Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Agressie tussen honden in hetzelfde gezin

Het kan zo leuk zijn, je neemt er naast je eigen hond of honden nog een hond bij.

Een maatje, een speelkameraadje voor je beste vriend. In de meeste gevallen is dit gezelschap ook een echte verrijking van het leven voor de hond.

Soms treedt er agressie op

Toch zijn er ook gevallen waarin het helemaal niet klikt tussen beide honden. Ernstige vechtpartijen met alle gevolgen van dien kunnen het gevolg zijn. Vechtende honden kunnen flink wat schade aanrichten.

Wat is de oorzaak van agressie in honden? En hoe kun je agressie bij honden het beste en het snelst oplossen?

Op zoek naar de oorzaak

Grofweg gezegd zijn er bij honden twee soorten oorzaken voor agressie aan te wijzen: een waarbij het gedrag voornamelijk veroorzaakt wordt door onjuiste inmenging van de eigenaar, en een waarbij de honden qua rangverhouding zo dicht bij elkaar zitten dat er sprake is van een continue machtsstrijd.

Als de honden alleen agressie vertonen in bijzijn van de eigenaar is een onjuiste begeleiding meestal de oorzaak. In dat eerste geval kan een andere begeleiding de oplossing zijn, in het andere geval blijkt helaas dat herplaatsen of permanent gescheiden houden de enige oplossing is.

Helaas komt dat laatste nog al eens voor bij nestbroertjes of nestzusjes. Het lijkt zo leuk: twee hondjes uit een nest, maar juist als die van gelijke sekse zijn kan het vechten extreem fel zijn.

Een aantal oorzaken op een rij

Het is niet altijd eenvoudig om de oorsprong van agressie tussen honden aan te wijzen. Soms ligt het aan de opvoeding of het verleden van een hond, soms heeft een hond pijn, soms is er niet voldoende socialisatie geweest en in sommige gevallen achterhaal je de oorsprong helemaal niet.

In dat laatste geval is het goed om vast te stellen in welke situaties en op welke manieren de agressie nu plaatsvindt. Hou een dagboek bij en schrijf zoveel mogelijk informatie op.

Sluit pijn uit

Om uit te sluiten dat een van de honden agressie vertoont omdat hij of zij pijn heeft is het goed om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor een volledige controle. Honden kunnen pijn goed verbergen, zeker als het om langdurige pijn gaat.

Misschien herken je het ook wel bij jezelf: bij lichamelijke pijn krijgen velen van ons een korter lontje. Je bent sneller geneigd uit te halen of van je af te bijten. Zo werkt het ook bij honden. Bij lichamelijk ongemak zullen zij niet zichzelf zijn.

Zelfverdediging of bescherming

Zo zullen sommige honden agressief gedrag vertonen als zij zich aangevallen voelen en zich willen verdedigen. Een andere hond wil juist weer zijn of haar baasje of soms zelfs speelgoed of een mand beschermen.

Voor een leek zijn deze verschillen niet altijd makkelijk vast te stellen. Toch is het heel belangrijk voor het vervolg van de aanpak om precies helder te hebben wat er fout gaat. Maar hoe pak je dat nou aan?

Onder begeleiding van een professional

Sommige hondenbaasjes zijn prima in staat om deze onderlinge agressie zelf aan te pakken. Toch zullen de meesten van ons meer kwaad dan goed kunnen doen.

Daarom is het belangrijk dat je hulp inschakelt van een professional voordat je zelf aan de slag gaat. Vraag hulp aan iemand met verstand van zaken en ervaring met agressief gedrag. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de klachten toenemen.

Verbeter je eigen houding

Wanneer er meerdere honden in huis zijn en er agressief gedrag tussen de honden onderling plaatsvindt is het goed om je als eigenaar nog iets meer als roedelleider te gedragen dan met een enkele hond.

Door je gedrag draag je namelijk mede bij aan de rangorde en onderlinge relatie tussen je honden. Het gevolg is dat de agressie tussen de honden af zal nemen, omdat zij beter weten waar ze qua rangorde staan.

Behoefte aan een rustige sfeer

De honden zullen het vooral fijn vinden als jij rustig blijft en rust uitstraalt. Door zelf in paniek te raken versterk je het agressieve gedrag juist.

Het is ook belangrijk dat je de honden zelfverzekerd aanstuurt. Als je honden merken dat je onzeker bent zullen zij dat onzekere gevoel overnemen.

Om beter te worden in zelfverzekerd en rustig te zijn kun je veel baat hebben bij een gedragscursus voor honden en baasjes. Zo leren jullie samen hoe je met elkaar om moet gaan.

Bemoei je niet met conflicten

Gek genoeg betekent dat in principe dat je jezelf zo min mogelijk met de onderlinge conflicten bemoeit. Als je daarnaast de ranghoogste hond consequent voortrekt en in zijn hogere rang ten opzichte van je andere hond bevestigt, gaat het bijna altijd beter.

