Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

De beste voerbak voor jouw hond

Een goede voerbak is een must voor elke hond. Maar ook voor jou als baasje.

Sommige honden schrokken hun eten in drie tellen op. Andere honden knoeien als een gek en maken korte metten met je laminaat. En dan heb je nog de avonturiers die de bak door het hele huis slepen.

Welke honden voerbak moet je nou kopen? Ik heb de beste voerbakken hieronder voor je op een rij gezet.

De beste voerbak voor jouw hond
Chris Benson

Mijn keuze voor een voerbak

Hieronder vind je een kort overzicht van mijn favorieten. Daarna ga ik wat dieper op de verschillende soorten voerbakken voor honden in.

1. De beste voerbak op standaard

Let op: lees verderop mijn advies over wel/niet voeren op hoogte.

Dit is mijn keuze. Dubbele standaard waardoor de bakken verder uit elkaar staan en meteen een handig handvat ontstaat voor jezelf.

Het in elkaar zetten is echter niet eenvoudig en vereist passen en meten of zelfs nieuwe bouten. Voor een paar euro bij de ijzerhandel of bouwmarkt heb je dat opgelost.

2. De beste anti-schrokbak

Voor grotere honden met een lange tong/snuit zou ik voor deze gaan.

Voor kleinere honden met een korte tong/snuit zou ik deze kiezen.

Wel combineren met een goede anti-slipmat, want de voetjes gaan snel los en de bakken zijn erg licht.

3. De beste automatische voerbak

Deze kost een aardige duit maar dan doet hij het ook een stuk beter dan de rest.

Helaas wordt er veel meuk verkocht op het vlak van automatische voerbakken. Misschien heb je al die functionaliteiten niet nodig en kun je uit de voeten met een eenvoudiger en goedkoper model.

Maar deze scoort als een van de beste onder de uitgebreide elektronische en digitale voerbakken. Maar er zijn ook andere automatische hondenvoerbakken die erg goed scoren.

Welke voerbak moet ik nou kopen?

Let op: lees verderop mijn advies over wel/niet voeren op hoogte.

De voerbak en drinkbak moeten niet te dicht op elkaar zitten in het geval van een dubbele voerbak. Want dan kan droogvoer nat worden en gaat het plakken, stinken en bederven.

Gaat je hond graag aan de wandel met de voerbak? Kies dan voor een extra zware voerbak of een bak in een zware houder. Je kan ook kiezen voor een voerbak die aan de muur wordt bevestigd. Of je legt er een goede anti-slipmat onder.

Schrokt je hond zijn eten weg? Ga dan voor een anti-schrokbak.

De juiste voerbak hangt af van hoe groot jouw hond is of wordt. Of hij probleemgedrag vertoont bij het eten. Of hij speciale dieeteisen heeft. En zelfs van je vloer in huis.

Elke hond, elk baasje en elke woning is anders. Daarom vind je hieronder meer informatie over de verschillende soorten voerbakken voor jouw hond die verkrijgbaar zijn.

Een verstelbare voerbak op standaard

Let op: lees verderop mijn advies over wel/niet voeren op hoogte.

De allrounder die je bij veel mensen in huis terug zult vinden. Een verstelbare metalen standaard met een voerbak en drinkbak van roestvrij staal (rvs).

Ook handig als je hond nog flink in de groei is en zijn uiteindelijke schofthoogte nog niet heeft bereikt. Of bij oudere honden en honden die een pootje missen.

Als je een grote en een kleine hond hebt, kun je ze elk een voerbak op de juiste hoogte geven als je kiest voor een model met afzonderlijk instelbare bakken.

De voerbak en drinkbak zijn makkelijk uit de houder te halen en schoon te maken. Ook geschikt voor de vaatwasser zolang je vaatwastabletten niet schadelijk zijn voor rvs. Check de verpakking!

Ga niet voor de goedkoopste. Je zult de verstelbare armen uiteraard moeten aandraaien en bij de goedkope uitvoeringen wil de bevestiging nog wel eens doldraaien.

Ook zijn de ringen die de bakken vasthouden dunner bij een goedkope verstelbare voerbak. Hierdoor buigen de ringen door en gaan ze scheef staan. Zeker voor de drinkbak is dat niet handig.

Daarnaast staan de bakjes bij een goedkope uitvoering vaak te dicht naast elkaar omdat de standaard maar uit één verticaal onderdeel bestaat. Je wilt droogvoer en het drinkwater wat verder uit elkaar houden om te voorkomen dat het voer nat wordt.

De goedkoopste is vaak ook lichter qua gewicht. Hierdoor schuift de boel sneller en maakt het meer rommel en lawaai.

