Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Fietsen met de hond

Fietsen met uw hond is ontspannend voor u en een goede lichaamsbeweging voor uw hond.

Fietsen met de hond kan plezier zijn voor twee, mits u rekening houdt met een aantal zaken.

Aandacht voor een goede opbouw, het juiste fietstempo en de veiligheid houden het fietsen met uw hond gezond en afwisselend.

Fietsen houdt in dat uw hond naast uw fiets loopt terwijl u fietst. Het doel is om in een relatief korte tijd de hond veel lichaamsbeweging te geven.

Wanneer u een keer minder tijd heeft voor een lange wandeling, of wanneer u in de stad woont kan fietsen met de hond een uitkomst zijn. Ook voor de hond zelf.

Er zijn honden die er als het ware een kick van krijgen. De soms vergaande inspanning levert hen een prettig gevoel op. U kunt het vergelijken met topsporters. Ook zij zien er bepaald niet tegen op om moe te worden.

Ook als uw hond het niet zo intens beleefd, kan naast de fiets lopen een goede vorm lichaamsbeweging zijn. Niet voor niets wordt het ook wel aangeraden door dierenartsen wanneer en hond moet herstellen van een bepaalde ingreep of behandeling.

Uw hond maakt namelijk gecontroleerde bewegingen wanneer hij naast de fiets loopt. Bij het rennen en spelen met andere honden, of wanneer er voor de hond een balletje weggegooid wordt, worden erg belastende bewegingen gemaakt.

Draaiingen, zeer plotselinge wendingen, springen kunnen een ongewenste vorm van belasting van het lichaam zijn. Met het rechtuit naast een fiets lopen is dit niet aan de orde.

Er zijn echter wel een aantal dingen waar u op moet letten.

Eerst laten wennen

Veel honden vinden het raar of zelfs eng om zo dicht naast een fiets te lopen. Wanneer uw hond ook zo reageert laat hem dan eerst aan de fiets wennen door hem op afstand naast de fiets te laten lopen terwijl u met de fiets in de hand loopt.

Verklein langzamerhand de afstand tussen de fiets en uw hond en neem de tijd om dit op te bouwen. Het kan een aantal dagen duren alvorens u op de fiets kunt stappen om een klein stukje naast de hond te fietsen.

Langzaam opbouwen

Bouw het lopen naast de fiets langzaam op. Houd er rekening mee dat uw hond er aan moet wennen en dat hij conditie moet opbouwen.

Begin daarom met kleine stukjes en bouw het langzaam op tot langere afstanden.

Maak het niet te gek

Te lange afstanden kan voor een hond erg belastend zijn, en zelfs tot overbelasting leiden.

Uw hond moet in goede conditie zijn om een lange tocht mee te maken. Zeker bij warm weer ligt het risico van oververhitting snel op de loer.

Warming up en cooling down

Zoals dat ook voor mensen geldt is een goede warming up en cooling down een onmisbaar onderdeel van iedere sportieve inspanning om blessures te voorkomen.

Het juiste tempo

Het juiste tempo bij het mee laten lopen naast de fiets is van groot belang. De hond moet het tempo aangeven, niet de fietser.

Het juiste tempo is wanneer de hond in draf loopt. Draf kunt u herkennen aan het in één lijn blijven van de romp van de hond. De romp blijft vlak en de benen zwaaien daar onder van voor naar achter.

Wanneer u sneller gaat fietsen zult u merken dat uw hond in galop gaat. Dit kunt u herkennen aan het kantelen van de rug/romp. U ziet de rug beurtelings bij de schouders en de heupen omhoog komen in een soort wip beweging.

De benen maken als het ware een soort springende bewegingen. De hond lijkt steeds een stukje naar voren te springen. Een galop is veel belastender voor de gewrichten dan draf.

Het is daarom nadrukkelijk aan te raden de hond in draf te laten lopen. Ook als u dat voor uzelf wat langzaam vindt. De snelheid waarop een hond van draf overgaat in galop is per hond verschillend.

Afwisseling van de lengte van de fietstochten

Het klink misschien raar en tegenstrijdig, maar het komt voor dat een hond een te grote conditie krijgt door het lopen naast de fiets.

Door veelvuldig lange afstanden te fietsen bouwt uw hond een zodanige conditie op dat er onrust in de hond komt wanneer hij niet of niet voldoende naast de fiets kan lopen.

Met intensief sporten komt er een ook bij de hond een stof in de hersenen vrij die een prettig gevoel geeft. Het verlangen hiernaar kan verschijnselen teweeg brengen die met verslaving vergeleken kunnen worden.

Het doel om de hond met fietsen aan z’n trekken te laten komen en hem in huis rustig te laten zijn, wordt door te veel en/of te lang te fietsen voorbij geschoten. Het resultaat is een hond met drang tot overactiviteit.

Zorg er dus voor dat u de lengte van de fietstochten sterk varieert.

Door de ene keer kort te gaan, de volgende lang, de derde keer er tussen in, enz. zorgt u er tevens voor dat de fietstochten niet voorspelbaar, en daardoor saai, worden voor uw hond.

Veiligheid

Fietsen aan de lijn kan gevaar met zich meebrengen. Een hond moet niet schrikken van zaken die hij in het verkeer kan tegenkomen. Een claxon of een sirene moet niet betekenen dat uw hond weg wil of een stap opzij wil doen.

Maar ook trams die in de bochten nogal eens kunnen gieren of andere plotselinge geluiden of gebeurtenissen moeten voor uw hond geen probleem zijn.

Houd de lijn van uw hond in elk geval niet in uw hand en zeker niet in uw hand aan het stuur. Wanneer uw hond in die situaties een stap opzij doet of wil wegrennen, gaat u tegen de grond.

In de dierenspeciaalzaak zijn diverse bevestigingsmiddelen voor aan de fiets te verkrijgen. Deze zijn zodanig uitgevoerd dat de kans op een valpartij veel kleiner is.

Wanneer uw hond nog niet verkeersveilig is, ga dit dan eerst te voet met hem trainen alvorens te gaan fietsen. Er zijn ook hondenscholen die speciale fietstrainingen aanbieden.