Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Voor en nadelen van een volwassen hond

Er is zoveel te kiezen wanneer u besloten heeft een hond in huis te halen.

Één van die keuzes is of het een puppy moet zijn of toch liever een volwassen hond.

Het kiezen van een volwassen hond is wezenlijk anders dan het kiezen van een pup. Bij een pup wordt er veelal voor een bepaalde hond of een bepaald ras gekozen.

Bij een volwassen hond is het meestal de gelegenheid die bepaalt wat voor een soort hond het wordt.

Volwassen honden vinden meestal via een asiel of een herplaatsingsorganisatie een weg naar een nieuwe eigenaar. Soms wordt een hond ook rechtsreeks van de ene naar de andere eigenaar overgedaan.

Het kiezen van een volwassen hond kent net zo goed als het kiezen van een pup z’n voor- en nadelen.

De voordelen van een volwassen hond

HĂ©t grote voordeel van een volwassen hond is dat u niet de beslommeringen heeft die het grootbrengen van een puppy met zich meebrengt.

Volwassen honden zijn al zindelijk, zijn al gesocialiseerd en kennen al de nodige omgangsvormen. Als het even meezit is de hond zelfs getraind.

Dit zijn allemaal zaken die u bij een pup zelf moet organiseren en doormaken. Op zich is dat ook wel leuk, maar het kost erg veel tijd. Die tijd moet u wel hebben.

Een ander voordeel van een volwassen hond is dat u het karakter en de aard van de hond kunt inschatten.

Een puppy moet zich nog op vele terreinen ontwikkelen en hoe de pup zal zijn als hij volwassen is, is niet geheel te overzien.

Een volwassen hond zal qua aard en karakter niet meer zoveel veranderen.

U weet dus beter waar u aan toe bent.

De nadelen van een volwassen hond

Een volwassen hond kent ten opzichten van een puppy natuurlijk ook z’n nadelen.

Als de hond al wat ouder is wanneer hij bij u in huis komt, betekent dat ook dat u sneller afscheid van hem zal moeten nemen.

Een puppy heeft nog een heel leven voor zich, en zal u daarom in principe langer kunnen hebben.

Bij een volwassen hond is de medische achtergrond niet altijd goed bekend. Er is een risico dat de hond een “verborgen gebrek heeft”.

Dat klinkt wel erg zakelijk, maar wanneer een ziekte of aandoening van een hond (blijvende) kosten met meebrengt kan dat tot erg onaangename verrassingen leiden.

Vraag daarom of u de dierenarts waar de hond altijd onder controle is geweest mag raadplegen voor dat u de hond overneemt.

Wanneer dat niet mogelijk is, vraag dan of u de hond vooraf medisch mag laten keuren. Dit brengt wel kosten met zich mee, maar kan u ook voor een teleurstelling behoeden.

Een volwassen hond kan een bepaald negatief gedrag ontwikkeld hebben wat tot problemen kan leiden.

Ook kan een volwassen hond in het verleden ingrijpende, negatieve ervaringen hebben gehad. We spreken dan van traumatische ervaringen.

Deze ervaringen kunnen op een bepaald vlak het gedrag van de hond sterk beĂŻnvloed hebben. Dit gedrag kan erg onwenselijk zijn en eveneens tot problemen leiden.

Dergelijke situaties worden helaas nog wel eens onder stoelen of banken geschoven en niet eerlijk verteld wanneer de hond ter herplaatsing wordt aangeboden. De reden van herplaatsing moet u daarom grondig nagaan.

Net zo goed als bij een aanschaffen van een pup zult u bij het aanschaffen van een volwassen hond u dus kritisch moeten opstellen en u goed over de hond en z’n achtergrond moeten informeren.

Dus informeer uitvoerig naar het karakter en de ervaringen met de hond. Schroom niet om ook de medische achtergrond goed te bespreken en raadpleeg de dierenarts.

Vraag waarom er afstand van de hond word gedaan, of is gedaan, en ga na of dat een plausibele verklaring is.

Helaas wordt er nog wel eens om de hete brij heen gedraaid en worden oneigenlijke redenen voor de herplaatsing aangedragen.