Ik zou dan ook voor de zwaarste uitvoering gaan die je kunt vinden. Hoe zwaarder, hoe minder snel de boel verschuift. Zeker bij enthousiaste honden die groter worden of zijn is dat een probleem dat vaak voor komt.

Verder heeft een goede verstelbare voerbak voor jouw hond ook verstelbare voetjes onder de standaard. Want de standaard zelf en jouw vloer zijn praktisch nooit allebei 100% waterpas.

Een voerbak tegen schrokken

Heeft jouw hond zijn brokken al op voordat je zelf weer rechtop staat? Honden hebben sterke instincten.

Een van die instincten is vreten als je wat te vreten hebt. En sommige honden kunnen VRETEN.

Dat jij een grote zak hondenvoer in de voorraadkast hebt staan en braaf elke dag het eten klaar zet, verandert helaas niets aan dat oerinstinct.

Helaas kan dat schrokken zelfs uitlopen op een ramp. Een hond die hevig schrokt kan te veel lucht meehappen wat mogelijk kan bijdragen aan een maagtorsie bij jouw hond. En dat kan dodelijk zijn.

Om daarmee te helpen is een speciale anti-schrokbak te koop. Een voerbak tegen schrokken bevat obstakels waardoor jouw hond meer moeite moet doen om bij zijn eten te komen. Hij zal niet zo veel in een keer kunnen weghappen als hij graag zou willen. Op deze manier doet de hond er langer over om te eten.

De anti-schrokbakken hebben opstaande randjes of andere verhogingen in de binnenkant van de voerbak. Het voer valt in de openingen tussen al die randen en hindernissen. En vervolgens mag jouw hond flink zijn best doen om het ertussenuit te vissen.

Het vullen van een anti-schrokbak zul je met iets meer beleid moeten doen zodat het voer niet alle kanten opstuitert. Echter is vooral het schoonmaken van een schrokbak vervelender voor jou.

Maar dat moet je er dan maar voor over hebben. Beetje voorweken en een minuutje extra schrobben. Met de juiste spons of borstel mag het niet zo'n ellende zijn. Of je moet er een uitzoeken die in de vaatwasser kan.

Voor honden met een lange tong/snuit:

Voor honden met een korte tong/snuit:

Er zijn verschillende designs verkrijgbaar. Bekijk de productfoto's goed en lees de reviews van anderen om te beoordelen of jouw hond de anti-schrok voerbak met succes kan gebruiken.

Een voerbak tegen knoeien

Knoeien is niet alleen bij een drinkbak een probleem. Ook het voer vliegt bij sommige honden alle kanten op.

Een voerbak met een hogere rand kan helpen. Voor pups, kleine honden en honden met een korte snuit is dit echter niet altijd een geschikte oplossing.

Bovendien is het nog verdomd lastig om een voerbak met een hoge rand te vinden. Veel hoger dan een centimeter of zes is de rand meestal niet.

Kijk eens of een rvs “gastronorm” bak een oplossing is. Die worden in de horeca gebruikt als buffetbakken bijvoorbeeld. Maar zijn er in allerlei vormen en maten.

Controleer wel goed de afmetingen. Pak er een liniaal of rolmaat bij om je een goede voorstelling te maken van het formaat van zo'n rvs bak. Kies niet voor een kom, want die gaat wankelen en omvallen. Een bak is beter.

Je zult er wel een anti-slip mat onder moeten leggen.

De beste zware voerbak

De eerste keer dat je hond met de voerbak op wereldreis gaat, is het nog grappig. Maar als de voerbak voor de zoveelste keer naast de tv ligt en de brokken door de hele kamer dan geloof je het wel.

Veel voerbakken zijn van plastic of dun roestvrij staal. Dat weegt geen drol.

Veel mensen zoeken daarom een “stenen” voerbak. Ze bedoelen dan meestal een voerbak van keramiek of een voerbak van beton.

Zowel keramiek als beton zijn wel kwetsbaarder dan kunststof of rvs. Soms breken ze tijdens verzending al. En anders laat je ze thuis wel een keer net iets te hard op de grond stuiteren.

Ongelukkig te hard neerzetten kan al voldoende zijn vanwege een zwakke plek in het materiaal die je van buiten niet kan zien.

Een keramische voerbak weegt bovendien niet eens zo ontzettend veel meer. Een betonnen bak met losse rvs schaal erin weegt in principe wel voldoende om stevig te blijven staan.

Aan jou de keus.

Overweeg ook de volgende alternatieven die ook op deze pagina beschreven staan:

 • een goede anti-slip mat onder de bak
 • een voerbak op een zware standaard (die je ook laag kunt instellen)
 • een voerbak aan de muur

Een voerbak voor honden met lange oren

Ben je de trotse eigenaar van een Teckel, Beagle, Bloedhond, Cocker spaniël of Basset met (harige) lange oren? Dan hoef ik je niet te vertellen dat die flappen snel vies worden.

