Welsh Corgi Pembroke

Welsh Corgi PembrokeOorsprong en gebruik
De Welsh Corgi Pembroke stamt oorspronkelijk uit Wales. Hij dankt zijn naam aan de streek waar hij vandaan komen. nl: graafschap Pembrokeshire. Corgi’s zijn gefokt voor het drijven van vee. Dit drijven doe ze door luid blaffend de koeien in de hakken te bijen (heelen). Ze dwingen respect af door weerbarstige koeien of stieren in de neus te bijten. Corgi’s zijn laagbenig gefokt om achteruitslaande bewegingen van de koeien gemakkelijk te kunnen ontwijken. Voor hun werk moesten ze in staat zijn de kudde zelfstandig naar de weilanden te brengen en deze, op bij de boerderij behorende landerijen, te houden en te beschermen. ’s Avonds moesten ze de kudde weer terugbrengen. 

In Engeland is de Pembroke vooral populair geworden als hond van de koninklijke familie. Lange wandelingen zijn voor de Welsh Corgi Pembroke ondanks zijn korte pootjes, geen probleem. Het is echter niet noodzakelijk dat hij iedere dag uren wandelt. Door zijn formaat kan men de Corgi gemakkelijk overal mee naar toe nemen; aan meegaan in de auto hebben ze in het algemeen geen hekel. 

Welsh Corgi PembrokeAlgemene beschrijving 

De Welsh Corgi’s Pembroke is een alerte, intelligente en actieve hond. Ze zijn stevig gebouwd en laag gesteld. Ze moeten stoer en beweeglijk zijn en een groot uithoudingsvermogen bezitten. Kortom, ze moeten berekend zijn op hun taak als veedrijver. De hoogte ligt rond de 30 cm. Vroeger zag je voornamelijk gecoupeerde of natuurlijke kortstaarten, sinds het coupeerverbod zie je zowel pems met lange als korte staarten.

Op dit moment zijn er wel verschillende fokkers die zich bezig houden met de natuurlijke kortstaart fokkerij.Het hoofd is vosachtig van vorm. De Pembroke heeft een stockharige vacht met een zachte, dichte ondervacht. De beharing bij de kraag en de broek is iets langer dan op het lichaam. De kleuren van de Pembroke zijn rood en sable (rood met donkere haarpunten) met een witte aftekening op het hoofd, benen en kraag; en driekleurig (zwart met tan en witte aftekeningen).


Karakter Welsh Corgi Pembroke
De Welsh Corgi Pembroke zijn herdershonden. Als huishond kenmerken ze zich door trouw en waakzaamheid. Ze zijn leergierig, attent, bereid voor de baas te werken en doen dit met veel plezier. Het is een uitgesproken kindervriend. Ze hebben een pittig karakter, dat een consequente en rechtvaardige hand van de baas vereist. Het verdient aanbeveling met een Welsh Corgi Pembroke te gaan werken, bijvoorbeeld een cursus gedrag en gehoorzaamheid, eventueel behendigheid of fly-ball; ze hebben een hekel aan een saai bestaan. Ze willen overal bij zijn en hebben de aanleg zich ook overal mee te bemoeien. Met moet het karakter niet onderschatten. Op de leeftijd van ongeveer 6 tot 14 maanden (pubertijd) zal de Welsh Corgi Pembroke proberen de leiding van de roedel (het gezin) op zich te nemen. Bij een juiste en consequente aanpak, met soms stevige correcties, erkent de hond zijn baas verder gedurende zijn leven als de ‘roedelleider’. U hebt dan een hond die iets speciaals heeft.

Gezondheid
Corgi’s zijn in het algemeen gezonden honden en de N.V.P wil dit samen met de fokkers zo houden. Gemiddeld bereiken Corgi’s een leeftijd van 13 tot 15 jaar. Uiteraard dienen preventieve entingen tegen de gebruikelijke hondenziektes plaats te vinden. Heupdysplasie komt soms wel voor. Door de ouderdieren te laten onderzoeken en selectief te fokken wordt deze aandoening, zoveel als mogelijk is, buiten het ras gehouden.

Welsh Corgi Pembroke

Verzorging
Corgi’s zijn gemakkelijke honden in onderhoud. De vacht (stockhaar) vraagt weinig verzorging. Een borstelbeurt eens in de één à twee weken is voldoende. Tijdens de verhaarperiode kan met dagelijks borstelen veel haar worden opgevangen wat anders in de kamer terecht zal komen. 

In deze periode is een goede stofzuiger beslist noodzakelijk. De Pembroke weegt ca. 10 tot 15 kg.De in de handel verkrijgbare voeders bevatten alles wat de hond nodig heeft. De hoeveelheid moet men bepalen op het oog. Te dik is slecht voor de gezondheid. De ribben moeten goed te voelen zijn, maar niet te zien.


Nederlandse vereniging v/d Welsh Corgi Pembroke
De N.V.P is een kleine jonge rasvereniging met ca. 160 leden.Opgericht in 2003.En de enige officiële rasvereniging in Nederland. Bij de N.V.P.kunt u terecht voor alle informatie over de Pembroke en voor pupinformatie. 

Welsh Corgi Pembroke puppyFokkers die fokken volgens de reglementen van de N.V.P hebben de ouderdieren van hun pups laten onderzoeken op heupdysplasie en oogafwijkingen. Er is tevens een beschrijving van de raskenmerken van deze ouders beschikbaar, gemaakt door een erkend keurmeester. De N.V.P organiseert één maal per jaar haar clubmatch. Deze clubmatch is het jaarlijkse hoogtepunt in de vereniging. Verder is er jaarlijks een jongehondendag/familiedag , waar de honden, geboren in het voorgaande jaar, per nest gekeurd en besproken worden, deze dag wordt gecombineerd met spelletjes baas & hond. Op alle evenementen is het clubwinkeltje aanwezig, waar leuke artikelen over de Pem worden verkocht.

Leden van de N.V.P krijgen viermaal per jaar het clubblad “Pem-Post” in de bus

Voor meer informatie:
NVP secretariaat
H.Sigtermans-Brugman
Oude steeg 23
7863PE Gees
tel: 0524-582987
www.pembrokeclub.nl
 

De rasinformatie & foto’s op deze pagina werden verzorgd door
Ned vereniging v/d Pembroke Welsh Corgi – © 2006

Meer op Hondenplaza.nl over: Welsh Corgi Pembroke