Mee in de auto / wagenziekte

pupjeVoor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat hun hond af en toe mee gaat in de auto. Voor een hond is het echter helemaal niet zo natuurlijk. Er wordt zelfs gezegd dat een op de zes honden last heeft van wagenziekte. Wat kunt u daar aan doen?


Wagenziekte bij honden kan een lastig probleem zijn wanneer u uw hond mee wilt nemen in de auto. Onrustig gedrag, kwijlen, gapen, misselijkheid en braken maken de reis voor u en uw hond erg onaangenaam. Uw hond gaat de wagenziekte ook associëren met uw auto, en wil dan ook eigenlijk helemaal niet meer mee. Leuke uitjes met de auto worden onmogelijk.


Wagenziekte bij de hond wordt net als bij mensen veroorzaakt door het verstoord raken van het evenwichtsorgaan. Maar tevens spelen angst en opwinding een rol. Om dat laatste te voorkomen zal een pup moeten leren wennen aan auto rijden. Dat hoort bij zijn opvoeding. Geef hem een vaste, veilige plek in uw auto en begin met hele kleine afstandjes. Om het leuk te maken eindigt een autoritje met leuke uitje of iets lekkers.


Uw rijstijl is ook van belang. Rustig rijden zonder heftig optrekken en remmen, en kalm door de bochten gaan, kunnen uw hond helpen. Rook niet in de auto en zorg voor frisse lucht. Sommige honden doen het beter als ze tijdens het autorijden naar buiten kunnen kijken, bij anderen helpt het juist de ramen te blinderen. Geef uw hond minstens 1 uur voor vertrek geen eten meer.


Op medisch gebied zijn er ook een aantal middelen die uw hond kunnen helpen. Er is nu een pil die een uur voor vertrek aan de hond gegeven kan worden. Het maakt de hond niet slaperig maar werkt op het braakcentrum in de hersenen waardoor de hond niet gaat braken. De werkzaamheid houdt in ieder geval 12 uur aan. Ook is er de zogenaamde D.A.P. spray verkrijgbaar. Deze verspreidt een geruststellend en kalmerend feromoon. Uw dierenarts kan u adviseren omtrent deze middelen.


engelse bulldog pupHeeft uw hond al een behoorlijk angst ontwikkeld in de auto is het verstandig om naast de medische hulpmiddel ook gedragsmatig aan de slag te gaan met uw hond. Een ervaren hondenschool en/of een gedragstherapeut voor honden kunnen u adviseren en begeleiden om uw hond over deze angst heen te helpen.
 

Resumerend:
Wagenziekte is een serieus probleem, maar is met de juiste aanpak en voldoende geduld wel weg te trainen. Voorkomen is beter dan genezen. Ga er niet vanuit dat u puppy het als vanzelfsprekend wel aan zal kunnen.


Gerelateerde Artikelen

Veilig vervoeren van honden

Honden vervoeren in de auto dient veilig te gebeuren, hier vind je informatie over het veilig vervoeren van honden en info over veiligheidsgordels.


Reisverzekering voor honden

Jaarlijks gaan ruim 700.000 honden een of meerdere keren met hun baasje mee op vakantie, Dierenverzekeraars zijn hier op ingesprongen.


Reisziekte bij de hond

Iedereen die wel eens een keer zeeziek of wagenziek is geweest weet hoe beroerd je je daardoor kunt gaan voelen. Voor honden is dat net zo erg maar ze kunnen