Angstige pup

canecorso pupEr zijn meerdere oorzaken voor angstig gedrag van een pup. Hoe jonger uw pup is, hoe groter de kans dat u hieraan wat kunt doen. Een actieve begeleiding met beloningen kan uw pup zijn zelfvertrouwen teruggeven. Van zeer groot belang is echter uw pup nooit te forceren. Dwang in de situaties die hem angstig maken, werken altijd averechts. Het kan zelfs leiden tot agressie!


Sommige pups hebben van zichzelf een onzeker, terughoudend of gereserveerd karakter. De meest voorkomende reden voor een angstige pup is een gebrek aan socialisatie, al dan niet in combinatie met negatieve ervaringen. Ook het onbedoeld bevestigen van het angstige gedrag van een pup, bijvoorbeeld door praten, aaien of troosten, is een oorzaak van het ontwikkelen van een angstig karakter.


Gedurende de eerste 12 weken van hun leven hebben pups een brede hoeveelheid ervaringen nodig om te kunnen opgroeien tot zelfverzekerde, stabiele hond. Positieve ervaringen met mensen, kinderen, andere honden, andere (huis)dieren verkeer, huisgeluiden e.d. in verschillende situaties, zijn nodig voor een gezonde mentale ontwikkeling. Pups die in deze periode niet of onvoldoende zijn blootgesteld aan deze prikkels kunnen angstig zijn. Onvoldoende voorbereid op het leven in onze maatschappij hebben ze een ontwikkelingsachterstand die slechts met moeite te overwinnen is.
Er kunnen echter zich ook negatieve ervaringen hebben voorgedaan die uw pup angstig hebben gemaakt. Vooral negatieve ervaringen met mensen of andere honden kunnen leiden tot behoorlijke angst.

Voor welk hondenspeeltje ga jij?


pupHoewel u middels positieve training uw pup zeker kunt helpen zijn angst te verminderen of te overwinnen, is het raadzaam dit onder begeleiding van een ervaren hondenschool of gedragstherapeut te doen. Zij kunnen u helpen een effectief trainingsplan te maken dat aanluit bij het gedrag en het karakter van uw pup. Essentieel bij zo’n training is dat u op een zodanig niveau traint dat uw hond steeds ontspannen blijft. Een angstige hond is namelijk niet in staat iets te leren! Doel van de training van een angstige hond is dan ook vanuit een ontspannen, rustige situatie positieve ervaringen aan te bieden, en die te combineren met beloningen. Zo leert uw pup dat hetgeen waar hij voorheen bang voor was, eigenlijk helemaal niet zo eng is!


Een hond dwingen om contact te hebben met een persoon of hond die hij eng vindt, maakt het probleem alleen maar groter. In plaats dat hij leert dat er niets is om bang voor te zijn, krijgt hij door dwang zijn angst alleen maar bevestiging, en wordt het steeds moeilijker er iets aan te doen.


Waar uw pup ook bang voor is, mensen, honden, andere dieren, een open trap, een vuilnisbak, een bruggetje, werk met geduld en volharding. Bevestig uw pup niet in z’n angst door op de momenten dat hij angstig is aandacht aan hem te geven. Praat niet tegen hem, aai hem niet, maar straal een stil zelfvertrouwen uit. Bewust of onbewust heeft uw houding invloed op zijn gedrag. Vermijd echter ook niet hetgeen waarvoor hij angst heeft, maar zie het als uitdaging hem op positieve wijze over zijn angst(en) heen te helpen!


puppiesResumerend:
Een angstige pup te begeleiden tot stabiele volwassen hond is een stevige uitdaging. Onvoldoende socialisatie, negatieve ervaringen en onbedoeld bevestigen van zijn angst, spelen vaak een rol bij de ontwikkeling van angstig gedrag. Hulp en goed deskundig advies bij het begeleiden van een angstige hond is vaak onontbeerlijk. Een ervaren hondenschool of een gedragstherapeut voor honden kunnen u helpen uw pup optimaal te begeleiden. Dwing of forceer uw hond echter NOOIT, dit maakt de angst alleen maar erger, en kan zelfs leiden tot agressie.


Dier algemeen

Gerelateerde Artikelen

Honden en vuurwerk

Oud en Nieuw. En dus knallen maar. Vaak begint de ellende al voor in december; ook al is het verboden. Er zijn heel veel honden, die doodsbang zijn voor dat knallen


Hondentaal is lichaamstaal

In de omgang met uw hond kunt u heel bewust gebruikmaken van lichaamstaal als vorm van communicatie, die voor honden zo natuurlijk is.


Socialisatiefase puppy

Tussen de zevende en achtste week is de tijd aangebroken dat de pup het nest gaat verlaten, Hier vind je informatie over de socialisatiefase van honden


Socialisatie algemeen

Hier vind je informatie over socialisatie bij honden


Socialisatie mensen en kinderen

De eerste 12 weken van het leven van uw hond zijn zeer belangrijk. Gedurende deze periode moet hij kennis maken met allerlei dingen die tot het leven behoren om


Socialisatie andere honden

Hier vind je informatie over de socialisatie tussen honden onderling.


Socialisatie verkeer en geluiden

Nederland is een dichtbevolkt en verkeerrijk land. Om uw hond overal mee naar toe te kunnen nemen, is het dan ook belangrijk uw pup te laten kennismaken met..


Socialisatie andere huisdieren

Hier vind je informatie over de socialisatie van honden met andere huisdieren.