De Korthaar Collie

De Schotse Herder korthaar, ofwel Korthaar Collie genoemd, is een herdershond die van oorsprong uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland komt. Dit grensgebied wordt ook wel de Border genoemd. De Schotse Herder korthaar is oorspronkelijk gefokt om lange afstanden achter het vee af te leggen als het vee van het ene dorp naar het andere dorp of naar de markt gebracht moest worden. Dit vee bestond niet alleen uit schapen, maar ook uit koppige koeien. Hierop wordt het temperamentvolle karakter van de korthaar en zijn neiging om in de hielen te bijten

tijdens een wandeling gebaseerd. Voor het klimaat in de Schotse Laaglanden werd een hond vereist met een vacht waar de regen niet in doordringt, maar langs de vacht afdruipt. Dit werk vroeg tevens een hond die een enorm uithoudingsvermogen en snelheid bezat en die soepel en sterk gespierd was. De Schotse Herder korthaar is dus een energieke hond, die enthousiast is en plezier heeft in het werken voor de baas met een hoge graad van intelligentie. Hij heeft een perfecte anatomische bouw en zijn snelheid en sierlijkheid kunnen alleen door een windhond geëvenaard worden.
Doordat de Schotse Herder korthaar zijn oorspronkelijke werklust behouden heeft is dit ras vrij eenvoudig
gehoorzaam te maken en zijn ze uitermate geschikt om mee te werken. Bijvoorbeeld gehoorzaamheidstrainingen, behendigheid, flyball en er zijn zelfs al enkele honden opgeleid als geleidehond en reddingshond.
Let wel op dat deze honden vrij gevoelig zijn voor oneerlijke behandeling en correcties. Vaak is het al voldoende om de hond met de stem tot de orde te roepen.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Ook zijn liefde voor kinderen steekt de korthaar niet onder stoelen of banken. Ze zijn hier erg gesteld op en zijn dus graag bij kinderen in de buurt. Ook is de korthaar zeer makkelijk in de omgang met andere dieren.

De Schotse Herder korthaar heeft een zeer open karakter, is vrolijk (soms wel wat uitbundig), aanhankelijk, pittig, zachtaardig, meer bewakingsinstinct dan de langhaar

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

en soms wat afstandelijk ten opzichte van vreemden; maar mag geen nerveusiteit of agressiviteit vertonen. Kortom een prima gezinshond, die goed aard mits hij wel de nodige bewegingsvrijheid krijgt.

De Korthaar Collie komt voor in drie kleuren:

– tricolour: driekleur, overwegend zwart met roestbruine (tan) en witte aftekening.

– sable: elke schakering tussen licht goudkleurig tot rijk mahonie of donkerbruin met zwarte haarpunten en witte aftekening.
– blue merle: zilverachtig grijs met zwarte vlekken of gemarmerd, waardoor een blauwe gloed verkregen wordt met roestbruine (tan) en witte aftekening.
Bij deze kleur kan een porselein oog of glasoog voorkomen. De iris heeft dan geheel of gedeeltelijk een blauwe kleur. Bij al deze drie kleurslagen hebben een geheel of gedeeltelijk witte kraag, witte bef, benen en voeten en een witte staartpunt de voorkeur.
Kenmerkend voor dit ras zijn de tiporen. Hierbij staat van het oor tweederde rechtop, terwijl éénderde van het oor naar voren valt. In rust zijn de oren naar achteren gedraaid en als de hond alert is naar voren gebracht.
Grootte: Reuen 56-61 cm schouderhoogte, teven 51-56 cm. Gewicht: Gewicht: reuen 20,5 – 29,5 kg, teven 18-25 kg.