Catahoula Leopard Dog

Andere Namen: Catahoula, Catahoula Cur, Catahoula Hog Dog, Louisiana Catahoula Leopard Dog Catahoula Leopard Dog

Land van Oorsprong: Verenigde Staten

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Geschiedenis
De Catahoula vindt zijn oorsprong in Louisiana. Het ras is gefokt door Indianen en werd gebruikt als veedrijver, waak-verdedigingshond, gezelschapshond en jachthond.
Het is ontstaan doordat de indianen de oorlogshonden (Alano Mastiffs en Greyhounds), achtergelaten door Hernando Desoto, met Rode Wolven gingen kruizen.
Dit maakt het ras, samen met oa Saarlooswolfshond, tot 1 van de weinige honden die genetisch dicht bij de wolf staan.
Rond 1700 kwamen de Fransen die de “Beaceron” mee namen, ook dit ras werd ingekruisd in de Catahoula’s en maakt ze tot hoe ze nu zijn.

Gebruik
De Catahoula Leopard Dog is de ultieme werkhond en wordt door velen gezien als de meest veelzijdige hondenras ter wereld. Catahoulas blinken uit in hoeden en de jacht op vrijwel elk type van vee of wild (met inbegrip van wilde zwijnen, wasbeer, eekhoorn, beer en herten).
Catahoula Leopard Dog pup
Catahoula Leopard Honden kunnen ook worden gebruikt voor SAR en narcotica detectie. Hoewel ze beter gedijen bij de jacht en het hoeden van wild, kunnen ze ook worden gebruikt voor treeing. Ze zijn van nature beschermend van aard en hebben over het algemeen niet veel met vreemden op, het zijn uitstekende waakhonden.
Catahoulas zijn uitzonderlijk intelligent en trouw. Het is echter ook een zeer energieke en zeer assertief ras en vereisen een ervaren eigenaar.
Catahoula Curs zijn over het algemeen hard en agressiever dan andere herder honden, dus een zeer ervaren eigenaar is een vereiste. Vermenigvuldiging via natuurlijke selectie van de sterkste hond heeft dit ras ontwikkeld tot de beste in z’n soort.

Uiterlijk
Het meest opvallende aan de catahoula zijn de meest varierende kleuren. Alle kleuren zijn toegestaan, van chocolade, grijs, blauw, blacktan tot brindle, piebald en merle. Meestal gaat deze kleur gepaard met blauwe ogen.
Ze hebben een kortharige vacht, zijn middelgroot tot groot. Een stevige hond met flink bone maar toch elegant.
Honden met voornamelijk ‘witte jassen’ hebben een 80% kans op doofheid in een of beide oren, en / of blindheid.
Hoogte: 20 tot 26 centimeter.
Gewicht: Er zijn drie verschillende lijnen van Catahoula, waaruit drie verschillende gewichten een rol spelen. De juiste lijn is 90 tot 110 lbs. De Fairbanks lijn is 65 tot 70 lbs. En de McMillin lijn is 50 tot 60 lbs. Alle zijn gekruist met elkaar met als resultaat de variëteit die we vandaag de dag hebben.
Kleuren: Blauw luipaard, luipaard rood, zwart, rood, geel en gestroomd. Tan en / of witte bekleding aanwezig kunnen zijn.
De vacht kan elke kleur of patroon hebben. Het is vaak fragmentarisch, bonte, of luipaard. De ogen kan elke kleur of combinatie van kleuren, waaronder blauw. De kleuren komen uit verschillende lijnen van het ras. De juiste lijn stamt af van de oorspronkelijke Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto’s honden.
De gestroomd tot geel gekleurde honden waren van de Fairbanks lijn, luipaard en de blauwe kleur en glazige ogen kwam van de McMillin lijn. Alle zijn gekruist met elkaar.
Vacht: kort, glad en dicht. Kan middelmatige lengte.
Karakter Catahoula Leopard Dog
Catahoula Leopard DogOmdat de catahoula nog dicht bij de wolf staat is het belangrijk de taal van de honden goed te spreken.
Ze zijn superintelligent en vangen de meest subtiele gedragingen op. Dit ras kan en wil zeer dominant zijn, wat bij een beginnende hondenliefhebber tot problemen kan leiden.
Deze honden zijn behoorlijk eenkennig, als ze eenmaal vrienden gemaakt hebben, is dit echter voor het leven. Vreemde mensen en honden heeft hij geen interesse in, forceren heeft geen zin en zou zelfs tot agressie kunnen leiden..
De catahoula heeft veel energie en is daarom niet geschikt om alleen als huishond te houden. De opvoeding vraagt veel van de verzorger. Elke beweging wordt door de hond gezien en geregistreerd. Belangrijk is dat de verzorger zich hier bewust van is en op de juiste manier mee om gaat.