Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

De Golden Retriever

De Golden Retriever ontstond in het midden van de 19e eeuw.

Doel was een jachthond te fokken voor na het schot die buiten het jachtseizoen ook een prettige hond was in huis.

Orlando Tapia

De oorspronkelijke Golden Retriever was dan ook een middelgrote hond met heel veel will-to-please, een natuurlijke apporteur, beschikte over een uitstekende neus en was buitengewoon mensvriendelijk.

De kleur was toen midden- tot donkergoud. In de 20e eeuw kwamen er af en toe lichtere pups in de nesten voor die groter en grover van bouw waren.

Deze honden scoorden hoog op de shows en zo ontstond geleidelijk aan de tweesplitsing in het ras.

Heden ten dage zien we merendeels de grove blonde Goldens die vooral voor de show gefokt worden en een kleinere groep midden- tot donkergouden Goldens die met name voor de jacht of andere vormen van hondensport gebruikt worden, maar die ook uitstekend bevallen als huishond.

De donkere Goldens zijn nog steeds middelgroot met een slanke bouw en veel minder zware beharing dan de blonde Goldens, waardoor ze snel droog zijn als ze uit het water komen.

Ze zijn buitengewoon energiek, tot op hoge leeftijd, apporteren graag alles wat de baas maar weggooid en zijn gemakkelijk gehoorzaam te maken (worden niet gehoorzaam geboren!).

Bovenstaande houdt dus in dat dit met name honden zijn voor sportieve bazen die graag veel en lang wandelen en niet hun hond bij slecht weer “op sterk water zetten”.

Een puppycursus en elementaire gehoorzaamheidscursus zijn een absolute must en de enorme will to please van deze Goldens stimuleert de baasjes vaak om door te gaan in een of andere tak van hondensport.

De officiele standaard van de Golden Retriever

Algemeen beeld

Moet zijn een evenwichtig gebouwde, levendige, krachtige hond met vaste gangen, die praktisch en goed in elkaar zit, met een vriendelijke uitdrukking.

Karaktereigenschappen

Gehoorzaam, intelligent en met een natuurlijke werkaanleg.

Aard

Gemoedelijk, vriendelijk en vol zelfvertrouwen.

Hoofd en schedel

Het hoofd moet in balans zijn en fijn besneden met een brede, maar niet grove schedel, goed geplaatst op de hals, met een krachtige, brede en diepe snuit. De lengte van de voorsnuit dient gelijk te zijn aan de afstand tussen de duidelijke stop en de occiput. De neus dient bij voorkeur zwart te zijn.

Ogen

Donker bruin, goed uit elkaar geplaatst, met donkere oogranden.

Oren

Van matige grootte en geplaatst op gelijke hoogte met de ogen.

Gebit

Sterke kaken met een perfect, regelmatig en volledig schaargebit; d.w.z. de tanden van de bovenkaak net voor, maar rakend aan die van de onderkaak

Hals

Dient van een goede lengte te zijn, droog en gespierd.

Voorhand

Voorbenen recht met een goed bone, schouders goed naar achteren liggend, schouderblad lang met even lange opperarm, waardoor de benen goed onder het lichaam geplaatst zijn Ellebogen goed aansluitend.

Lichaam

Evenredig gebouwd, lendenen kort, diep in de hartstreek. Ribben diep en goed gewelfd. Rechte bovenbelijning.

Achterhand

Lendenen en achterbenen sterk en gespierd, met goede schenkels en goed gebogen knie. Lage sprongen. Van achteren gezien moeten de benen recht zijn en niet naar binnen of naar buiten knikken. “Koehakken” erg ongewenst.

Staart

Aangezet en gedragen op dezelfde hoogte als de rug en net lang genoeg om tot de hak te reiken, zonder krul aan het eind.

Gangwerk

Krachtig en stuwend. Recht en vlak zowel voor als achter. Van opzij gezien moet het gangwerk een lange, vrije pas vertonen zonder een spoor van steppen met de voorbenen.

Kleur

Elke tint van goud tot roomkleur, maar noch rood, noch mahonie. Enkele witte haren, op borst alleen, toegestaan.

Beharing

Vlak of golvend met goede bevedering en een dichte, waterbestendige ondervacht.

Hoogte

Schofthoogte reuen: 56 – 61 cm. Teven: 51 – 56 cm.

Fouten

Elke afwijking van de hierboven genoemde punten moet als fout worden aangemerkt en per fout moet worden beoordeeld hoe ernstig deze is.

N.B.

Reuen moeten twee duidelijke normale teelballen hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.