Een smalle, langwerpige voerbak zoals de Incredibowl van Buster kan uitkomst bieden.

Een voerbak die taps toeloopt naar de bovenkant (trapeze vorm) kan ook een oplossing zijn, maar is lastig te vinden. Meestal zijn ze te breed en zullen de oren van je hond er nog steeds in terecht komen.

De beste anti-slip voerbak

Volgens mij bestaat die niet. Alle anti-slip voetjes en ringen aan de onderkant van voerbakken lijken erg snel los te laten.

Kies voor een zware voerbak en/of voor een goede anti-slip mat onder de voerbakken.

Een goede ondermat helpt ook bij honden die er graag een knoeiboel van maken. Voer en water komen zo niet op de vloer terecht maar worden opgevangen door de mat. Een uitvoering met opstaande randen die je ook nog eens makkelijk kan schoonmaken, is aan te raden.

Een ander idee is een dienblad met opstaande rand, met eronder en eventueel erin een stuk antislip mat. Controleer wel of het dienblad groot genoeg is voor de voerbak(ken) die je erop kwijt wilt.

Je kunt ook kiezen voor een voerbak op een zware standaard zoals aan het begin beschreven. Of voor een voerbak die aan de muur bevestigd is zoals hieronder beschreven.

Een voerbak voor aan de muur

Let op: lees verderop mijn advies over wel/niet voeren op hoogte.

Waar gegeten wordt, wordt geknoeid. De kans is groot dat je dagelijks moet schoonmaken rond en vooral onder de voerbak en drinkbak.

De kans is ook groot dat je dat heel snel beu wordt omdat je de bakken of standaard steeds moet verplaatsen.

Een voerbak aan de muur bevestigen is ook een optie voor binnen of buiten. Het moet wel degelijk gebeuren, want een hond wil nogal wat druk uitoefenen op zijn voerbak.

Een dubbele voerbak

Let er bij een dubbele voerbak op dat de twee bakken niet te dicht op elkaar staan. Je wilt in principe voorkomen dat eventueel droogvoer nat wordt van gespetter uit de drinkbak.

Je doet jezelf ook een groot plezier door te kiezen voor een dubbele voerbak met afzonderlijk uitneembare schalen. Dan hoef je niet elke keer met het water te balanceren als je de voerbak wilt schoonmaken of vullen op het aanrecht.

Een automatische voerbak

Hier komt nog een afzonderlijke pagina voor want een automatische voerbak is een verhaal apart. Een ding is zeker: goedkoop is duurkoop. Je krijgt waar je voor betaalt.

Lees de reviews van andere klanten goed door en bepaald wat voor jou belangrijke plus- en minpunten zijn bij elk product.

Normaal vooral populair bij baasjes van katten, maar ook een hond met speciale voedingseisen kan er baat bij hebben.

Vooral als je hond op specifieke tijden of gespreid over de hele dag kleinere porties moet eten op advies van de dierenarts. Bijvoorbeeld in het geval van een dieet of maagproblemen.

Een opvouwbare voerbak voor op reis

Als je met de auto op vakantie gaat naar de camping of een huisje in binnen- of buitenland dan zijn twee rvs voerbakken die stapelbaar zijn best praktisch.

Ga je wandelen, hardlopen of zelfs fietsen? Dan wil je het misschien nog compacter en lichter. Dit zijn fijne voerbakken om mee te nemen in een rugtas voor honden. Een opvouwbare voerbak zal veel makkelijker in de rugtas passen.

Er zijn een paar goede opvouwbare alternatieven beschikbaar.

Voerbak voor een hond op dieet

Moet je het voer van jouw hond nauwkeurig afwegen? Er zijn voerbakken met ingebouwde weegschaal verkrijgbaar.

En zelfs een losse voerschep met ingebouwde weegschaal.

Andere leuke voerbakken

De Blond Amsterdam voerbak

Lief! voerbak

Lifestylemerk Lief! heeft meerdere modellen voerbakken voor jouw hond. Hieronder een selectie.

Welke maat moet de voerbak voor mijn hond hebben?

De voerbak moet uiteraard groot genoeg zijn voor de hoeveelheid voer die je de hond per eetbeurt geeft.

Extra inhoud is geen overbodige luxe, want het voer vliegt erg makkelijk uit een propvolle voerbak als je hond aan het eten slaat. Dat ziet er leuk uit in een reclame op tv, maar als je het elke dag moet schoonmaken dan gaat de lol er snel van af.

