De Schapendoes

Land van herkomst: Nederland

Korte geschiedenis van het ras
De Schapendoes is een tamelijk nieuw ras. Aan het eind van de negentiende eeuw en het begin van de vorige eeuw kwam de Schapendoes overal voor in Nederland waar men zich bezighield met de verzorging van schapen en vee. Het ras is onder andere verwant aan de Bearded Collie, de Puli, de Owczarek Nizinny, de Bobtail, de Briard en de Bergamasco. . Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij bijna geheel verdwenen, maar de enthousiaste kynoloog P.M.C. Toepoel trok zich het lot van het ras aan en redde het voor het nageslacht. Zijn officiele erkenning kreeg de hond in 1952 en hij werd in 1971 door de FCI goedgekeurd. Hij wordt tot de dag van vandaag voor het oorspronkelijke doel gebruikt. Het ras is oplettend, levendig, beweeglijk, en volhardend en een uitstekende herdershond, niet in het minst als het erom gaat de kinderen van het gezin bij elkaar te houden. Schapendoes komt in veel landen van Europa voor, maar hoofdzakelijk in het land van herkomst.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Rasbeschrijving

Algemeen:
lichtgebouwde hond met soepele bewegingen. Lichaam is matig lang, met diepe borst en licht gewelfde ribben, geen sterk opgetrokken buik. Benen zijn matig lang, licht van bot. Niet te korte hals.

Kleur:
alle kleuren zijn toegestaan. Bij voorkeur grauwgrijs tot zwart.

Hoofd en schedel:
schedel is breder dan de lengte van het hoofd. De schedel oogt bijna plat, met matige groef. Duidelijke stop. De snuit is kort en breed. Ogen rond en groot, bruin van kleur. Oren zijn niet te groot en hangend. Schaargebit. Staart:
tamelijk lange en brede staart, goed behaard en bevederd. De staart wordt laag gedragen in een haakvorm.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Voeten:
groot, met brede ovale vorm. Ruim haar tussen de tenen.

Beharing:
lang, dicht, dun en droog, iets golvend en vooral niet zijdeachtig. De hond heeft een kuif, snorren en een baard. De beharing klit gemakkelijk en vereist veel aandacht.

Schofthoogte:
reu: 43 – 50 cm, teef: 40 – 47 cm.

Aard
Levendig
Gespannen
Moedig
Schrander
Trouw
Waakzaam
Herder van nature
Soms wat eigenzinnig
Lief voor kinderen
Sociaal
De Schapendoes heeft een familie nodig die van hem houdt en is een rustieke, levendige, onvermoeibare en moedige hond. Hij is nooit nerveus of agressief. Hij is aanhankelijk, opgewekt, speels en trouw, maar daarentegen ook onafhankelijk en koppig. Hij heeft behoorlijk wat beweging nodig, want hij heeft nog steeds heel wat van zijn herderscapaciteiten behouden.

U kunt met deze gezelschapshond in de stad gaan wonen, maar dan moet u hem beslist elke dag voldoende lichaamsbeweging geven en bij voorkeur de hond los laten rennen.

Opvoeding
Als de basisvaardigheden zijn bijgebracht, zal een Schapendoes bijzonder veel plezier beleven aan hondensporten als flyball of behendigheid. Het eigenzinnige karakter van de Schapendoes maakt een consequente opvoeding noodzakelijk. Dagelijks samen oefeningen en spelletjes doen doet de hond veel plezier en leert hem al snel zijn aandacht op de baas te richten.