Verzorgende handelingen aanleren

dashondVachtverzorging, gebitsverzorging, maar ook het weghalen van een teek of het verzorgen van een wond, zijn allemaal handelingen die in het dagelijks leven van een hond voor kunnen komen. Het gaat echter niet altijd zonder slag of stoot. Ook hier geldt, jong geleerd, oud gedaan.


Het komt nog wel eens voor dat honden zich niet of moeilijk laten borstelen. De eigenaar doet het daarom maar liever niet en stelt het zo lang mogelijk uit. De haren van de hond raken meer en meer in de klit waardoor het kammen of borstelen de volgende keer weer een pijnlijke en vervelende ervaring zal zijn. De eigenaar ziet bevestigd dat de hond het echt niet wil en de hond merkt dat hij met z’n verzet de eigenaar kan laten stoppen met het kammen. De situatie is een vicieuze cirkel en een kwelling voor hond en baas.


Voor een hond is het niet zo vanzelfsprekend dat er veel aan hem gezeten wordt. Ook het kammen of borstelen is in feite een onnatuurlijke handeling. Het is daarom niet vreemd dat honden hieraan moeten wennen. Wanneer u een pup heeft, is het daarom aan te raden van jongs af aan uw hond te laten wennen aan verzorgende handelingen. Niet alleen wanneer het nodig is, maar gewoon elke dag een keer. Borstel uw pup regelmatig wanneer uw deze een langere vacht heeft of krijgt. Kijk naar het gebit door de lippen op te tillen en de bek te openen. Houd de staart omhoog en maak de anus met een vochtig doekje voorzichtig schoon. Ook als deze niet vuil is. Kijk in de oren en betast de huid om de ontdekken of er een teek zit. Til één voor één de pootjes op en inspecteer de voetzooltjes. Droog ze elke dag een keer af, ook als ze niet nat zijn.


Al deze handelingen lijken misschien overbodig en overdreven. Maar vergis u niet. Er zijn honden die onder verdoving bepaalde handelingen moeten ondergaan. Domweg omdat ze het niet aangeleerd hebben gekregen en succes hebben gehad met het laten stoppen van eigenaar met deze voor hen vervelende handelingen. Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, maar ook wanneer uw hond zich altijd maar verzet wanneer u z’n pootjes wilt afdrogen of z’n vacht wilt kammen is dit erg vervelend. Begin daarom direct wanneer u uw hond in huis krijgt met het aanleren van verzorgende handelingen.


Duitse dog - pupNeem de tijd voor het aanleren van elke handeling. Begin met heel korte en kleine handelingen en geef uw hond tussen door elke keer wat lekkers. Beloon hem voor het optillen van het pootje door wat lekkers te geven en hem bemoedigend toe te spreken. Ga steeds een stapje verder totdat u uiteindelijk z’n pootje zonder verzet kan afdrogen. U hond weet dat hij na afloop een beloning krijgt.

Ditzelfde geldt voor het aanleren van het kammen of borstelen. Eerst één streek met de kam, en dan gelijk wat lekkers. Dan twee keer, drie keer enz. Net zolang totdat uw hond kan borstelen zonder dat hij zich verzet.
Elke verzorgende handeling bouwt u op deze manier op. Wees hierbij wel geduldig. Het een zal sneller gaan dan het ander en ook zal de ene hond makkelijker reageren dan de andere. Sta verzet niet toe, maar maak er ook zeker geen machtsspel van. Voorkom verzet door tijdig te belonen voor het toelaten van de handeling. Begin daarom ook altijd met kleine stapjes. Voordat het voor uw hond vervelend wordt, bent u al gestopt en heeft u hem beloont. Telkens duurt het iets langer voor dat u stopt. Gaandeweg leert uw hond de handelingen toe te laten.


Resumerend:
Verzorgende handelingen zijn voor een hond niet zo vanzelfsprekend. Neem de tijd om ze aan te leren en doe dat in kleine stapjes. Belonen voor het toelaten van de handelingen is erg belangrijk. Stop elke keer uw handeling voordat uw hond zich wil gaan verzetten en bouw de tijdsduur van de handeling langzaam op.


Gerelateerde Artikelen

Het wassen van de hond

De vacht en de huid van de normale, gezonde hond hoeft niet geregeld te worden gewassen, 1 tot 3 maal per jaar volstaat tenzij de hond 'n keer stinkt.


Vachtverzorging bij honden

vachtverzorging van een hond is gemiddeld genomen niet veel tijd nodig. Een keer per week met een kam door de vacht moet voldoende zijn.


Benodigdheden hond

Komt er voor het eerst een hond in huis? Of het nou een pup is of een volwassen hond, het blijft een leuke en spannende gebeurtenis. Wanneer uw eerste hond..


Verzorgende handelingen

De zorg voor een hond bestaat naast het uitlaten en eten geven ook uit lichamelijke verzorging. Borstelen, nagels knippen, gebit en oren schoonmaken, enz.


Nagelsknippen aanleren

Hier vind je informatie over het knippen van nagels bij honden.


Tandenpoetsen aanleren

Een gezond gebit is belangrijk voor de algemene gezondheid van de hond. Het tandenpoetsen bij de hond wordt daarom door steeds meer dierenartsen aangeraden.


Vachtverzorging aanleren

Hier vind je informatie over het aanleren van vachtverzorging bij je hond.