Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Toy Terriër

Land van Herkomst: Groot -Brittannië

Oorspronkelijke naam : English Toy Terriër

Sectie: Dwerg Terriërs

Toy TerriërANDERE NAMEN
English Black and Tan, Black and Tan Terriër, Toy Manchester Terriër, Toy Terriër

De Engelse Toy Terriër heeft als oorspronkelijke benaming de English Toy Terriër en behoort tot de rassengroep van de bijzondere Terriërs. Ooit was hij de favoriet van Queen Victoria van Engeland. De Engelse Toy Terriër (toy betekent speelgoed) was door zijn kleine afmetingen het middelpunt van de belangstelling. De fokkers werden op dat moment meegesleept door de obsessie voor overdreven kleine honden, en het ras leed daardoor aan fok/lichamelijke problemen. Er werd weinig of geen rekening meer gehouden met de werkende Terriërkwaliteiten van het ras en men verwaarloosde soms ook het raspunt van de goede gezondheid van het dier.

De Engelse Toy Terriër is ontstaan uit een kruising van kleine exemplaren van de Manchester Terriër met een Italiaanse windhond. Het ras werd erkend in 1860 en ontwikkelde zich in de tweede helft van de 19de eeuw tot gezelschapshond. Aan het eind van de negentiende eeuw probeerde men, volgens het modebeeld, het ras kleiner te fokken, maar dit had ernstige gevolgen voor de gezondheid en het reproductie vermogen. Men zag snel in dat deze selectie niet ten goede kwam van het ras, en men is afgestapt van deze, esthetische argumenten gebaseerde, selectie. Komt weinig voor in zowel Engeland als daarbuiten en mag als zeldzaam ras worden beschouwd..

Toy TerriërHOOFD
Lang. Smalle, vlakke schedel met onduidelijke stop. de snuit versmalt een beetje naar het uiteinde toe. Sterke kaken. Aangesloten lippen.

OGEN
Klein, amandelvormig, schuin ingeplant, donker tot zwart.

OREN
Vlamvormig (recht, lang en gebogen) of een tipoor met vrij puntige uiteinden, hoog aangezet op het achterste deel van de schedel en in verhouding vrij dicht bij elkaar.

GEWICHT
2,7 – 3,6 cm.

LICHAAM
Compact. Lange, sierlijke, licht gebogen hals. Smalle, diepe borstkas. Gewelfde ribben. Licht gewelfde rug. Opwaarts gebogen bij de lendenen.

KARAKTER – EIGENSCHAPPEN -OPVOEDING
De Engelse Toy Terriër is energiek, stoutmoedig, levendig en heeft echt een Terriër temperament. Hij is vrolijk, vriendelijk, kortom een aangenaam gezelschap. Hij is wantrouwig tegenover vreemden. Hij slaat luidruchtig alarm met zijn doordringende blaf. De Engelse Toy Terriër heeft een consequente opvoeding nodig.

LEDEMATEN
Fijne botten. Compacte voeten, kattenvoeten aan de achterpoten.

Toy TerriërSTAART
Laag aangezet, breed aan de basis, versmalt naar de punt toe. Hij reikt niet langer dan de sprongen.

VACHT
Lort, dicht, aangeengesloten.

VERZORGING
De Engelse Toy Terriër past zich goed aan het leven in een appartement aan. Hij heeft weinig beweging nodig. Dagelijks borstelen is aan te bevelen.

KLEUR
Black-and-tan (zwart met wildkleurige aftekeningen). Ebbenhout black-and-tan met een warme kastanjebruine gloed. De scheiding tussen de twee kleuren moet heel duidelijk zijn. snuit, onderkaak, keel, de voorzijde van de voorpoten zijn tan. Een kleine tan vlek is aanwezig op beide wangen en boven elk oog.

SCHOFTHOOGTE
25 – 30 cm.

GEBRUIK
Gezelschapshond.

Bijzonderheden:
de Toy Terriër staat bekend als bijzonder zindelijk op het eigen lichaam. De vacht heeft geen specifiek onderhoud nodig.