Maar wat kan er aan de hand zijn wanneer het niet beter gaat?

Agressie vermijden

Als eenmaal duidelijk is in welke situaties het agressieve gedrag ontstaat is het slim om deze situaties voor zover het kan helemaal te vermijden. Pas als de honden laten zien dat zij toe zijn aan een volgende stap kun je ze weer rustig aan de situatie laten wennen.

Stel nou dat de honden reageren op de deurbel. Probeer de deurbel dan tijdelijk uit te schakelen en aan de band tussen de hond te werken. Als je positieve signalen opvangt kun je rustig trainen met het geluid van de deurbel.

Het is dan wel van belang dat je niet te hard van stapel loopt. Hoewel honden vaak prima te trainen zijn hebben ze agressie nou eenmaal vaak niet snel afgeleerd. Wees dus geduldig als de hond opnieuw agressie vertoont.

Duidelijke rangorde is belangrijk

Voor een duidelijke rangorde helpt verschil tussen de honden: liefst verschillende sekse, duidelijk leeftijdsverschil bij jonge honden, lichaamsbouw of spierkracht.

Deze factoren bepalen mede wie van de twee de dominante en wie de ranglagere zal zijn.

Zijn deze verschillen minimaal, of is er door andere oorzaken een onduidelijke rangorde, dan zullen conflicten ingezet worden om duidelijkheid te krijgen.

Dat kan ook het geval zijn in een periode waarin de rangorderelatie wisselt, bijvoorbeeld door het bereiken van de sociale volwassenheid (18-24 maanden) of door ziekte/ouderdom van een van de honden.

Wat kan je doen?

Schakel een gedragstherapeut in

Bij agressie tussen hondjes in hetzelfde gezin is het raadzaam de hulp van een gedragstherapeut voor honden in te roepen.

Een gedragstherapeut kan een goede inschatting geven van de haalbaarheid van een eventuele therapie, want helaas is zoals eerder gezegd in sommige gevallen de beste oplossing herplaatsing van een van beide honden.

Op maat gemaakt plan

Als er wel wat aan de situatie te doen is, kan de gedragstherapeut je een op maat gemaakt plan bieden. Dat is in dit soort gevallen echt noodzakelijk.

Een van de belangrijkste regels is dat je consequent het plan blijft volgen, zelfs als je het idee hebt dat de agressie bij de honden niet snel genoeg vermindert. Problematiek rondom agressie aanpakken heeft nou eenmaal tijd nodig.

Kunstmatige rangorde

De aanpak van agressie tussen hondjes uit hetzelfde gezin bestaat ten eerste uit het scheppen van een kunstmatig rangorde. Daarbij kies je de meest waarschijnlijke kandidaat als ranghoogste, en gaat die situatie consequent bevestigen.

Je trekt de gekozen ranghoogste systematisch voor qua aandacht, eten, plaats in huis etc. Doe dit wel met het advies van een professional in het achterhoofd.

Castratie van de ranglaagste kan in bepaalde gevallen ook helpen. Door de lagere hond te castreren, daalt hij verder in rang, wat weer positief bijdraagt aan een duidelijke verhouding tussen beide honden.

Grijp op voorspelbare momenten in

Verder bestaat de begeleiding eruit voorspelbare momenten van agressie te voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld het moment van thuiskomen, klaarmaken om uit te laten, aanwezigheid van speeltjes, voer of kluifjes, stoeien, komst van visite e.d.

Momenten van opwinding kunnen bij twee honden tegelijk snel omslaan in agressie, en zelfs de agressie uitlokken.

Op de momenten dat je beide agressieve honden niet kunt begeleiden is het raadzaam ze gescheiden te houden.

Muilkorf

Honden een muilkorf laten dragen is best een ingrijpende maatregel. Toch is het verstandig om te voorkomen dat je hond agressie vertoont naar een vreemde hond of zelfs mensen.

Je blijft verantwoordelijk voor de acties van je honden, ook als een andere hond gebeten wordt. Als je honden iemand aanvallen zal je daar de verantwoordelijkheid voor moeten nemen.

Als een hond agressief reageert is dus verstandig om een muilkorf te overwegen, zeker als je nog niet lang de agressie bij de honden aan het trainen bent. De muilkorf blijft op totdat je gewenst gedrag ziet.

Castratie in overleg

Het weghalen van de eierstokken/baarmoeder van de teef respectievelijk de testikels van een reu, heten beide castratie.

Castreren van een reu of teef hebben niet hetzelfde effect. Wanneer je overweegt een van je honden te laten castreren om agressieproblemen tussen uw honden te verminderen, laat je dan altijd eerst door een deskundig gedragstherapeut voor honden adviseren.

Castratie kan namelijk ook het omgekeerde effect hebben, dus toename van de problemen.

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >