Socialisatie vee en katten buitenshuis

De eerste 12 weken van het leven van uw hond zijn zeer belangrijk. Gedurende deze periode moet hij kennis maken met allerlei dingen die tot het leven behoren, om ze later zonder angst tegemoet te kunnen treden. Dit proces wordt socialiseren genoemd. In dit artikel besteden we specifiek aandacht aan de socialisatie met vee en katten buitenshuis.


Labrador pupZeker als u niet op een boerderij woont, zult u er wellicht niet snel aan denken om uw pup te socialiseren met kippen, schapen, geiten, koeien of paarden. Toch kan het uiterst nuttig zijn een poging te doen uw pup te laten kennis maken met dit soort dieren. Het grootste probleem van honden ten opzichte van andere dieren is de neiging ze na te jagen. Hoewel het daar vaak bij blijft, kan najagen ook ontaarden in ongelukken of verwondingen. Bovendien, wanneer uw hond het andere dier als prooi ziet, kan najagen zelfs helaas uitlopen op het doden van het andere dier.


Sommige honden ontwikkelen zich tot echte kattendoders. Katten (en andere dieren) najagen is iets dat maar al te gemakkelijk ontstaat. Er zijn veel loslopende katten in ons land, en op de dagelijkse wandelingen zult u er waarschijnlijk regelmatig een zien. Ook als uw hond thuis goed omgaat met uw eigen kat, kan hij buitenshuis katten najagen. De eigen kat wordt anders ervaren dan een willekeurige kat buitenshuis. Bovendien zal de eigen kat binnenshuis niet wegrennen voor “zijn” hond. En juist dat wegrennen is de prikkel tot het inzetten van de jacht…


Eén jaagervaring kan al genoeg zijn voor een onuitwisbare indruk. Veel honden hebben een bijna onbedwingbare neiging iets dat hard van ze af beweegt na te jagen. Dit prooigedrag is instinctief. Bovendien is najagen ontzettend spannend én zelfbelonend. Om dit gedrag mede te helpen voorkomen, is een goede socialisatie op jonge leeftijd erg belangrijk. Als najaaggedrag zich eenmaal tot een probleem heeft ontwikkeld is het érg moeilijk dit nog te veranderen.

Voor welk hondenspeeltje ga jij?


Laat uw hond dus wennen aan de aanwezigheid van dieren als eenden, kippen, schapen, geiten, paarden, runderen etc. Alleen hun geur al kan een geheel nieuwe ervaring zijn voor uw hond. Houd in het begin ruim afstand, en beloon uw hond voor rustig gedrag. Als alles goed gaat, kunt u dichterbij naderen, maar let op of dit voor de andere dieren niet te bedreigend is. Doel is niet het direct contact met de andere dieren, maar het als ‘normaal’ leren ervaren van hun aanwezigheid.


hondDit geldt ook voor katten die u tijdens de wandeling tegenkomt. Beloon uw hond als hij rustig blijft. Probeer daarna de aandacht van uw hond te verleggen van de kat naar u, door bijvoorbeeld iets lekkers of even met hem te spelen. U leidt de hond daarmee af waardoor hij niet meer met de kat bezig is, en dus ook niet gaat najagen. Bovendien legt u hiermee de associatie: kat buiten = spel of lekkers, en niet het ongewenste: kat = najagen. Succes!


Resumerend:
Honden hebben van nature een prooi-instinct. Dat wil zeggen dat ze van nature dingen najagen die snel van hen af bewegen. Omdat veel dieren de neiging hebben te vluchten voor een hond, kan een hardnekkig najaagprobleem snel ontstaan. U kunt dit mede voorkomen door uw pup te socialiseren met dieren als eenden, kippen, schapen, geiten, paarden, runderen etc. Om najagen van katten buitenshuis te voorkomen, kunt u uw pup leren dat het zien van een kat betekent dat u met hem gaat spelen of dat hij wat lekkers krijgt. Hiermee leidt u niet alleen de aandacht van de kat af, u schept tevens een positieve associatie met die situatie.


Omdat de socialisatie vele aspecten heeft, heeft HondenPlaza dit onderwerp voor u in meerdere informatieve artikelen uitgewerkt. HondenPlaza nodigt u graag uit verder te lezen in:
Socialisatie algemeen
Socialisatie mensen en kinderen
Socialisatie andere honden
Socialisatie andere huisdieren
Socialisatie op herhaling, de tweede gevoelige periode van de hond


Dier algemeen

Gerelateerde Artikelen

Spelende honden

Spelen met andere honden is niet alleen maar leuk voor een hond, het is ook goed voor zijn geestelijke gezondheid. De sociale vaardigheid wordt daarmee in stand


Socialisatiefase puppy

Tussen de zevende en achtste week is de tijd aangebroken dat de pup het nest gaat verlaten, Hier vind je informatie over de socialisatiefase van honden


Socialisatie mensen en kinderen

De eerste 12 weken van het leven van uw hond zijn zeer belangrijk. Gedurende deze periode moet hij kennis maken met allerlei dingen die tot het leven behoren om


Socialisatie verkeer en geluiden

Nederland is een dichtbevolkt en verkeerrijk land. Om uw hond overal mee naar toe te kunnen nemen, is het dan ook belangrijk uw pup te laten kennismaken met..