Handling

Wat is junior handling
Handling is het voorbrengen van een hond op de tentoonstellingen. Een handler is de persoon die dit doet. Tot de leeftijd van 18 jaar mogen handlers aan Junior-Handling wedstrijden deelnemen. Een van de belangrijkste eigenschappen van een goede Handler is, dat hij zich bijna onzichtbaar maakt naast zijn hond (o.a. door gepaste kleding). Het is de taak van de handler om zo onopvallend mogelijk invloed op de hond te hebben, zodat deze zich zo goed mogelijk toont.

-->

Waar vinden Junior-Handlingwedstrijden plaats?

 
Op grote internationale tentoonstellingen of op clubmachtes. Een clubmatch is kleine tentoonstelling van een kynologenvereniging. Meestal zijn er dan twee groepen:
Van 6 tot 11 jaar en van 12 tot 17 jaar. Van 12 tot 17 noemen ze Pedigree Junior-Handling omdat je hierbij gekwalificeerd kunt worden om aan de finale op de Winnertentoonstelling in Amsterdam deel te nemen. De beste van deze finale mag Nederland vertegenwoordigen op de Cruft’s Dog Show in Birmingham. De winnaar daarvan krijgt de titel:   “ Internationaler Junior-Handler van het jaar”
 
Regels voor de Junior-Handler:
Je mag de keurmeester niet ongevraagd aanspreken maar wel geconcentreerd de aanwijzingen van de keurmeester op volgen en vragen beantwoorden. Je gedrag moet vriendelijk, respectvol en hulpvaardig zijn. De Handler mag zijn concurrenten niet storen of lastig vallen. Fairness en sportiviteit is het aller belangrijkst bij deze wedstrijden. De Handler moet zorgen dat de hond altijd tussen hem en de keurmeester in is. De Handler mag geen opvallen de kleding dragen. Dus b.v.: Zwarte hond, lichte kleding. Lichte hond donkere kleding. Wat beoordeelt de keurmeester:
 
 
Harmonie en samenwerk van de Handler en hond (beloning, straf, concentratie, omgang enz….). Rastypisch voorbrengen van de hond (in beweging, verschillende figuren en in stand). Het laten zien van gebit. Presentatie van de hond in de groep. Rastypisch verschijningen van de hond (conditie en verzorging). Passende kleding van de deelnemer..
Geschiedenis
GeschiedenisJunior-Handling is ontstaan in USA. Het komt van het beroepsmatig handling af. In USA gebruikten alle hondenfokkers beroepshandlers om hun hond tentoon te stellen. De eerste Junior-Handlingwedstrijd werd in 1932 op een hondententoonstelling in Long Island in New York gehouden. In 1971 werd de Junior-Handling door de American Kennel Club voor het eerst erkent en word daar Juniorshowmanship genoemd. Met de erkenning werden er regels gemaakt voor de jeugdige deelnemers en de keurmeester. De finale word elk jaar op de belangrijkste tentoonstelling in New York op de Westminster Dog Show gehouden.

De engelsman Joe Cartledge en zijn vrouw Liz hadden een finale van het Juniorshowmanship op de Westminster Dog Show gezien en besloten deze wedstrijd ook in Engeland op te richten. Joe Cartledge richtte de Junior-Handling-Association op waarvan zijn vrouw Liz Cartledge tegenwoordig de leiding heeft. Snel werd Junior-Handling ook in andere landen bekent. Dit werd vooral mogelijk gemaakt door de firma Pedigree.

 
Die maakt ook mogelijk dat op de Cruft’s Dog Show in Birmingham – de grootste show ter wereld en de belangrijkste van Engeland – elk jaar gestreden wordt om de titel: "International Juniorhandler van het jaar"
Bezoek voor meer info zoals Rastypisch voorbrengen de website van Mariska.
.
De informatie een foto's op deze pagina werden verzorgd door
Mariska Huis – © 2004


Gerelateerde Artikelen

Behendigheid (Agility)

Behendigheid of terwijl “Agility” is een hondensport die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenenaars krijgt. De behendigheidsport is geschikt voor bijna


Breitensport

Breitensport is een echte wedstrijdsport die ook heel goed recreatief gedaan kan worden. Deze discipline bestaat uit een aantal onderdelen.


Doggydance

Doggydance is in heel Europa een van de leukste opkomende hondensporten. Wat is leuker om met je hond op muziek te dansen


Apporteersport

Apporteersport (AS) is een vrij nieuwe discipline van de Federatie Hondensport Nederland (FHN). Het is een hondensport, waarbij appèl, de wil om voor de baas te


Dogfrisbee

Het ligt voor de hand te denken dat dogfrisbee een kwestie is van gooien en vangen van een disc, zoals de meesten reeds regelmatig met de hond doen. Dit is echt


Flyball

Flyball en Behendigheid (Agility) vallen onder de hondensporten, en kan gedaan worden met een hond met een minimale leeftijd van 1 jaar (het skelet en spierstel


Coursing

De Coursing is een natuurlijke jacht na bootsen op een groot veld met een stukje plastiek of stukje schapen vel.


Treibball

Treibball is een in Nederland nog relatief onbekende sport. Treibball is door Jan Nijboer bedacht, een Nederlander die in Duitsland woont. In Duitsland en


Dier algemeen