Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Mee in de auto / wagenziekte

Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat hun hond af en toe mee gaat in de auto. Voor een hond is het echter helemaal niet zo natuurlijk.

Er wordt zelfs gezegd dat een op de zes honden last heeft van wagenziekte. Wat kunt u daar aan doen?

Milfuegos

Wagenziekte bij honden kan een lastig probleem zijn wanneer u uw hond mee wilt nemen in de auto. Onrustig gedrag, kwijlen, gapen, misselijkheid en braken maken de reis voor u en uw hond erg onaangenaam.

Uw hond gaat de wagenziekte ook associëren met uw auto, en wil dan ook eigenlijk helemaal niet meer mee. Leuke uitjes met de auto worden onmogelijk.

Wagenziekte bij de hond wordt net als bij mensen veroorzaakt door het verstoord raken van het evenwichtsorgaan. Maar tevens spelen angst en opwinding een rol.

Om dat laatste te voorkomen zal een pup moeten leren wennen aan auto rijden. Dat hoort bij zijn opvoeding. Geef hem een vaste, veilige plek in uw auto en begin met hele kleine afstandjes.

Om het leuk te maken eindigt een autoritje met een leuk uitje of iets lekkers.

Uw rijstijl is ook van belang. Rustig rijden zonder heftig optrekken en remmen, en kalm door de bochten gaan, kunnen uw hond helpen.

Rook niet in de auto en zorg voor frisse lucht. Sommige honden doen het beter als ze tijdens het autorijden naar buiten kunnen kijken, bij anderen helpt het juist de ramen te blinderen.

Geef uw hond minstens 1 uur voor vertrek geen eten meer.

Op medisch gebied zijn er ook een aantal middelen die uw hond kunnen helpen.

Er is nu een pil die een uur voor vertrek aan de hond gegeven kan worden. Het maakt de hond niet slaperig maar werkt op het braakcentrum in de hersenen waardoor de hond niet gaat braken. De werkzaamheid houdt in ieder geval 12 uur aan.

Ook is er de zogenaamde D.A.P. spray verkrijgbaar. Deze verspreidt een geruststellend en kalmerend feromoon. Uw dierenarts kan u adviseren omtrent deze middelen.

Heeft uw hond al een behoorlijk angst ontwikkeld in de auto dan is het verstandig om naast de medische hulpmiddelen ook gedragsmatig aan de slag te gaan met uw hond.

Een ervaren hondenschool en/of een gedragstherapeut voor honden kunnen u adviseren en begeleiden om uw hond over deze angst heen te helpen.

Resumerend

Wagenziekte is een serieus probleem, maar is met de juiste aanpak en voldoende geduld wel weg te trainen. Voorkomen is beter dan genezen. Ga er niet vanuit dat u puppy het als vanzelfsprekend wel aan zal kunnen.