Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Het nut van een puppycursus

Iedere hondenschool of kynologenvereniging biedt wel een puppycursus of jonge honden cursus aan. Voor de meeste eigenaren is dit een echte aanrader.

Maar wat leert zo’n jonge hond nou eigenlijk op de puppycursus en waarom is het zo belangrijk?

De term ‘puppy’ is een ruim begrip. Jonge honden tot de leeftijd van zo’n 6 à 7 maanden, wanneer de pubertijd begint, worden puppy’s genoemd.

Bij een puppycursus wordt echter meestal de leeftijdscategorie van 8 tot en met zo’n 16 weken bedoeld.

Die eerste vier maanden van een hondenleven zijn van enorm groot belang voor zijn verdere ontwikkeling. In de nestperiode leert de hond wat het inhoudt om hond te zijn, om vervolgens in de optimale situatie op de leeftijd van zo’n 8 weken bij u in huis te komen.

Rond deze leeftijd breken er twee zeer belangrijke fasen in zijn ontwikkeling aan: de omgevingsgerichte socialisatiefase (8 tot 12 weken), en de rangorde fase (12 tot 16 weken).

De pup leert in deze fases ontzettend snel én veel. Bovendien hebben de opgedane ervaringen en de geleerde vaardigheden in deze “vormende fases” een zeer grote invloed op het later gedrag van de hond.

Om tot een stabiele volwassen hond uit te kunnen groeien moet uw pup kennis maken met alle facetten van het leven. Hij moet zich in sociaal opzicht gaan ontwikkelen, en leren hoe hij zich moet gedragen naar mens én dier.

Steeds meer ook zal hij zijn grenzen moeten leren kennen.

In deze periode kan een puppycursus dus van zeer groot belang zijn. U leert er hoe u met uw puppy om moet gaan en u leert op een rustige en natuurlijke manier grenzen te stellen.

Bij een goede puppycursus kunt u al vanaf 8 weken terecht. Wanneer u pas op een leeftijd van 12 weken of later kunt beginnen, is dit een gemiste kans. Bij jongen honden geldt namelijk letterlijk; jong geleerd, is oud gedaan.

Grenzen stellen moet u van jongs af aan doen. Uw pup op zijn beurt leert omgaan met andere mensen en andere honden. Hij kan hiermee z’n sociale vaardigheid op peil brengen en houden.

Hij leert verzorgende handelingen te ondergaan en krijgt de basis voor gehoorzaamheid bijgebracht.

Bovendien wordt u binnen het kader van de puppycursus begeleid bij allerlei opvoedingszaken: zindelijkheid, alleen thuis leren blijven, voorkomen van bijt- en sloopgedrag, enz.

Zoals gezegd, honden op deze leeftijd ontwikkelen zich razendsnel. Uw begeleiding zal daaraan aangepast moeten zijn. De instructeurs van een puppycursus kunnen u helpen dit zo optimaal mogelijk te doen.

Bovendien kunnen zij u wijzen op te verwachten veranderingen en aandachtspunten in het gedrag van uw pup.

Iedere pup is anders, en heeft z’n eigen ontwikkelingstempo. Een echte uitdaging dus voor u als eigenaar!