Fila brasileiro

Oorsprong Brazilië

Geschiedenis
De verwantschap van de Fila brasiliero met de bloedhond is duidelijk: lange muil, gerimpelde huid en een zeer goede neus. Zijn voorouders werden van Portugal en Spanje naar Zuid-Amerika geïmporteerd, waartoe doggen en bloedhonden behoorden. De nakomelingen werden speciaal op de grote boerderijen als rund-, waak- en zoekhonden ingezet.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Uiterlijk
De Fila brasileiro kan een schofthoogte van 75 cm en een gewicht van 50 kg bereiken (sommige reuen kunnen een gewicht van wel 75 kg bereiken). Zijn oren zijn afhangend, groot, v-vormig en dik. Hij heeft een gladde, korte vacht. De vacht is vaak éénkleurig of met een beetje wit, het wit mag maar 30% van het gehele oppervlakte beslaan, of is gestroomd. Hij kan een zwarte masker dragen.

Karakter
De Fila brasileiro staat in nauw contact met zijn baas. Het is een uitstekende waakhond voor zowel gebouwen als ook veekuddes. Hij werkt meestal zelfstandig. Fila’s zijn zeer aanhankelijk en onderwerpen zich altijd aan hun baas, die ze goed gehoorzamen. Ze zijn niet erg gesteld op vreemden, wat ze kunnen uiten door zich agressief of juist ontwijkend op te stellen. De reactie verschilt per hond. Regelmatige bezoekers worden over het algemeen wel geaccepteerd. De Fila’s, die een uitzonderlijk goede neus hebben, zijn dus zeer waaks en handelen vaak zelfstandig, al naar gelang de situatie. Daarnaast hebben ze een grote territoriumdrift en kunnen daardoor héél dominant naar andere honden zijn. Een Fila Brasileiro is niet geschikt voor een onervaren/beginnende eigenaar.