Agressie naar andere honden

Agressief gedrag naar andere honden komt helaas vaak voor. Ondanks dat vele mensen denken dat dit gebeurt uit dominantie, is de meest voorkomende motivatie echter angst. Honden leren dat “lelijk doen” ervoor zorgt dat de andere hond wel uit de buurt blijft of weg gaat. Zo kan een negatieve spiraal ontstaan waarbij honden al bij de aanblik van een andere hond exploderen in woest uitziend gedrag. Gelukkig is er vaak wel wat aan te doen.


Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van agressief gedrag naar andere honden.
Zo kunt u denken aan:
• Onvoldoende of slechte socialisatie
• Traumatische ervaring (aangevallen en/of gebeten door een andere hond)
• Inwerken/corrigeren van de eigenaar (corrigeren, lijn strak trekken, waarschuwen, optillen, stelselmatig contact ontwijken e.d.)
• Lage agressiedrempel door genetische oorzaak (invloed van ouderdieren en/of ras)                           
• Herhaalde winnaarservaringen als pup (zgn. “platwalser”)
• Territorium verdedigen (“eigen” straat of park)


Vaak spelen een of meer van deze oorzaken een rol bij het ontstaan, en in stand blijven, van  agressief gedrag naar andere honden. Het onderkennen van deze oorzaken is belangrijk voor een eventueel behandelplan. Want gelukkig is er door gerichte training vaak veel verbetering te behalen in het gedrag naar andere honden!
Het is echter aan te raden om dit te doen onder begeleiding van een goede hondenschool of ervaren gedragstherapeut voor honden. Zij kunnen u namelijk adviseren over de juiste aanpak voor uw hond. Die aanpak moet afgestemd zijn op de motivaties van uw hond, en aansluiten bij uw mogelijkheden. Er is dan ook geen standaard advies te geven om agressie naar andere honden weg te trainen.


Om u toch een indruk te geven van wat de therapeutische aanpak van agressie naar andere honden inhoudt, volgen nu een paar dingen die vaak deel uitmaken van de behandeling:
• Slipketting of prikband vervangen door gewone halsband, hoofdband of speciaal tuigje.
• Uw eigen negatieve gedrag (inwerken) voorkomen. Dat betekent niet meer corrigeren, de lijn zo slap mogelijk houden, niet waarschuwen of mopperen, hond niet optillen etc. Doel is zelf zo ontspannen mogelijk te blijven.
• Doelgericht trainen op aandacht voor de baas. Door de hond zich op u te laten richten in plaats van op de andere hond kan al veel ellende voorkomen worden.
• Uitvallen compleet negeren. Ontspannen gedrag en/of aandacht voor u belonen.
• Hond langzaam nieuw gedrag aanleren in de aanwezigheid van andere honden door te trainen op een zondanige afstand van andere honden dat hij nog ontspannen blijft. Afstand vervolgens systematisch kleiner maken.


Resumerend:
Agressief gedrag naar andere honden is veel voorkomend probleem. Gelukkig is er onder begeleiding van een goede hondenschool of gedragstherapeut meestal veel aan te doen. Belangrijk is om te weten wat de oorzaken en motivaties van de hond zijn waardoor hij dit gedrag vertoont. Iedere hond heeft een individuele aanpak nodig waarbij positieve trainingsmethodes voorop staan. Straffen roept alleen maar meer agressie op!


Relevante HondenPlaza-artikelen:
Agressie: soorten agressie
Agressie tussen honden in hetzelfde gezin
Agressie en castratie
Agressie rondom de loopsheid / zwangerschap van de teef
Agressie naar bezoekers
Agressie naar kinderen
Agressie bij pups
Angstagressie, een verhaal apart
Dominante Agressie
Wat kunt u doen bij agressieproblemen


Gerelateerde Artikelen

Gedrag van de hond

De laatste jaren is de kennis over hondenpsychologie enorm toegenomen, Het karakter van de hond en het begrijpen waarom hond op een bepaalde manier reageert is


Soorten agressie bij honden

Welke gedragingen vallen nou eigenlijk onder agressie en welke soorten agressie zijn er bij honden, Agressie hoort bij mens en dier. Het maakt deel uit van de