De hond moet ook zonder problemen bij al het voer kunnen zonder acrobatische taferelen. Je wilt niet dat een pup of kleine hond in de voerbak moet klimmen om bij het laatste voer te komen. Dat wordt een grote bende.

Hoe hoog moet de voerbak voor mijn hond zijn?

Het is zeer aannemelijk dat voeren op hoogte bijdraagt aan een hogere kans op ernstige tot dodelijke problemen als een maagtorsie bij jouw hond.

Mijn advies: voer alleen “op hoogte” als je dierenarts dat adviseert vanwege een medische aandoening bij jouw hond.

Een verhoogde voerbak maakt in dat geval uit van het behandelplan vanwege die aandoening. Voorbeelden van mogelijke aandoeningen waarbij voeren op hoogte kan helpen:

 • artrose
 • nekhernia
 • problemen met de slokdarm/slikken
 • andere problemen met nek(wervels), schouders of poten

Een voerbak op standaard voor jezelf

Een voerbak op standaard is een populaire keuze om te voeren op hoogte.

Je kunt een voerbak op standaard natuurlijk ook simpelweg willen gebruiken omdat JIJ dan makkelijker de voerbak kunt oppakken van de grond omdat jezelf een medische aandoening hebt of niet zo atletisch (meer) bent.

In dat geval stel je de voerbak zo laag mogelijk in voor de hond en kun jij de bakken optillen bij de standaard. Kies voor een lichtere uitvoering, anders is het steeds zwaar tillen voor jezelf.

Een andere oplossing in dat geval is het voeren op een ruime, stabiele verhoging waar je zelf goed bij kunt en waar de hond met een veilige loopplank bij kan.

Geen sluitend onderzoek naar voeren op hoogte bij honden

Er zijn vooral veel meningen over de juiste hoogte van een voerbak die als feiten worden verkondigd op forums en in Facebook groepen. Ze worden vaak al jaren gepapegaaid door iedereen die het beste met zijn hond voor heeft.

Er zijn echter geen of weinig resultaten uit onderzoek, want er is vrijwel geen onderzoek naar gedaan.

En het onderzoek dat wel heeft plaatsgevonden, is voor zowel voor- als tegenstanders van voeren op hoogte niet sluitend.

Eten op hoogte is bijvoorbeeld ook niet de enige factor die een rol kan spelen bij het ontstaan van maagtorsie bij de hond. Andere factoren die mogelijk belangrijk zijn:

 • leeftijd/ouderdom van de hond
 • het specifieke hondenras
 • aanleg en genen (ouders en stamboom)
 • schrokken tijdens het eten

Wat laat de natuur ons zien?

Een wolf heeft geen voerbak. Wanneer het kan zullen ze hun prooi liggend oppeuzelen. Of ze eten staand. Dat hangt er vanaf hoe groot hun prooi is, in welke positie de prooi zich bevindt en of ze een stuk vlees hebben kunnen losscheuren waar ze even zoet mee zijn.

Een (ras)hond is natuurlijk al heel lang geen wolf meer. Geef een hond een speciaal kauwbot en wat gebeurt er? Ze gaan vrijwel altijd lekker liggen en kauwen erop los. Maar dat is misschien weer zodat ze hun voorpoten kunnen gebruiken als hulpmiddel.

Koeien, paarden, varkens, schapen en geiten. Allemaal vier poten. Allemaal grazen ze van de grond of vlak erboven. Zelfs als ze in de stal staan.

Voor een paard wordt soms een voerzak gebruikt. Maar dat is dan vooral om ervoor te zorgen dat andere dieren niet met het (specifieke) voer van dat paard aan de haal kunnen gaan.

Wat vertelt de natuur ons? Dat een dier doet wat het moet doen om te eten. Veel gangbare viervoeters eten van nature van de grond en op de grond. Er zijn altijd uitzonderingen.

Mijn standpunt is dan ook: voer alleen op hoogte als je dierenarts het aanraadt.

Kun je zelf niet goed bukken of moet je dat vermijden? Dan kan een voerbak op standaard handig zijn voor jou, waarbij je de voerbakken zelf zo laag mogelijk instelt op de standaard.

Heb jij een andere mening die je kunt onderbouwen over het voeren op hoogte bij honden? Ik sta altijd open om meer te leren en het te delen met de bezoekers van deze website.

Uiteindelijk ben jij letterlijk en figuurlijk de baas. Jij mag van je hond genieten als hij rond rent in het bos. Jij mag afscheid nemen als hij komt te overlijden.

In goede tijden en in slechte tijden ben jij verantwoordelijk. Maak de keuze die jij het beste vindt voor het welzijn van jouw hond.

Kies hieronder de leukste honden gift:

 1. Bol honden aanbiedingen >
 2. Honden boeken >