De eerste dag van uw puppy thuis

puppy - bordeaux dogEindelijk is het zo ver, de dag dat uw puppy in huis komt is aangebroken. U heeft alles goed voorbereid en bent best een beetje zenuwachtig. Zou alles goed gaan? Wordt het zo leuk als u gehoopt had?


Wanneer u voor het eerst een hond in huis krijgt, of wanneer u voor het eerst een puppy krijgt, is dat best een spannende belevenis. U heeft alles goed voorbereid, maar weet eigenlijk misschien niet goed wat u te wachten staat. Wat zal het kleine hondje doen? En wat wordt er van u verwacht?
Maak u niet te veel zorgen. Hoe klein het hondje ook nog is, het is al goed in staat voor zichzelf op te komen. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee kunt houden. Een overzicht:


Rust en terughoudendheid
Wanneer uw puppy zijn eerste stappen in uw huis zet, heeft hij misschien al een hele reis achter de rug. Maar ook als u dicht bij de fokker woont en snel thuis bent, is dat voor de nog erg jonge hond een hele ervaring. Opeens is hij de vertrouwde omgeving en geur van het nest kwijt. Zijn moeder, de fokker en diens huisgenoten, en niet te vergeten zijn nestbroertjes en -zusjes, ineens zijn ze er niet meer. Geef uw puppy daarom alle gelegenheid om te wennen. Voorkom dat u hem overspoelt met aandacht en laat hem z’n gang even gaan. Voorkom dat eventuele kinderen constant aan hem zitten en met hem bezig zijn. Uw puppy heeft veel te verwerken en heeft daar de tijd voor nodig. Geef hem die tijd en voorkom dat de pup gestresst raakt.

-->


Voeding
Om de overgang niet al te groot te maken is het aan te raden om in elk geval de eerste dagen hetzelfde voer te geven als dat de pup bij de fokker kreeg.
Zoals gezegd maakt uw pup zo’n eerste dag veel mee. Net zoals het voor u best spannend is, is het voor de pup ook een hele belevenis. Het is daarom helemaal niet vreemd als uw pup de eerste dag niet wil eten. Geef hem de gelegenheid om te eten, maar laat het ook toe als hij dat niet wil. Dring er niet bij de pup op aan om te eten!


spelende pupLigplaats
Zorg ervoor dat u een ligplaats voor uw hondje heeft. Een mand, een kleed of een bench, het maakt niet uit zoveel uit wat, als het maar een veilige, rustige plaats is. Veel honden geven er de voorkeur aan om op iets zachts te liggen. Maar er zijn er ook die juist een harde en zelfs koele ondergrond prettig vinden. Probeer uw puppy daarom niet te dwingen ergens op te gaan liggen, maar probeer te ervaren wat hij prettig vind. Zorg er wel voor dat de ligplaats niet op de tocht is.
Wanneer u een bench wilt gaan gebruiken, doe dan niet gelijk het deurtje dicht zodat uw puppy opgesloten zit. Een hond moet wennen aan een bench en leren dat het niet negatief is wanneer het deurtje dicht gaat. Lees meer hierover in: Voordelen van een bench


Uitlaten
Wanneer u uw puppy gaat uitlaten is dat opnieuw een hele belevenis voor uw hondje. Opnieuw komt hij in een vreemde omgeving met andere geluiden en andere geuren. Het kan dan ook gebeuren dat een puppy zo druk is met het verkennen van de nieuwe omgeving, dat hij vergeet te plassen of zijn behoefte te doen. Wanneer hij dan weer binnenkomt – in de inmiddels iets meer vertrouwde omgeving – ontspant hij zich en doet alsnog een plas. Wanneer uw hondje binnen plast, reageer dan niet boos, maar til hem terwijl hij nog plast direct op en zet hem buiten neer. Bij het optillen stopt het plassen. Wanneer hij dan buiten verder plast beloont u hem daar voor. Wanneer u dit altijd doet, ook wanneer hij binnen al uitgeplast is, zal u hondje al snel de link leggen tussen het plassen en het naar buiten gaan. Hiermee bevordert u de zindelijkheid. Straffen voor het binnen plassen, of erger: hem zelfs met z’n neus er doorheen halen , werkt alleen maar averechts!
Meer over de zindelijkheidstraining van uw pup kunt u lezen in het HondenPlaza-artikel: Zindelijkheid van uw pup


hondSlapen
Na zo’n emotioneel zware eerste dag, volgt de eerste nacht voor u en uw pup. U zou wellicht denken dat na al die indrukken uw pupje makkelijk een hele nacht kan doorslapen. Maar zonder de warme lijfjes van z’n broertjes en zusjes, wil dat vaak niet echt lukken. Om u en uw pup rustig de eerst nacht door te helpen kunt u meer lezen in het HondenPlaza-artikel: De eerste nacht  In dit artikel staan veel tips om de eerste nachten ook daadwerkelijk aan slapen toe te komen.


Relevante HondenPlaza-artikelen
Het belang van de nestperiode (tot 8 weken, bij de fokker)
8 tot 12 weken: de omgevingsgerichte socialisatiefase
12 tot 16 weken: de rangorde fase
7 tot 12 maanden: puberteit
Voordelen van een bench
De eerste nacht
Zindelijkheid van uw pup


Gerelateerde Artikelen

Beste leeftijd pup

Hier vind je informatie over de leeftijd die een pup moeten hebben


Benodigdheden hond

Komt er voor het eerst een hond in huis? Of het nou een pup is of een volwassen hond, het blijft een leuke en spannende gebeurtenis. Wanneer uw eerste hond..


Keuze van de pup

Wat is er nou leuker dan het uitzoeken van een pup? U heeft zich al lang verheugd op de komst van uw puppy en alles is goed voorbereid. Eindelijk is het dan zo


Zindelijkheid puppy

Hier vind je informatie over de zindelijkheid van een puppy


Pup alleen thuis leren zijn

Honden zijn enorm sociale dieren, bedoeld om met anderen samen te leven. Alleen (thuis) zijn is dan ook niet een gedrag of gewoonte dat van nature in een hond z


De eerste nacht

De eerste dag dat u uw pup bij u thuis is, is vaak een spannende, maar ook leuke dag. Voor u en voor uw pup. Na zo’n vermoeiende dag zou u denken dat u pup wel


Dier algemeen