Amerikaanse Naakthond

(American Hairless Terrier)

American Hairless TerrierDe American Hairless Terriër is een mooi gespierde, actieve, klein tot middelgrote terriër. In Nederland staat het ras nog in de kinderschoenen en zijn ze zeer zeldzaam. Het ras is een prachtige aanvulling op de al aanwezige naakthond rassen in Nederland, zoals de Chinese naakthond, Peruaanse naakthond & de Mexicaanse naakthond. De AHT is in tegenstelling tot de andere naakthond rassen volledig kaal.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Karakter Amerikaanse Naakthond
De American Hairless Terriër is een energieke, alerte hond waar nieuwsgierigheid en intelligentie hem gemakkelijk te trainen maken. De voorouders (Rat Terriër) van dit ras werden gefokt met het doel om te helpen bij de jacht. Het gebrek aan vacht maakt de huidige AHT ongeschikt voor jagen maar dit wil niet zeggen dat ze hun instinct verloren zijn! Ze kennen weinig angsten en hebben een haast onuitputtende energie.

De Amerikaanse naakthond is een vriendelijke en uitzonderlijke compagnon. Ze kunnen het zeer goed vinden met kinderen, katten en andere honden. Ze zijn zeer graag in de omgeving van mensen en willen graag deel uit maken van veel (gezins) activiteiten.

De AHT brengt veel plezier in het leven van hun baasjes. Ze kennen geen ochtendhumeur of slechte dag. Ze stralen vrolijkheid uit van zonsopgang tot zonsondergang! Hun levendigheid maakt hen ook ideaal om behendigdheidstraining te volgen.
Rasstandaard American Hairless Terrier (Amerikaanse Naakthond)

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

American Hairless Terrier pupHoofd Amerikaanse Naakthond
Hun hoofd is breed en loopt naar de kin toe af in de vorm van een wig. De Amerikaanse naakthond heeft een dunne, middelgrote staart in een opgaande curve. Het hoofd is goed geproportioneerd naar de grootte van het lichaam. Als er vanaf de zijkant wordt gekeken, dan zijn de schedel en spieren van dezelfde lengte en komen ze samen bij een gemiddelde stop. Als er vanaf de voorkant en zijkant wordt gekeken dan heeft het hoofd van de AHT een wigvorm. De neus is zwart of heeft de kleur van de huid. De American Hairless Terriër heeft een compleet gebit met goed formaat, evenredig verdeelde, witte tanden. De voorkeur wordt gegeven aan een licht verschil tussen het boven- en ondergebit, maar een gelijke beet is ook toegestaan. Ogen zijn schuin geplaatst en rond, gemiddeld in grootte en prominent. Oogleden kleur komt overeen met de kleur van de neus.

Ogen mogen elke kleur hebben als ze passen bij de huidskleur. De oogkleur gaat van donker bruin tot amber. Hazel ogen worden ook geaccepteerd, als de huidskleur licht is. Blauwe en amber kleurige ogen zijn toegestaan in de blue & pearl variant. Oren zijn in V-vorm en staan aan de buitenkant van de schedel. Rechte oren hebben de voorkeur, maar licht hangende oren worden geaccepteerd. Aan gelijke oren wordt sterk de voorkeur gegeven. Honden moeten voor hun 1e jaar geen puntenaftrek krijgen voor een variatie in manier van oren dragen.

American Hairless TerrierLichaam Amerikaanse Naakthond
Een goed geproportioneerde American Hairless Terriër is iets langer (gemeten van nek tot de punt van de kont) dan hoog (gemeten van de rug tot de grond), en lengte van de voorpoten (gemeten van de punt van de elleboog tot aan de grond) zou ongeveer gelijk moeten zijn aan de helft van de hoogte van de hond. Zowel bij staan als bij bewegen is de lijn van de rug van de Amerikaanse Naakthond sterk en gelijk. De ribben liggen goed naar achteren en zijn duidelijk uitgesproken van de ruggegraat. De ribben vormen een breed, sterke rug en golven naar beneden om daar een mooi diep lichaam te vormen. Als er van voren wordt gekeken dan is de borstkas tussen de voorpoten goed gevuld en van gemiddelde breedte. De nek is van gemiddelde lengte, mooi gespierd en licht gebogen en loopt lichtjes van de schouders tot het hoofd.

Schouders zijn goed gespierd, de ellebogen staan dicht bij het lichaam. Van elke hoek bekeken zijn de voorpoten recht, krachtig en stevig gebouwd. De American Hairless Terriër verschilt in grootte van 18 tot 40 cm. Het gewicht verschilt van 2.5 to 7 kg.
De achterpoten zijn gespierd met de lengte van de onderbenen en bovenbenen praktisch gelijk. De hoek van de achterpoten staat in balans met de hoek van de voorpoten. De voeten zijn compact en licht ovaal gevormd. De twee middelste tenen zijn iets langer dan de andere tenen. Tenen mogen ruimte onderling vertonen, maar ze mogen niet gespleten zijn. De staart is dik aan de begin en loopt dun toe naar het puntje van de staart.

American Hairless Terrier pupsVacht Amerikaanse Naakthond
Puppies worden geboren met een zacht, haast velvet aanvoelende dunne vacht welke het hele lichaam bedekt. Het vachtje zal geleidelijk aan uitvallen en bij het bereiken van volwassenheid is de American Hairless Terriër vrij van haar, met uitzondering van de snorharen en wenkbrauwen. Sommige volwassenen Amerikaanse naakthonden hebben een zeer kort haast niet zichtbaar vachtje, dit is toegestaan. De huid van de Amerikaanse Naakthond is soepel en warm bij aanraking.

Kleuren Amerikaanse Naakthond
Verschillende huidskleuren zijn toegestaan, waaronder black, chocolate, red, apricot, pearl en blue. De huid heeft meestal meerdere kleuren met een onderliggende huidskleur als basis. Vlekken en sproetjes zijn in de contrasterende kleur. Sproeten worden groter met leeftijd en de huidskleur zal donkerder worden als deze wordt blootgesteld aan de zon.