Ierse Terriër

Ierse TerrierSchofthoogte: tussen 46 en 50 cm.
Kleur: roodbruin
De kleur van de draadharige vacht gaat van rood tot geel-rood/roodbruin.
De oren zijn klein en v-vormig en meestal iets donkerder dan de rest van de vacht.

Gewicht: ongeveer 14 kg

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Geschiedenis
Zoals de naam al zegt, komt de Ierse Terriër oorspronkelijk uit Ierland. Door zijn ruwharige vacht was hij goed bestand tegen het gure klimaat van dit land.
De Ierse Terriër ( of Irish Red Terriër ) is een pittige viervoeter. Vanwege zijn temperament en zijn rode vacht wordt hij ook wel eens ‘red devil’ genoemd. Hij is een van de oudste Terriërrassen ( volgens de Ieren zelf is hij de oudste rashond ter wereld ) en de moderne Ierse Terriër stamt af van twee kampioenen uit de jaren na 1870, Erin en Killney Boy. De Ierse Terriër is ontstaan uit een lokale Ierse Terriërvariant, die samengesteld was uit diverse elementen: de Aardterriër uit een Engelse jachtkennel in Ierland, Rattehonden uit Cork, Zuid Ierland en Ballymena, en een inkruising van Terriërs van Wales. In 1873 werd dit ras voor het eerst tentoongesteld in Dublin. Vanaf 1880 werd het ras homogeen qua grootte en uiterlijk.

Ierse TerrierKarakter
De Ierse Terriër is een rustige zelfverzekerde hond, niet overdreven vechtlustig, maar wel moedig.
Hij is op zijn tijd wat eigenzinnig en zeer impulsief, maar altijd een echte vriend voor baas en zijn gezin.
de Ierse Terriër is veelzijdig en bezield, hij is stoutmoedig en onverschrokken. Hij is enthousiast en geschikt als waakhond, jager en gezelschapshond. Hij is actief, aanhankelijk, geschikt voor africhting, zeer gehecht aan zijn gezin en lief voor kinderen. Maar hij is ook zeer alert en moedig en kan enorm vechten wanneer hij wordt uitgedaagd !

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Opvoeding
De Ier is een hond met een behoorlijk sterke eigen wil en daarom is het nodig, dat hij goed leert wat door zijn baas goed gevonden wordt en wat niet. Dit kan niet voldoende benadrukt worden. Op jonge leeftijd leert de hond gemakkelijk en spelenderwijs heel veel aan. Profiteer hiervan. Een goed opgevoede hond is zijn leven lang een plezier voor ieder. Omdat een Ierse Terriër sterk gehecht is aan mensen, gekombineerd met zijn intelligentie, laat hij zich goed opvoeden en bereikt men meer met een terechtwijzing of even prijzen en aanhalen, dan met harde dressuurmethoden!

Ierse TerrierIn huis
Door zijn rustige karakter is de Ierse Terriër bijzonder geschikt als huishond. Ook zijn middelgrote maat komt hem hierbij van pas: niet te groot voor de kamer, maar sterk genoeg om een goed verdediger van baas en huisgenoten te zijn.
Kinderen en Ierse Terriërs gaan prima samen! Een van de dingen die hij het liefst doet is autorijden.

Buiten
Ook tijdens een wandeling is de Ierse Terriër een fijne, levendige, speelse hond zelfs op oudere leeftijd.
In streken met veel wild zal rekening gehouden moeten worden met zijn goed ontwikkelde jachtinstinkt.
Bij voorkeur moet de hond tijdens wandelingen goed kunnen rennen want een slap “blokje om” is niet voldoende. Kan hij buiten zijn energie kwijt, dan is hij binnen de hond die we ons wensen.

Ierse TerrierVerzorging
Zoals iedere terriër moet ook de Ierse Terriër getrimd of geplukt worden om het overtollige haar te verwijderen. Dit trimmen kan men eventueel zelf leren. De club of de fokker van uw pup zal u graag advies geven. Verder zijn er natuurlijk trimsalons die uw hond de nodige trimbeurten kunnen geven. Daarnaast kunt u volstaan met het regelmatig kammen van de vacht met een grove kam.

Uiterlijk
Juist door zijn eenvoud is de Ierse Terriër een hond die veel mensen aanspreekt. Zowel de rode kleur van de harde ruwe vacht als zijn elegante “racy” bouw zijn factoren die hierin meespelen. Daarnaast valt ook zijn gestrekte hoofd met de V-vormige oren en zijn donkere pientere ogen op.

Hondenplaza bestaat sinds 2002 en sommige artikelen zijn al wat ouder. We werken altijd aan het updaten van de inhoud. Zie je een fout of wil je feedback met ons delen? Laat het ons weten!