Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Socialisatie vee en katten buitenshuis

De eerste 12 weken van het leven van uw hond zijn zeer belangrijk.

Gedurende deze periode moet hij kennis maken met allerlei dingen die tot het leven behoren, om ze later zonder angst tegemoet te kunnen treden.

Dit proces wordt socialiseren genoemd. In dit artikel besteden we specifiek aandacht aan de socialisatie met vee en katten buitenshuis.

Zeker als u niet op een boerderij woont, zult u er wellicht niet snel aan denken om uw pup te socialiseren met kippen, schapen, geiten, koeien of paarden.

Toch kan het uiterst nuttig zijn een poging te doen uw pup te laten kennis maken met dit soort dieren.

Het grootste probleem van honden ten opzichte van andere dieren is de neiging ze na te jagen. Hoewel het daar vaak bij blijft, kan najagen ook ontaarden in ongelukken of verwondingen.

Bovendien, wanneer uw hond het andere dier als prooi ziet, kan najagen zelfs helaas uitlopen op het doden van het andere dier.

Sommige honden ontwikkelen zich tot echte kattendoders. Katten (en andere dieren) najagen is iets dat maar al te gemakkelijk ontstaat. Er zijn veel loslopende katten in ons land, en op de dagelijkse wandelingen zult u er waarschijnlijk regelmatig een zien.

Ook als uw hond thuis goed omgaat met uw eigen kat, kan hij buitenshuis katten najagen. De eigen kat wordt anders ervaren dan een willekeurige kat buitenshuis. Bovendien zal de eigen kat binnenshuis niet wegrennen voor “zijn” hond.

En juist dat wegrennen is de prikkel tot het inzetten van de jacht.

Eén jaagervaring kan al genoeg zijn voor een onuitwisbare indruk. Veel honden hebben een bijna onbedwingbare neiging iets dat hard van ze af beweegt na te jagen. Dit prooigedrag is instinctief. Bovendien is najagen ontzettend spannend én zelfbelonend.

Om dit gedrag mede te helpen voorkomen, is een goede socialisatie op jonge leeftijd erg belangrijk. Als najaaggedrag zich eenmaal tot een probleem heeft ontwikkeld is het érg moeilijk dit nog te veranderen.

Laat uw hond dus wennen aan de aanwezigheid van dieren als eenden, kippen, schapen, geiten, paarden, runderen etc. Alleen hun geur al kan een geheel nieuwe ervaring zijn voor uw hond.

Houd in het begin ruim afstand, en beloon uw hond voor rustig gedrag. Als alles goed gaat, kunt u dichterbij naderen, maar let op of dit voor de andere dieren niet te bedreigend is.

Doel is niet het direct contact met de andere dieren, maar het als ‘normaal’ leren ervaren van hun aanwezigheid.

Dit geldt ook voor katten die u tijdens de wandeling tegenkomt. Beloon uw hond als hij rustig blijft. Probeer daarna de aandacht van uw hond te verleggen van de kat naar u, door bijvoorbeeld iets lekkers of even met hem te spelen.

U leidt de hond daarmee af waardoor hij niet meer met de kat bezig is, en dus ook niet gaat najagen. Bovendien legt u hiermee de associatie: kat buiten = spel of lekkers, en niet het ongewenste: kat = najagen.