De Dogo Canario

Rasomschrijving:

Lichaam:
Een grote vierkante massieve schedel met een duidelijke maar niet abrupte stop.
De voorsnuit moet ook vierkant zijn en mag zeker niet spits zijn.
De verhouding schedel en snuit is 6:4. De neusbrug is recht.
De lippen zijn dik en zwart gepigmenteerd. Ze vallen weinig over de onderlippen heen.
De kaken zijn sterk en goed ontwikkeld.
Als de oren niet gecoupeerd zijn, zijn ze klein tot middelgroot en hoog aangezet op de kop geplaatst en worden over het algemeen naar achteren geslagen gedragen(rozeoor). De ogen zijn ovaal en middelgroot. Ze staan vrij ver uit elkaar. De kleuren bruin, donkerbruin en kastanje zijn toegestaan.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Geel of blauw komt niet voor bij dit ras en is een fout die ontstaat bij kruisingen. Het gebit moet scharend zijn, ondervoorbijt is toegestaan maar tot max. 3mm.

Schouderhoogte: Reuen 59-66cm en Teven 55-62 cm.

Gewicht: Reuen 45-57 kg en teven 40-50 kg.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Vacht: Korte harde vacht zonder ondervacht.

Kleuren: De hoofd kleur is van heel licht zandkleur (Arena) tot de kleur van Whisky (Leonado). Gestroomd (Atigrado) komt ook voor maar dit is geen kleur maar een Dit patroon kan heel dicht zijn, dan is de hond bijna zwart met wat lichte streepjes, maar kan ook heel licht gestroomd zijn, zand met wat zwarte streepjes. Het zwarte masker is ten aller tijden verplicht, zowel bij zand kleurige honden als bij gestroomde honden. Witte aftekeningen zijn toegestaan maar mogen niet meer zijn dan 30% van het lichaams oppervlak.
Sociale aanleg:
Voor de leden van het eigen gezin is de hond zeer tolerant, loyaal en vriendelijk. Voor vreemden is hij zeer waaks en neemt zijn taak zeer serieus. Vreemden komen dan ook niet verder dan het tuinhek.
patroon. Met goedkeuring van de baas accepteert de Dogo Canario visite, maar houdt hen wel in de gaten. Ook met eigen kinderen is hij zeer voorzichtig en vriendelijk. Maar pas op als kinderen onder elkaar spelen, de hond zal ingrijpen als het eigen kind gepest wordt. De Dogo Canario is behoorlijk dominant voor sexgenoten en zijn bijna altijd Alpha honden. Dit houdt in dat mits ze goed opgevoed zijn goed met andere honden kunnen opschieten, maar zullen altijd het laatste woord willen hebben. Meestal loopt een dispuut in het voordeel van de Dogo Canario af. Met leden van het andere geslacht zijn er doorgaans geen problemen. Ook andere dieren worden goed geaccepteerd mits de hond er van jongs af aan mee in contact is geweest.

Verzorging:
De Dogo Canario heeft een korte vacht zonder ondervacht die weinig onderhoudt vergt. 1 maal per week borstelen met een rubber borstel is voldoende. Daarna opwrijven met een vochtige zeem of doek en de hond ziet er weer puntgaaf uit. Doorgaans verhaard dit ras 2 x per jaar, borstel dan een week lang elke dag en u bent van de haren af.

Opvoeding:
Deze hond heeft een consequente opvoeding nodig. Nee is Nee! De Dogo Canario is erg intelligent en is goed af te richten. Het is aan te bevelen de stijdvaardigheid van dit ras al van jongs af aan te ontmoedigen. Positieve bekrachtiging hierbij is erg belangerijk.

De Majorero is een ras wat oorspronkelijk van het eiland Fuerta Ventura komt en is gebruikt bij de ontwikkeling van de Dogo Canario.
De specifieke Atigrado tekening van de Dogo Canario is een genetische erfenis van deze hond.

Gebruiksmogelijkheden:
Dit ras wordt voornamenlijk gebruikt voor bewaking. In de USA wordt er ook veel mee gejaagd, met name op schadelijk wild. Op de eilanden van herkomst is het een echte erfhond, die huis en huisraad tot de laatste snik bewaakt.