Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff/Do-Khyi
Oorspronkelijk komt de Do-Khyi uit het Himalaya-gebied, vooral Tibet.

Het klimaat in Tibet is zeer extreem. Door de grote hoogten verschillen de dag- en nacht temperaturen veel, evenals de temperatuur tussen zon en schaduw en zomer en winter.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Functie/Gebruik
De Do-Khyi (vastgebonden hond, omdat de hond in Tibet overdag veelal werd vastgebonden aan een paal)

is een goede waakhond. Hij had in Tibet en omstreken de taak de kloosters van de monniken en de tenten van de nomaden te bewaken en daarnaast de kudden van de nomaden te beschermen tegen wolven en luipaarden. Voor vergelijkbare taken is de Do-Khyi nog steeds bij uitstek geschikt.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

De Tibetaanse Mastiff is een berghond en is vanwege de vereiste wendbaarheid in de onherbergzame Himalaya geen reuzenhond. Het is een middelgrote bijna vierkant gebouwde hond met een lenig lichaam en stevige botten. In zeer korte tijd kan de TM een grote snelheid ontwikkelen.

Karakter
Van karakter is de TM rustig, eigengereid en geduldig met mensen en dieren die hij wil beschermen. Hij is zelfverzekerd en gericht op de baas, maar wel enigszins afstandelijk. Het is geen opdringerige hond met een will-to-please. Bij eigen mensen is hij graag in de buurt.

Opvoeding
Hij heeft een baas nodig die geduldig is en een natuurlijk overwicht heeft. Straffen van een TM heeft vaak een averechtse uitwerking. De Do-Khyi luistert dan niet en wordt afstandelijker naar de baas. Een TM zal niet zomaar aan een bevel gehoorzamen, het zal een in zijn ogen zinvol bevel moeten zijn. En als een TM gehoorzaamt doet hij dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Apporteren is niets voor een TM. De vroeger zo felle honden zijn in de laatste 10 tot 15 jaar meer aangepast aan onze maatschappij, maar het zijn nog steeds geen honden die voor iedereen geschikt zijn.

Verzorging
De vacht van een Tibetaanse Mastiff is lang en heeft in de winter een dikke onderwol. De verharing is aan het begin van de zomer en kost dan om de paar dagen wel een half uurtje kammen en borstelen. Speciaal aan dit ras is dat deze hond absoluut geen ‘hondengeur’ bij zich heeft, ook niet als hij nat is. Een Do-Khyi is niet geschikt om op een flat te houden. Onder alle weersomstandigheden kan deze geharde hond buiten blijven. De reuen zijn ongeveer 64 tot ruim 73 cm hoog en de teven zo’n 58 tot 65 cm. Er zijn veel kleuren (black and tan, zwart, blue and tan, blue, rood – licht tot donkerrood ). Uiterlijk