenheid heeft een pup op te voeden, dan is het overnemen van een hond een goed alternatief.

Maar ook om principiële redenen worden honden met “praktijkervaring” overgenomen.

Gelukkig maar, want er zitten heel veel leuke honden tussen die absoluut een nieuwe baas verdienen.

Van een volwassen hond mag u verwachten dat hij al zindelijk is. Dat hij geleerd heeft alleen thuis te zijn, en dat hij op z’n minst een basis van gehoorzaamheid kent.

Wanneer u een hond overneemt heeft u natuurlijk nog wel het nodige werk aan de hond, maar het staat niet in verhouding tot het werk dat u aan het opvoeden en grootbrengen van een puppy heeft.

Een ander groot voordeel van een al volwassen hond is dat u zijn gedrag en karakter goed kan inschatten.

Een wat meer ideologisch gedachte is dat u met het overnemen van een hond de hond een tweede kans geeft en mensen helpt die om welke reden dan ook afscheid van hun hond (moeten) nemen.

Naast voordelen, kan het overnemen van een hond ook nadelen hebben. Uzelf goed informeren is dus ook bij de aanschaf van een volwassen hond van groot belang.

Honden worden over het algemeen om speciale redenen ter herplaatsing aangeboden. Helaas is de opgave van reden waarom de hond wordt weggedaan niet altijd even betrouwbaar.

Deze redenen kunnen heel divers zijn: echtscheiding, te weinig tijd, verhuizing, allergie etc.

Medische aspecten zijn ook een reden om een hond te herplaatsen. Een aandoening die op termijn ingrijpende operaties – en dus kosten – met zich meebrengt, kan een reden zijn om een hond te herplaatsen.

Daarnaast wordt er vaak om reden van een bepaald gedrag afstand gedaan van de hond. Dit kan heel legitiem zijn, maar dient u wel verteld te worden.

Veel probleemgedrag is te verhelpen, of hoeft in uw situatie zelfs helemaal niet op te treden. U heeft echter wel het recht om te weten waar u aan begint.

Ga dus heel goed na wat de daadwerkelijke reden is van de herplaatsing en laat u niet met een kluitje in het riet sturen.

U zult zich serieus moeten inspannen om te voorkomen dat u een probleem in huis haalt of dat u voor teleurstellingen komt te staan.