Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Irish Glen of Imaal Terrier

FCI Standaard Nr. 302/10.08.1994/GB

Oorsprong

Ierland

Datum publicatie van de geldige oorspronkelijke standaard

19 maart 1990

Gebruik

Net zoals alle andere Terriers moest dit kleine, taaie ras de das en vos bejagen en de rattenpopulatie tot een minimum beperken.

Nu is hij een zachtmoedige en volgzame gezinshond die persoonlijkheid uitstraalt; zijn trouwe en aanhankelijke aard maakt hem tot een zeer aangename huishond en kameraad.

Classificatie FCI

Groep 3 (Terriers)

Sectie 1 (grote en middelgrote Terriers)

Zonder werktest

Kort historisch overzicht

Zoals zovele honden in de Terriergroep, en voor het midden van de 19e eeuw niet echt op waarde geschat door de jagers van gegoeden huize, is de Irish Glen of Imaal Terrier een oud ras dat meer eenvoudigweg lange tijd verontachtzaamd werd dan het resultaat van latere fokexperimenten.

Hij is heel duidelijk een hond die in een bepaald gebied voorkomt, beperkt door het sombere gebied van de Glen of Imaal.

De boeren van deze streek, afstammend van de soldaten die in de 16e en 17e eeuw land hadden gekregen als betaling voor bewezen diensten aan de Britse Kroon, moesten hun natuurlijke sluwheid en vaardigheden gebruiken om in dit ruwe gebied te overleven.

Een hond die niet zijn aandeel kon leveren in de strijd om het bestaan van alle dag kon niet getolereerd worden. Dus moest hij lange uren doorbrengen met het draaiend houden van het honderad en werd hij vaak ingezet tegen andere honden bij de dubieuze vechthonden-sport, gewoonten die nu verdwenen zijn.

Voordat de Irish Glen of Imaal Terrier op hondentoonstellingen verscheen, had hij zich door vele generaties hard werken ontwikkeld tot de sterke, robuuste hond die we vandaag de dag kennen.

De Ierse Kennel Club erkende het ras officieel in 1933 en al spoedig werd een club opgericht om de belangen ervan te behartigen.

Men beweert dat de Irish Glen of Imaal Terrier minder snel opgewonden is dan andere Terriers, hoewel hij altijd bereid is de achtervolging in te zetten wanneer hem dat gevraagd wordt.

Algemeen voorkomen

Van gemiddelde grootte met middelmatig lange vacht. Grote kracht uitstralend en de indruk wekkend van maximale substantie voor de maat van de hond.

Belangrijke verhoudingen

Lichaam langer dan hoog.

Gedrag en temperament

Actief, vlug en stil tijdens het werk. Dapper, vurig en zeer moedig wanneer er een beroep op hem wordt gedaan; aan de andere kant zachtmoedig en volgzaam.

Schedel

Van goede breedte en tamelijk lang.

Stop

Uitgesproken, smaller wordend naar de neus toe

Aangezichtgedeelte

Voorsnuit krachtig

Neus

Zwart

Gebit

Sterke kaken, gebitselementen gaaf, regelmatig, sterk, van goede grootte.

Schaargebit. Tanggebit acceptabel.

Ogen

Bruin, middelgroot, rond en goed ver uiteen geplaatst. Lichte ogen dienen afgekeurd te worden.

Oren

Klein rozeoor of halfstaand wanneer de hond attent is, teruggeslagen in rust.

Hangoor of staand oor ongewenst.

Hals

Zeer gespierd en van gemiddelde lengte.

Lichaam

Diep en lang, en langer dan hoog

Rugbelijning

Recht

Lendenen

Sterk

Borstkas

Breed en sterk, ribben goed gewelfd

Staart

Gecoupeerd. Sterk aan de basis, goed aangezet en vrolijk gedragen. De staarten van de pups worden op halve lengte gecoupeerd.

Voorhand

Schouders

Breed, gespierd en goed terugliggend

Voorbenen

Kort, gebogen en met fors bot

Achterhand

Sterk en goed gespierd

Dijen

Goed

Knie

Goed gebogen

Spronggewrichten

Naar binnen noch naar buiten gebogen

Voeten

Compact en rond met ronde voetzolen. De voorvoeten staan iets naar buiten vanaf de middenvoet

Gangwerk/beweging

Vrij, zonder hackney-actie. Loopt zonder enige inspanning met goede stuwkracht vanuit de achterhand.

Vacht

Haar

Gemiddelde lengte, hard van structuur met een zachte ondervacht. De vacht mag zodanig bijgewerkt worden dat een nette belijning verkregen wordt.

Kleur

Blue brindle, zonder te zwemen naar zwart. wheaten, van een lichte tarwekleur tot een rood- gouden gloed. Pups worden gewoonlijk typegetrouw geboren in de kleuren blauw, tarwe en roodachtig.

De maskers zijn gewoonlijk inktblauw, er kan een blauwe streep over de rug, staart en oren lopen. De donkere aftekeningen zullen met het volwassen worden verdwijnen.

Maat en gewicht

Schofthoogte

Reuen: 14 inches (35,5 cm) is het maximum

Teven: Overeenkomstig minder

Gewicht

Reuen: 35 lbs (16 kg)

Teven: Overeenkomstig minder

Fouten

Iedere afwijking van de hiervoor genoemde punten moet als een fout beschouwd worden en de mate waarin deze fout wordt aangerekend dient in juiste verhouding te staan tot de ernst van de fout.

Opmerking

Reuen moeten twee duidelijk waarneembare teelballen hebben die geheel in het scrotum zijn ingedaald.