Wat heeft u nodig voordat uw hond komt?

hondenKomt er voor het eerst een hond in huis? Of het nou een pup is of een volwassen hond, het blijft een leuke en spannende gebeurtenis. Wanneer uw eerste hond op komst is, heeft u de gelegenheid een aantal dingen voor te bereiden. Wanneer u dat goed doet kunt u straks alle aandacht op uw hond richten en genieten van zijn komst in uw huis en in uw leven.

Wanneer u voor het eerst een hond in huis neemt heeft u misschien nog niet zo’n goed beeld van wat u zoal nodig heeft. HondenPlaza heeft daarom een overzicht gemaakt die u als leidraad kunt gebruiken om de komst van uw hond voor te bereiden.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Eigen plaats
Uw hond heeft een eigen plek nodig in huis. Op die plek moet uw hond rustig kunnen liggen en ongestoord kunnen slapen. Gebruik hiervoor een mand, kleed of kussen. Veel honden liggen graag op iets zachts, maar er zijn er ook die juist op een harde ondergrond liggen. In de dierenspeciaalzaak vind u een groot assortiment manden, kleden en kussens.
De plek van de hond mag niet op de tocht zijn, uw hond wil er dan niet liggen. Honden hebben graag een plaats die rustig is, maar toch betrokken is bij het gezinsleven. Sommige honden hebben een sterke voorkeur ergens onder te liggen: een trap, een tafel of een nisje in huis. Als u uw hond in de slaapkamer wilt laten slapen, is het handig als u daar dan ook een mand, kleed of kussen heeft.

liggende hondKamerkennel
In plaats van een mand of kussen om te liggen kan het, zeker voor een pup, handig zijn om gebruik te maken van een zogenaamde bench of kamerkennel. Soms wordt dit ook wel draadkooi genoemd. Tegenwoordig zijn er echter ook stoffen uitvoeringen, die zeer gemakkelijk mee te nemen zijn.
Voor de zindelijkheidstraining, het slapen, of het even veilig onderbrengen van uw hond kan een bench een grote uitkomst zijn.

Meer hierover leest u op Hondenplaza.nl in:
Voordelen van een bench
De eerste dag van de uw pup thuis
De eerste nacht

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Voeding
Ook voor een hond of is pup is de komst naar uw huis een hele overgang. Dit kan hem extra gevoelig maken voor verandering van voedsel. Het is daarom handig de eerste dagen hetzelfde voer te geven als de fokker uw pup gaf, of wat de volwassen hond in z’n vorige situatie had. Overschakelen naar een voer van uw eigen keuze kunt u doen als de hond bij u helemaal op z’n gemak is. Wees niet verbaasd als de hond of pup zo’n eerste dag helemaal niet wil eten. De verandering van omgeving kan z’n eetlust behoorlijk aantasten. Dring niet aan, de volgende dag zult u zien dat de honger weer terugkomt.

Riem en halsband
Om de hond uit te kunnen laten heeft u een riem en halsband nodig. Neem altijd een lederen of kunststof halsband, geen slipketting. Een slipketting is een trainingsmiddel, en niet bedoeld als halsband voor alledag. De meeste moderne hondenscholen maken er ook geen gebruik meer van, en geven de voorkeur aan een positieve opvoedmethode.
Let er bij de keuze van een riem op dat deze niet in uw handen schuurt als uw hond zou trekken; dat kan zeer pijnlijk zijn. Een zogenaamde rollijn of flexi-lijn, die vanuit het handvat langer kan worden, kan handig zijn om uw hond meer loopruimte te geven, maar is ongeschikt om uw hond te leren wandelen zonder trekken. Daarvoor is een normale 1.80m lijn het beste.

hondjeVerzorging
Honden hebben vachtverzorging nodig. Afhankelijk van het type vacht heeft u hiervoor een bepaalde soort kam of borstel nodig. Laat u door uw fokker of de vorige eigenaar adviseren wat u het beste kunt gebruiken. Ook een goede dierenspeciaalzaak kan u adviseren.

Speeltjes en kluifjes
Honen, en zeker pups, hebben graag iets in hun bek. Soms willen ze alleen maar iets vasthouden, maar vaak willen ze er ook mee spelen of op kauwen. Niet elke hond heeft dezelfde voorkeur. Zorg er daarom voor dat u een aantal verschillende dingen in huis heeft en ontdek gaandeweg waar uw hond de voorkeur aan geeft. Wanneer u niets heeft waar uw hond op kan kauwen, is de kans groot dat uw schoenen of andere ongeschikte voorwerpen hiervoor uitgekozen wordt. Zeker wanneer het om een pup gaat. Een goede dierenspeciaalzaak kan u adviseren bij de aanschaf van de diverse speeltjes en kluifjes.

Resumerend
De eerste benodigdheden van de hond zijn een eigen plaats, de voeding die hij gewend is en een goede riem en halsband. Het gebruik van een kamerkennel kan een fijn hulpmiddel zijn bij de opvoeding van uw hond.