Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Gespleten loopsheid ( split heat)


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.
Golden-retriever-met-puppies

Bij deze aandoening stopt de loopsheid na een paar dagen en vangt dan na een of meerdere weken weer aan.

Deze “pauze” kan zelfs binnen één cyclus enkele keren herhaald worden.

Uiteindelijk ovuleren deze teven wel, maar het vaststellen van de vruchtbare periode is een groot probleem voor de fokker.

Praktijkvoorbeeld van een split heat geval

Maandag 14 juli

Eerste keer bloed naar de dierenarts om bacteriologisch onderzoek te doen i.v.m. eventuele streptokokken.

Vermoeden van de dierenarts was dat de loopsheid al enkele dagen aan de gang was en adviseerde progesteron te prikken en dit was 0.55 ng/ml dus zeer laag (tussen 10 en 12 zou beste dekmoment zijn)

Donderdag 17 juli

Progesteron 1.1

Zaterdag 19 juli

Progesteron 1.5

Maandag 21 juli

Progesteron 5

Woensdag 23 juli

Progesteron 2.8 sterk gedaald dan wordt gesproken over gespleten loopsheid. Die dag begonnen met *Lactafal om de loopsheid (cyclus) aan de gang te houden.

Vrijdag 25 juli

Progesteron 4.8

Zondag 27 juli

Progesteron 13.1 advies direct naar de reu ook het gedrag was dat van een dekrijpe teef. Vanaf de eerste keer bloed is dit dag 14.

Maandag 28 juli

Opnieuw naar de reu geweest, de gewilligheid van zowel teef als reu was een stuk minder dan gisteren.

Lactafal

Lactafal is in eerste instantie een middel dat gebruikt wordt bij schijnzwangerschap of bij stoppen melkafgifte als de pups van de moeder gescheiden zijn.

De werkzame stof in Lactafal (bromocroptine) een dusdanige werking op de hypofyse dat de normale cyclus van de hond weer op gang komt.

Bij schijndracht denkt de hond zwanger te zijn dus ergens een storing in de hersens of aanhangsel (hypofyse). Bij zogende teven die geen pups meer hebben het zelfde de teef denkt nog melk te moeten geven.

In dit geval heeft de kliniek (Dierenkliniek Sleeuwijk) goede ervaring opgedaan door bij de gespleten loopsheid Lactafal te geven, hierbij is ook de normale cyclus ergens door onderbroken en wordt kennelijk weer normaal onder invloed van de bromocriptine.

Persisterende pro-oestrus

Hierbij wordt te weinig LH afgegeven, waardoor de teef “in de pro-oestrus blijft steken”; zij kan dan wel 6-8 weken loops blijven.

Omdat er geen ovulaties optreden is de teef niet vruchtbaar. Het treedt met name de eerste loopsheid op.

Praktijkgeval van een mislukt verloop

Het verloop van de loopsheid van Dana.

11e dag

Na onderzoek van de dierenarts bleek ze veel te nauw en het zou best wel eens kunnen dat ze anatomisch niet goed in elkaar zou zitten. Progesteron: minder dan 0,2

12e dag

Vertoont verschijnselen van dekrijp te zijn: staart opzij bij de minste aanraking. Volgens Jan Louer, waar we toevallig waren moesten we maar gauw naar de reu gaan.

13e dag

Bezoek aan reu, Dana ging er prima voor klaar staan maar beet vervolgens de reu fiks van zich af.

14e dag

Bezoek aan reu, verloop hetzelfde.

15e dag

Bezoek aan reu, verloop hetzelfde.

16e dag

Alweer hetzelfde gedrag, ze daagt de reu uit, blijft vervolgens met haar staart opzij goed stilstaan, reu springt er boven op, nog steeds blijft ze keurig staan, maar op het moment van penetreren wordt ze een kenau.

17e dag

We besloten met de reu een bezoek aan Dana te brengen. Ze bleek nu veel meer ontspannen te zijn maar ze liet zich absoluut niet dekken.

18e dag

Naar de dierenarts. Progesteron 7. Onder narcose heeft de dokter haar onderzocht omdat hij eerder constateerde dat ze erg nauw was. Situatie bleek wel verbeterd, maar nog niet optimaal.

Dokter adviseerde op de 20ste dag een bezoek aan de reu te brengen, maar was wel bang dat ze het ditmaal weer niet zou toestaan omdat ze dat al eerder gedaan had. Ik zou de volgende dag dan moeten opbellen om kunstmatige inseminatie te bespreken.

20e dag

Dana beet feller dan ooit van zich af en we besloten er maar mee te stoppen en in overleg met de dierenarts kunstmatige inseminatie toe te passen.

21e dag

Progesteron 10. De dierenarts was blijkbaar vergeten wat de afspraak was en op mijn verzoek dan maar kunstmatige inseminatie toe te passen was hij verbaasd en kreeg ik op mijn kop dat ik niet goed voorbereid was.

Ik was hier na al die toestanden wel wat van ondersteboven en heb toen maar besloten er helemaal mee te stoppen. Bloedverlies is over op deze 21e dag.

Bacteriologisch onderzoek

Om een optimaal resultaat te bereiken kan men het beste als volgt te werk gaan.

Aan het begin van de loopsheid wordt een vaginaal uitstrijkje genomen voor bacteriologisch onderzoek.

Indien uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van een reincultuur van pathogene bacteriën (oa Streptococcen, Staphylococcen, E. Colli’s, Proteus of Kjebsiella’s) wordt een gevoeligheidtest ingezet om te bepalen voor welk antibioticum de betreffende bacterie het meest gevoelig is.

De duur van de antibioticumkuur is ongeveer 7 dagen. Sommige antibiotica mogen niet tijdens de dracht gegeven worden.

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.