Socialisatie mensen en kinderen

De eerste 12 weken van het leven van uw hond zijn zeer belangrijk. Gedurende deze periode moet hij kennis maken met allerlei dingen die tot het leven behoren om ze later zonder angst tegemoet te kunnen treden. Dit proces wordt socialiseren genoemd. In dit artikel besteden we specifiek aandacht aan de socialisatie met mensen en kinderen.


jack russel puppyOnze honden leven in een mensenmaatschappij. Om zichzelf te kunnen handhaven moeten ze dan ook goed om kunnen gaan met allerlei soorten mensen. Dat gaat echter niet zomaar.
In zijn jonge leven moet hij uitgebreid met mensen kennis maken. Dit noemen we socialiseren naar mensen. De eerste 12 weken van het leven van een pup zijn daarin het allerbelangrijkste.


In extreme gevallen waarin pups volledig geïsoleerd zijn opgegroeid, kan het zogenaamde kennelsyndroom ontstaan. Bij nadering van een mens of iets anders wat de hond niet kent, verstart hij volledig van angst. Die angst is zo groot dat het voor de hond een onleefbare situatie is. Echter ook bij minder extreme gevallen van geïsoleerd opgroeien, zoals bij een boer in een schuur, een hondenhandelaar of bij een fokker die zeer weinig mensen bij het nest laat, kunnen ook behoorlijke angstproblemen (met mogelijke agressie) ontstaan ten opzichte van mensen.


Mensen zijn er in allerlei soorten, maten, leeftijden en verschijningsvormen, en uw pup moet er een brede ervaring mee opdoen. Dat houdt in dat hij moet leren omgaan met mannen en vrouwen, kinderen en senioren, mensen in een rolstoel, gekleed in uniform of andere uitdossing, met paraplu of hoed, op de fiets of rollerskates, alle mogelijke types moeten hem gewoon worden. Gedeeltelijk gebeurt dit vanzelf bij u thuis, in uw gezin en woonomgeving, voor de rest zult u er met uw pup op uit moeten trekken.


puppy'sKinderen vormen een speciale groep bij de socialisatie. Een veilige omgang met kinderen is zeer belangrijk. Socialisatie speelt hierin een sleutelrol. Ook al heeft u zelf kinderen, dan nog is uitgebreidere socialisatie gewenst. Baby’s reageren namelijk weer heel anders dan kleuters of 12-jarigen. En vaak reageren kinderen die honden gewend zijn heel anders dan kinderen die ze niet gewend zijn, of zelfs een beetje bang zijn.
Pups hebben echter meestal een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen, en dit is dan ook een uitstekende periode voor een positieve kennismaking. Pups kunnen echter ook ruw zijn of pijn doen met hun nageltjes of vlijmscherpe puppytandjes. Blijf daarom altijd aanwezig en oplettend als u uw pup laat kennismaken met kinderen!


Resumerend:
Om in onze mensenmaatschappij te kunnen leven moeten honden goed kunnen omgaan met allerlei mensen en kinderen. Een brede socialisatie is hierbij onmisbaar. Kinderen kunnen anders – soms onvoorspelbaar – reageren dan volwassenen. Veel positieve ervaringen met kinderen van allerlei leeftijden, is dan ook van extra belang in de socialisatie met mensen.


Omdat de socialisatie vele aspecten heeft, heeft Hondenplaza dit onderwerp voor u in meerdere informatieve artikelen uitgewerkt. HondenPlaza nodigt u graag uit verder te lezen in:
Socialisatie algemeen
Socialisatie andere honden
Socialisatie verkeer en geluiden
Socialisatie andere huisdieren
Socialisatie kleinvee en katten buitenshuis
Socialisatie op herhaling, de tweede gevoelige periode van de hond


Gerelateerde Artikelen

Kind en Hond

Kinderen en honden kunnen elkaars beste vrienden zijn. En inmiddels zijn er ook wetenschappelijke aanwijzingen dat het hebben van en zorgen voor een huisdier.


Baby op komst

De verwachte komst van een baby roept bij hondeneigenaren vaak wat onzekerheid en vragen op. Zou het goed gaan met de hond, Hoe zal hij reageren.


Socialisatiefase puppy

Tussen de zevende en achtste week is de tijd aangebroken dat de pup het nest gaat verlaten, Hier vind je informatie over de socialisatiefase van honden


Angstige pup

Er zijn meerdere oorzaken voor angstig gedrag van een pup. Hoe jonger uw pup is, hoe groter de kans dat u hieraan wat kunt doen. Een angstige pup


Socialisatie algemeen

Hier vind je informatie over socialisatie bij honden


Socialisatie andere honden

Hier vind je informatie over de socialisatie tussen honden onderling.


Socialisatie verkeer en geluiden

Nederland is een dichtbevolkt en verkeerrijk land. Om uw hond overal mee naar toe te kunnen nemen, is het dan ook belangrijk uw pup te laten kennismaken met..


Socialisatie andere huisdieren

Hier vind je informatie over de socialisatie van honden met andere huisdieren.


Socialisatie buitenshuis

Hier vind je informatie over de socialisatie van honden buitenshuis. In dit artikel besteden we specifiek aandacht aan de socialisatie met vee en katten.