Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

West Highland White Terriërs

Herkomst en onstaan van de West Highland White Terriërs
De West Highland White Terriër, kortweg Westie genoemd, stamt uit Schotland en dan meer bepaald uit de westelijke Highlands. Dit ruwe rotsachtige landschap met zijn hoogvenen en heidevlakten is vaak moeilijk toegankelijk. Voor de jacht op vossen, otters en dassen gebruikte men daarom graag kleine robuuste terriërs met korte pootjes. De kleine terriërs moesten een groot uithoudingsvermogen hebben en moedig genoeg zijn om de prooi in zijn hol te achtervolgen. Het ruwe haar met de dichte ondervacht was een ideale bescherming tegen het ruige klimaat. Ook bewaakten de terriërs huis en erf. Ze hielden het erf vrij van ongedierte zoals ratten en muizen.

In eerste instantie werden de witte exemplaren uit een worp gedood omdat ze dachten dat deze witte hondjes niet geschikt waren voor de jacht. Een jachtongeval, waarbij Kolonel Eduard Malcolm uit Argyllshire zijn roodbruine terriër aanzag voor een vos en hem per ongeluk doodschoot, zette hem ertoe aan voortaan voorkeur te hebben voor de witte honden van het Cairn-type.

Kolonel Malcolm had een aanzienlijk aandeel in de totstandkoming van de rasstandaard en ook de naam West Highland White Terriër is voornamelijk aan hem te danken. De in 1906 in het leven geroepen West Highland White Terriër Club stond aanvankelijk onder het voorzitterschap van de Countess of Aberdeen en later van Kolonel Malcolm. In 1907 werd het nieuwe ras onder de naam West Highland White Terriër door de Kennel Club erkend.
De Westie won in Engeland, Amerika en Scandinavië al snel aan populariteit. Tegenwoordig behoort hij wereldwijd tot de meest geliefde terriërrassen.
Karakter van de Westie
De Westie is een kleine hond, actief, onverschrokken, robuust en voorzien van een groot zelfvertrouwen. Het is een kleine hond maar dat vind hij zelf niet! Hij is waakzaam, vrolijk, moedig, zeer zelfbewust maar vriendelijk. Hij ziet er erg lief uit, maar achter dit lieve uiterlijk schuilt een echte hond, die niet het leven wil leiden van een beknuffelde schoothond.
Hoewel de Westie al sinds vele decennia niet meer in eerste plaats voor de jacht wordt gefokt, zijn veel van zijn oorspronkelijke eigenschappen nog aanwezig.

Westies zijn dan ook vooral zelfbewust honden met een uitgesproken persoonlijkheid, die proberen hun eigen wil door te zetten met hun charme en soms kabouterachtige optreden. De Westie heeft echter beslist grenzen nodig.

Hij haalt al snel voordeel uit de zwakke punten van zijn eigenaar, om op die manier zijn eigen zin door te kunnen drijven.
Wie goed met zijn Westie omgaat en volgens de hondenmaatstaven een echte roedelleider is, zal al snel merken dat zijn Westie een uitgesproken leergierige kleine vriend is, die heel snel begrijpt wat er van hem wordt verlangd. Hij is uitermate geschikt als familiehond, maar voelt zich ook goed in een klein eenpersoonshuishouden, mits hij voldoende aanspraak en afwisselende bezigheid krijgt. Een Westie is dol op spelletjes en blijft tot op hoge leeftijd actief. Natuurlijk is het mooi wanneer een Westie zijn eigen tuin heeft, maar hij is net zo geschikt om op een flat gehouden te worden en zal u graag op uw wandelingen vergezellen.
Verzorging van de Westie
De Westie dient regelmatig te worden geborsteld, niet alleen om de vacht vrij te maken van stof, evt. vuil en losse haren maar bovendien went hij zo aan de nodige vachtverzorging.
De Westie verhaart niet, maar dient wel ongeveer 3 x per jaar getrimd te worden. Het trimrijpe, dode haar wordt dan met de hand uit de vacht geplukt. Zo krijgt en houdt de Westie zijn prachtige uiterlijk.