Irish Softcoated Wheaten Terriër

Geschiedenis
De Irish Softcoated Wheaten Terriër, door de insiders meestal “Wheaten” genoemd, is, zoals de naam al zegt, afkomstig uit Ierland. Hij is een van de vier Ierse Terriërrassen. Men vermoedt dat er al 200 jaar geleden Wheatens in Ierland waren. De Wheaten was de hond van de arme boer en moest van alles kunnen: ongedierte bestrijden, de kudde hoeden, het erf bewaken, en hij werd ook voor de jacht op das en otter gebruikt.

 
Om dit alles te kunnen, moest hij gezond en sterk zijn. In 1937 werd het ras officieel erkend door de Ierse Kennel Club. In Nederland werden de eerste Wheatens in de jaren 70 gefokt.
 
Uiterlijk
De Wheaten is een middelgrote hond en hoort tot de hoogbenige terriërs. Hij is een geharde, actieve hond met een korte lendenpartij, goed gebouwd, de indruk van kracht gevend. Hij is niet te hoog en niet te laag op de benen. De Wheaten heeft een helder tarwekleurige vacht met zacht golvend haar of losse krullen, met de glans van zijde. De vacht is een enkelvoudige vacht, die zacht en zijdeachtig aanvoelt.

Karakter/ Gedrag
De Wheaten is levendig en dapper. Hij is goed gehumeurd en zeer aanhankelijk en trouw aan zijn eigenaren. Hij is de zachtaardigste onder de terriërs, maar hij is toch wel een terriër en soms eigenwijs. Hij is hoogst intelligent en man kan hem dan ook van alles leren.

-->

Een consequente opvoeding met een zachte hand is een must, harde commando’s zijn uit den boze. De Wheaten is uitermate geschikt als huishond. Hij wil graag bij zijn gezin zijn, in een kennel zou hij doodongelukkig zijn en verpieteren. De Wheaten is geen hond, die de hele dag alleen kan zijn. Wheatens zijn dol op kinderen. Als hij goed gesocialiseerd en opgevoed wordt, is hij de ideale gezinshond, die trouw en blij overal mee naar toe gaat: kamperen, naar het voetbal, zeilen of naar het restaurant.

 
Wheatens zijn speels en levendig tot op hoge leeftijd, een Wheaten kan 12 tot 14 jaar oud worden. Het is een sterk en gezond ras. Per dag heeft een volwassen Wheaten minimaal een uur beweging nodig, rennen en ravotten en met andere
honden spelen. Alleen aan de riem lopen en uitlaten is geen optie. Wanneer hij voldoende beweging krijgt en zijn “werk” kan doen, namelijk snuffelen, rennen en sporen volgen, dan zal hij een evenwichtig en tevreden huisgenoot zijn. Anders zal hij zichzelf bezig houden en beginnen in huis dingen te vernielen uit verveling.

Vachtverzorging
De Wheaten heeft een enkelvoudige vacht, die niet verhaart. In huis vindt men dan ook geen hondenharen. Voor sommige mensen met een allergie tegen honden kan de Wheaten toch een geschikt ras zijn. Maar dit moet men in ieder individueel geval zorgvuldig van tevoren uitproberen.
Het is voor het hele gezin en de pup niet leuk als na een paar dagen blijkt dat het toch niet gaat en de pup terug naar de fokker moet. De dode, l

 
osse haren blijven in de vacht zitten en vallen niet vanzelf uit, ze moeten er regelmatig uitgekamd worden.
 
Bij de aanschaf van een Wheaten moet er dus rekening worden gehouden met voldoende tijd voor regelmatig vachtverzorging. Een volwassen Wheaten kan het beste één tot twee keer per week goed gekamd worden.

Een pup moet vanaf de eerste dag regelmatig gekamd worden. In het begin vooral, om te leren op een tafel te staan en van alles toe te laten. Vroegtijdige “tafeltraining” is heel belangrijk om de hond later goed te kunnen verzorgen. De haren van de vacht groeien net als mensenhaar en worden geknipt. Dit is door de eigenaar goed zelf te leren. Het is leuk, om met de eigen hond bezig te zijn, en de hond zal zich thuis het prettigst voelen.

 
 
De rasinformatie & foto’s op deze pagina werden verzorgd door
Irish Softcoated Wheaten Terriër kennel “Doornzicht” – © 2004

Meer op Hondenplaza.nl over: Irish Softcoated Wheaten Terrier

Dier algemeen