Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

De Dobermann

Wie is de Dobermann nu werkelijk? De dobermann is een hond die behoort tot de groep van zogeheten ‘werkhonden’ en wel tot de groep van de ‘waak- en verdedigingshonden’. Omdat hij een werkhond is, moet hij ook arbeidslust hebben en hij is dus een actieve hond, die graag veel in beweging is met en voor zijn baas. Dobermanns zijn ook dienstverleners, bijvoorbeeld door de eigendommen van zijn baas te verdedigen. Daarvoor bezit hij ook een aantal eigenschappen zoals moed en standvastigheid, alsmede een gezonde portie agressie en zelfvertrouwen.

Hij moet trouw en aanhankelijkheid tonen aan zijn baas en de medehuisgenoten.Kortom: de Dobermann is een karaktervolle hond!Het karakter van de Dobermann.
Een karaktervolle hond is hij zeker en dat geeft soms wel eens problemen. Immers, een hond met karakter is geen meeloper en vertoont soms eigenzinnig gedrag. Wat een Dobermann eenmaal in z’n hoofd gezet heeft, krijgt men er vaak heel moeilijk uit. Bovendien paart hij deze eigenzinnigheid aan intelligentie. Dat maakt hem tot een andere hond dan de meeste andere rassen. Dit is geen mooipraterij, maar een waarschuwing! Door dat karakter is de Dobermann geneigd om u voortdurend te beproeven en uit te dagen. Steeds weer opnieuw zal hij proberen u te overtroeven of te slim af te zijn. Dit kan zeer lastig zijn.

Vooral de eerste twee jaren zijn door dat karakter niet gemakkelijk. Als hij echter eenmaal gemerkt heeft dat door uw consequente handelen hij het steeds moet afleggen, dan zal de Dobermann zich in zijn plaats schikken en met alle plezier doen wat u van hem verlangt.
Maar wee de eigenaar die niet door zijn Dobermann als baas wordt erkend! Het zou beter geweest zijn als deze eigenaar nooit aan een Dobermann was begonnen. Het is goed zich te realiseren dat het ideaal van zijn schepper – de heer Louis Dobermann – het fokken was van een intelligente, scherpe en agressieve waak- en verdedigingshond. Om dit doel te bereiken heeft hij alle honden die deze karaktereigenschappen bezaten voor zijn fokkerij gebruikt.

Het uiterlijk.
Na de heer Louis Dobermann hebben de latere fokkers de hond zijn eigen type en bouw gegeven; waarbij het karakter ook wat werd aangepast. Dit alles is vastgelegd in de standaard van de Dobermann. Het zal duidelijk zijn, dat de Dobermann geen natuurlijk ras is, maar een door mensen gefokt ras. Het ras is dan ook pas ongeveer 100 jaar oud. Door de verschillende honden die gebruikt zijn om de Dobermann zijn eigen kenmerken en karakter te geven, zien wij vaak verschillende types: de vrij lichte en hoogbenige hond, maar ook de zwaar massieve en laag op de benen staande hond (het ideaal volgens de standaard ligt hier tussenin).
De grootte van de hond varieert tussen 68-72 centimeter voor de reuen en voor teven tussen 63-68 centimeter. Het gewicht van een volwassen reu ligt tussen de 40-45 kilo en het gewicht van de volwassen teef ligt tussen de 32-35 kilo.
Een dobermann is zwart of bruin, met een koperkleurige aftekening op borst, poten en kop. De andere voorkomende kleuren zoals ‘isabel’ of ‘blauw’ worden volgens de standaard niet erkend.
De fokkers van de Dobermann hebben de verantwoordelijke taak ervoor te zorgen dat de erfelijke factoren van de Dobermann bewaard blijven. Zij zullen voortdurend moeten waken voor ontsporingen in de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van de Dobermann. Het ideaal van een fokker behoort te zijn een gezonde Dobermann te fokken, die overeenstemt met de rasstandaard.