Het eerste bezoek aan de dierenarts

dierenartsenVeel honden zijn bang voor de dierenarts. Vervelende ervaringen hebben hen geleerd dat een bezoek aan de praktijk geen pretje is. Toch is dit te voorkomen. Eerste ervaringen maken vaak een blijvende indruk. Zorg er dus voor dat het eerste bezoek van uw pup aan de dierenarts een positieve en prettige ervaring is.

Ook dierenartsen zijn gebaat bij honden die ontspannen en rustig te behandelen zijn. Bijna allemaal doen ze daarom moeite het eerste bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Laat de assistente bij het maken van de afspraak weten dat u voor het eerst komt, en vraag om wat extra tijd. Neem ook wat lekkers mee om uw hond te kunnen belonen als hij rustig blijft!

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Maar er is veel meer dat u kunt doen om uw hond te leren dat een bezoekje aan de dierenarts niets bijzonders is. Voordat de eerste echte afspraak er is, is het aan te raden al een paar keer de praktijk te bezoeken en wat tijd in de wachtkamer door te brengen. Geef uw pup de tijd om een rond te snuffelen en de omgeving in zich op te nemen.
Een dierenartsenpraktijk zit vol luchtjes van andere honden, katten en andere dieren. Maar ook de geuren van schoonmaakmiddelen zijn volop aanwezig. Alles bij elkaar kan dat best een overweldigende indruk zijn. Laat uw pup rustig wennen, en geef hem als hij rustig is wat lekkers.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Door al voor de eerste afspraak enkele bezoekjes aan de praktijk te brengen, bereidt u uw pup optimaal voor. Maar ook voor het daadwerkelijke eerste consult kunt u een en ander voorbereiden. Zorg ervoor dat uw pup zonder spartelen opgetild kan worden, en dat hij al meerdere malen op tafel heeft gestaan. Dit kunt u thuis op de eetkamertafel eenvoudig oefenen. Zorg wel voor een stroeve ondergrond om op te staan, zoals bijvoorbeeld een badmatje.

dierenartsHet leren wennen aan verzorgende handelingen zoals borstelen, nagels knippels, gebit bekijken en poetsen, oren bekijken en schoonmaken, is ontzettend belangrijk. Door uw hond aan te leren verzorgende handelingen toe te laten, bereid u hem ook voor op aanraking en behandeling door uw dierenarts.
De meeste honden zullen in het begin tegenstribbelen tegen dit ‘gedoe’ aan hun lijf. Met geduld en veel beloningen zal uw pup snel leren dit alles als normaal te ervaren. En belangrijker: hij zal het zonder tegenstribbelen ondergaan! Niet alleen u, maar ook dierenarts en trimster zullen u dankbaar zijn!
Meer over dit onderwerp leest u in het HondenPlaza-artikel: Verzorgende handelingen aanleren.

Resumerend:
Om te voorkomen dat uw hond niet naar de dierenarts wil, kunt u veel doen. Het begint al bij het eerste bezoek. Laat uw dierenarts weten dat u en uw hond voor het eerst komen, en vraag om wat extra tijd. Neem lekkers mee om het rustige gedrag van uw pup te kunnen belonen. Bereid uw pup voor door al enkele malen de praktijk en wachtruimte bezocht te hebben. Daarnaast laat u uw pup wennen aan allerlei verzorgende handelingen zodat de aanraking van de dierenarts voor hem niets bijzonders is.