Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Verzorgende handelingen aanleren

De zorg voor een hond bestaat naast het uitlaten en eten geven ook uit lichamelijke verzorging.

Borstelen, nagels knippen, gebit en oren schoonmaken, enz. het zijn allemaal zaken die regelmatig noodzakelijk zijn.

Dat uw hond dit kalm toelaat is echter helemaal niet zo vanzelfsprekend.

De meeste honden vinden verzorgende handeling niet zo fijn. Enkele honden verzetten zich zelfs hevig, of worden agressief. Geen pretje bij de dierenarts of trimster.

Niet voor hen, niet voor u en niet voor de hond.

Een goede opvoeding omvat daarom ook uw pup te leren deze verzorgende handelingen zonder protest te ondergaan.

Door uw pup geleidelijk te laten wennen aan allerlei verzorgende handelingen en ze te combineren met beloningen, leert uw hond dat het allemaal niet zo vervelend is.

Als hij rustig blijft, levert het zelfs wat lekkers op!

Door iedere dag kort te oefenen, leert uw pup dat zijn lichamelijke verzorging er gewoon bij hoort. Borstelen en betast worden, voeten en lijf afdrogen, nagels knippen, oren schoonmaken, gebit bekijken en poetsen, en in bad gedaan worden, enz. het moet allemaal geoefend worden.

Het allerbelangrijkste is dat u dit alles langzaam opbouwt. Begin bijvoorbeeld met een enkele maal de borstel zachtjes over de vacht halen, om vervolgens gelijk te belonen. Gaat alles goed, dan beloont u pas na een paar borstelslagen etc.

Maak verzorgd worden leuk voor uw hond!

Zo gaat u ook te werk met betasten. Raak poten, lichaamsdelen, en gezicht rustig aan, steeds afgewisseld met lekkere beloningen.

Pas als uw hond u zonder problemen zijn oren en snuit laat betasten, gaat u verder met de voorbereidingen voor het oren schoonmaken en tanden poetsen. Laat uw hond wennen aan gevoel van een watje tegen z’n oor, of de tandenborstel tegen z’n tandvlees.

Pas als uw hond dat allemaal op z’n gemak accepteert, maakt u pas echt de oren schoon of poets u de tanden.

Iedere hond heeft z’n eigen tempo en sommige accepteren de verzorgende handelingen makkelijker dan een ander. Ga echter nooit sneller dan uw hond aankan!

Wordt hij onrustig of begint een beetje tegen te stribbelen, doe het dan wat rustiger aan, en voer het aantal beloningen voor rustig gedrag op.

In bad gaan kan voor Retrievers en andere waterhonden een feest zijn, voor vele andere honden is het echter een drama. Ook hier geldt: geduld beloont zich altijd.

Wen uw hond aan de badkamer, het bad of de douche, zonder water. Dan wat water over alleen de pootjes. Langzaamaan bouwt u het verder op.

Een tegenstribbelende hond wassen is een heel gedoe, dus een goede opbouw met veel beloningen voor kalm blijven, zijn echt de moeite waard!

Vooral nagels knippen is voor honden een vervelend gevoel. Bij het zien van de nageltang nemen sommige honden al de benen! Ook hier geldt weer, doe het rustig aan.

Leer de hond eerst kalm te blijven terwijl u zijn voeten een voor een vasthoudt. Pak zijn afzonderlijke tenen vast, en raak zijn nagels aan.

Pas als dit goed gaat, komt de nageltang tevoorschijn. Ga niet gelijk knippen, maar raak eerst gewoon de nagels aan met de tang, en zet later voorzichtig wat druk op de nagel met knipper zonder nog echt te knippen.

Blijf uw hond belonen voor zijn medewerkin. Uiteindelijk zal uw pup alle verzorgende handelingen zonder problemen accepteren.

Uw dierenarts en trimster zullen u dankbaar zijn als u met zo’n goed opgevoede hond in hun praktijk komt.