Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Socialisatie met andere huisdieren

De eerste 12 weken van het leven van uw hond zijn zeer belangrijk.

Gedurende deze periode moet hij kennis maken met allerlei dingen die tot het leven behoren, om ze later zonder angst tegemoet te kunnen treden.

Dit proces wordt socialiseren genoemd.

In dit artikel besteden we specifiek aandacht aan de socialisatie met andere huisdieren.

Veel mensen hebben naast een hond ook nog andere huisdieren als een kat, knaagdieren of vogels. Maar ook als u zelf geen andere huisdieren heeft, is het toch raadzaam uw pup ermee te socialiseren.

Dit kan in de toekomst veel vergemakkelijken, wanneer u bijvoorbeeld een huisdier erbij neemt, of met uw hond ergens heen gaat waar andere dieren aanwezig zijn.

Socialiseren is een beetje vooruit zien en uw hond zoveel mogelijk ervaringen laten opdoen.

Hoewel een pup prima kan leren omgaan met andere dieren is het belangrijk de kennismaking in goede banen te leiden. Veiligheid voor uw pup en de overige huisdieren staan voorop.

Vaak is er ook wat tijd nodig voor de verschillende diersoorten, met hun verschillende manieren van communiceren, om elkaar goed “verstaan”.

Zo kan een kat zijn overgave aangeven door te vluchten. Voor uw hond kan dat wegrennen echter een signaal zijn om uw kat eens lekker na te jagen. Dit verbetert de relatie tussen beiden natuurlijk niet.

Wees u dan ook bewust van deze verschillen in het gedrag tussen beide diersoorten wanneer ze met elkaar in contact komen en grijp zo nodig in.

Sowieso is bij de kennismaking met andere huisdieren zeer belangrijk om te voorkomen dat uw pup ze kan gaan najagen. Zo kunt u uw hond aan de lijn doen of in een bench. Gewoon uit voorzorg.

Zorg ook dat bijvoorbeeld kat of konijn weg kan uit de kennismakingsituatie. Kennismaken moet positief zijn en als het een huisdier teveel wordt of te snel gaat, moet hij zich kunnen terugtrekken. Forceer dieren nooit tot contact!

Het is niet nodig voor de socialisatie dat uw hond lijfelijk contact maakt met de andere dieren. Besnuffeld worden kan heel beangstigend zijn.

Waar het om gaat is dat beide dieren elkaars aanwezigheid accepteren. Meer niet.

Daar kunt u aan bijdragen door beide huisdieren elkaars aanwezigheid te laten associëren met iets positiefs, bijvoorbeeld iets lekkers. Beloon uw hond als hij zich rustig gedraagt in nabijheid van uw andere huisdier(en).

Als laatste is het belangrijk dat ieder huisdier een eigen plekje heeft waar hij zich veilig kan terugtrekken en niet wordt lastig gevallen.

Katten hebben daarnaast het liefst de kattenbak op een plek waar uw hond niet bij kan.

Heeft u dieren die in een hok of kooi zitten, zorg er dan voor dat uw hond er niet tegenop kan springen of ervoor gaat staan blaffen of grommen. Enige afstand is voor beide partijen rustiger, en zal eerder bijdragen tot een betere acceptatie.

Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat uw huisdieren onderling probleemloos met elkaar om gaan. Veel hangt af van voorgaande ervaringen van uw huisdieren en hun karakter.

Wees in ieder geval geduldig. Wederzijdse acceptatie is niet af te dwingen.

In sommige gevallen zult u helaas moeten accepteren dat het nooit helemaal soepel zal verlopen.