Vuurwerk een kwelling voor honden!

Oud & Nieuw, rotjes, strijkers, duizendklappers, … Het nieuwe jaar en in de weken voorafgaand daaraan, wordt traditiegetrouw met veel geknal ingeluid. Een feestelijke gebeurtenis? Ja, dat kàn het zijn. Helaas is het vaak voor huisdieren (met name honden en katten) een kwelling. Dat hoeft niet! Dierenkliniek de Haardstede heeft een aantal tips op een rijtje gezet om iets te doen aan de angst voor vuurwerk bij honden en katten.

Honden en vuurwerk
Veel huisdieren hebben als pup of kitten tijdens de socialisatieperiode te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden. Op volwassen leeftijd worden deze harde geluiden, waaronder vuurwerk, als bedreigend ervaren. Hierdoor vertonen de dieren angstig gedrag. Huisdiereigenaren vinden dat vaak zielig, troosten hun kat of hond en bevestigen zo onbewust deze angst. Bij een volgende keer is het dier nog banger, wordt het weer getroost, daarmee zijn angst bevestigend, etc. Ofwel, huisdiereigenaren werken vaak zelf onbewust bevreesde huisdieren in de hand. Nerveuze honden of katten zullen eerder angstig gedrag vertonen dan honden of katten die van nature rustig en flegmatisch zijn.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Wat kunt U doen en/of laten bij vuurwerkangst? Het is belangrijk dat u zelf het vuurwerk negeert. Ook al in de dagen voorafgaand aan Oud en Nieuw, wanneer het eerste geknal begint. Straf u hond niet als hij of zij toch schrikt en negeer elke vorm van angstig gedrag. Troost de hond evenmin, dit werkt namelijk als een ‘beloning’ voor zijn gedrag. Houdt dit ook op de avond en nacht van Oud en Nieuw zelf vol. Zorg dan bovendien voor een veilige omgeving waaruit de hond niet kan ontsnappen. Neem de hond mee in de (woon)kamer waarin u zelf zich bevindt, doe de gordijnen dicht en zet een rustig muziekje op.

Medicatie
Ook uw dierenarts kan uw hond helpen. Sinds ruim een jaar is de Dog Appeasing Pheromone D.A.P. Verdamper op de markt. Deze revolutionaire verdamper bevat een synthetische vorm van het natuurlijke hondenferomoon. Een feromoon is een natuurlijke stof welke door de hond wordt uitgescheiden om andere honden gerust te stellen, waardoor stress en angst als sneeuw voor de zon verdwijnen. Deze feromonen kunnen alleen door soortgenoten worden waargenomen en hebben dus geen invloed op andere dieren of op de mens. In de ruimte waar de hond het meest verblijft wordt een Verdamper in het stopcontact aangebracht. Vrij snel daarna gaat het dier zich beschermd en rustig voelen. De eigenaren zijn steeds enorm tevreden!

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Vanaf 2 tot 3 weken voor Oud en Nieuw wordt de D.A.P. Verdamper in een stopcontact geplaatst, in de ruimte waar de hond het meest verblijft of slaapt. De Verdamper blijft gedurende die gehele periode dag en nacht in het stopcontact, tot ongeveer 1 week na Oud en Nieuw of tot deze leeg is. De D.A.P. Verdamper is absoluut veilig. Het stroomverbruik is nagenoeg nihil. Veiligheidshalve wordt gebruik afgeraden in ruimten waar CARA-patiënten veel verblijven of slapen.

Versuffende medicijnen
Veel mensen geven hun huisdier een pilletje om hem te versuffen tijdens de knallen van oudejaarsnacht. Gebleken is dat medicijnen met acepromazine (Vetranquil, Calmivet) als werkzame stof echter verschillende bijwerkingen hebben, zoals zwalkend lopen, verlaging van de bloeddruk en het risico van onderkoeling. Het belangrijkste argument tegen het gebruik van acepromazine bij vuurwerkangst is dat het effect onvoorspelbaar is. De ene hond heeft maar een halve dosering nodig waar hij vervolgens een lange periode van onder zeil is. Terwijl de andere hond nog onvoldoende op een dubbele dosering reageert. Daarom is het verstandig dat u de acepromazine bij uw hond uittest op een moment ruim vóór de Oudjaarsavond. Wanneer u acepromazinetabletten aan uw hond geeft dan mag hij niet alleen gelaten worden i.v.m. de bijwerkingen van het middel. Daarnaast hebben we in een aantal gevallen gemerkt dat er een averechtse reactie kan ontstaan. Het lijkt erop dat bij gebruik van acepromazine het de geluidsgevoeligheid vergroot bij dieren die het toegediend hebben gekregen! De dieren horen de knallen wel maar door de acepromazine kunnen ze niet meer reageren, opstaan en vluchten, waardoor dit een enorm angstige situatie voor ze is. De angst voor vuurwerk en/of onweer neemt hierdoor ieder jaar toe, waardoor steeds een hogere dosering acepromazine gegeven moet worden om de honden ‘ rustig ‘ te krijgen. Met als gevolg meer risico op bijwerkingen. Het gebruik van acepromazine moet niet gezien worden als een simpele oplossing.

Alternatieven
I.p.v de acepromazine geven wij liever diazepam (valium) of phenobarbital tabletten mee. Deze tabletten brengen de hond in een ‘roes’ – staat waardoor hij ook een beetje slaperig oogt. De roes is heel mild en voor sommige honden niet voldoende. Maar net als de acepromazine hebben valium of phenobarbital ook bijwerkingen op het lichaam. Valium heeft mogelijk spierslapte als bijwerking en fenobarbital kan belastend zijn voor de lever.

Daarnaast adviseren we ook de Rescue Spray van Bach Bloesem. Deze spray sprayt u op de tong of wangzak van uw hond en de spray zorgt voor een geruststellend effect op zijn gemoedstoestand. De normale dosering voor honden is twee keer sprayen maar vaker mag ook. Bach Bloesem Remedies zijn veilig en hebben geen bijwerkingen. Omdat de Rescue in alcohol is geconserveerd kunnen sommige dieren de spray als niet prettig ervaren.

Zorg ervoor dat uw huisdier een kokertje om zijn nek heeft met uw naam en telefoonnummer, maar nog beter is het dier chippen. Wanneer uw huisdier toch onverhoopt ontsnapt tijdens het nuttigen van de oliebollen, is het terugvinden vaak een groot probleem. Veel dierenasiels zitten vol met ¨zwarte honden met een wit vlekje¨ of andere vage omschrijvingen. Een penning om de nek van uw hond met naam, adres en telefoonnummer van de eigenaar doen vaak wonderen. Binnen enkele dagen is uw geliefde huisdier als regel weer terug. Helaas niet altijd. Halsbandjes worden verloren en penningen raken zoek of worden al dan niet moedwillig verwijderd. Daarom is de transponder-chip in deze moderne tijd een noodzakelijk onderdeel van uw huisdier. Niet te verwijderen en door elke dierenambulance, dierenarts of dierenasiel in enkele seconden af te lezen. Bij elke dierenarts is de chip zonder verdoving in enkele minuten onderhuids aan te brengen, vergelijkbaar met een injectie maar met een wat dikkere naald. De dierenarts kan het chipnummer registreren bij één van de zeventien databanken voor registratie van huisdieren in Nederland, waaronder Petlook; In uw eigen belang kunt u zelf per Internet uw huisdier gratis bij www.petlook.nl registreren. In tegenstelling tot sommige andere databanken kan Petlook 24 uur per dag per Internet worden geraadpleegd door de dierenartsen, dierenasiels en particulieren/eigenaren, waarbij u zelf bepaalt welke gegevens van u wel of niet worden getoond. Op sommige plaatsen worden een soort ¨vuurwerkcursussen voor huisdieren¨ georganiseerd. De knallen worden op de band of cd opgenomen en vertoond bijvoorbeeld in combinatie met lekker eten voor de hond. Zo wordt de knal ¨positief geassocieerd¨ met iets leuks, zoals eten. Belangrijk hierbij is dat u hele goede begeleiding krijgt omdat honden erg gevoelig zijn en ze uw angst of de angst van een mede-cursist zullen oppikken en overnemen!