Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Renbaan sport

Als jonge hond van ongeveer 8 maanden laten we de honden een klein recht stukje op de baan lopen achter de sleephaas om te kijken of ze interesse tonen.

Daarna wachten we geduldig af en proberen we het als ze een leeftijd hebben van ongeveer 11 maanden weer, maar dan op een motorhaas en ook op een sleephaas. De exacte leeftijd ligt ook een beetje aan het ras.

Een motorhaas is een motortje dat over een rails langs de baan glijdt met een stuk plastic eraan vast gemaakt. Een sleephaas is een stuk plastic of bont dat zich direct voor de honden op de grond voortbeweegt (wat natuurlijker dus).

De renbaan

De honden moeten door een starthok. Eerst door een open hok (klep voor en achter open) en dan door een gesloten starthok (klep voor en achter dicht).

Je hebt 6 starthokken die aan de bovenkant zijn genummerd of gekleurd.

De nummers van de hokken of kleuren komen overeen met het nummer of de kleur van het dek van de hond tijdens de wedstrijd.

Nummer 1 is rood, 2 is blauw, 3 is wit, 4 is zwart, 5 is geel en 6 is zwart/wit.

Vaak is nummer 1/rood de favoriet en zo voort.

Startlicentie

Als de hond voor zijn startlicentie gaat, gaat er natuurlijk net zoals bij de Coursing een opleiding aan vooraf.

Eerst loopt de hond solo achter de haas aan. Dan met een muilkorf op en een rendek aan. En daarna met een collegahond die zijn papieren al heeft. Hierbij moet de hond laten zien dat hij goed rond loopt en niet naar de andere hond kijkt of hem hindert tijdens deze rit.

Als dat goed gaat, gaat hij met 2 honden goed rond, zo noemen ze dat.

Het is dan de bedoeling dat de hond die voor zijn licentie gaat en de leeftijd heeft van 15 maanden onder rood start. Dan kan de bochtcommissaris en de jury goed zien om welke hond het gaat.

Ze lopen tweemaal. Dat mag met dezelfde honden rond. Als dat goed is gegaan, heeft hij zijn startlicentie en kan het pas echt beginnen.

Want na het behalen van de papieren moeten ze leren om in de cours te lopen en hun eigen weg te kiezen.

Alle windhonden kunnen een licentie halen. De Ierse wolfshond zal voor het starthok gestart worden omdat de starthokken niet berekend zijn op grote honden. Nu zul je ook niet veel Ierse wolfshonden op de renbaan zien lopen. Je ziet ze vaker bij Coursing dan bij het hondenrennen.

Verschillende klassen

Je hebt verschillende klassen in deze sport: een A klasse, B klasse en C klasse.

A is de snelste klasse, daarna B, en C is de langzaamste klasse.

Je begint met de Whippet, Greyhound en Afghaan altijd in de B klasse: dit is de klasse voor beginners.

Een hond zal een plaats in de A klasse moeten verdienen. De C klasse is voor langzamere rassen en oudere honden.

Het puntensysteem ligt aan het aantal startende honden. Bij 20+ reuen of teven zijn promotiepunten te verdienen. De eerste plaats krijgt 15 punten, de tweede plaats 10 en de derde plaats en de lagere plaatsen ontvangen elk 5 punten.

Je hebt 60 punten nodig voor dat je naar de A klasse kan promoveren.

Bij alle rassen lopen reuen en teven gescheiden van elkaar. Tenzij er niet voldoende deelnemers zijn. Dan lopen ze gemengd. Dat komt vooral in de C klasse voor.

Ook de Greyhound loopt vaak gemengd omdat er niet veel van zijn in Nederland.

Je heb twee afstanden in Nederland. De 350 meter voor de kleine rassen en grote rassen. En de lange afstand voor de grote rassen van 475 meter, maar dan moeten de honden wel de leeftijd van 18 maanden hebben.

Er zijn in Nederland z’n 10 banen waar je kunt lopen met je honden en er zijn nationale en internationalen wedstrijden.

Ook zijn er Europese en Wereld kampioenschappen maar daar worden alleen de 6 beste van elk geslacht naar toe gezonden. Dus 6 reuen en 6 teven van alle rassen van de A klasse.

Alleen als er bijvoorbeeld van de Greyhounds niet genoeg zijn, mogen er ook B klasse honden starten op zo’n kampioenschap.

De grote rassen lopen altijd de lange baan op het WK en EK. De kleine rassen als Whippets en Italiaanse windhondjes lopen de korte afstand.

Je hebt ook nog een senioren klasse voor de Greyhounds vanaf 6 jaar. Die mogen nog een keer lopen. De senioren lopen op zo’n dag wel maar een enkele rit, dus het is direct de finale. Helaas zijn er maar een aantal deelnemers in de seniorenklasse.

Alle honden mogen lopen tot hun achtste jaar. Als ze in hetzelfde kalender jaar 8 worden dan mogen ze nog hun renseizoen uitlopen. Worden ze in december 8 jaar? Dan mogen ze het volgende jaar niet meer meedoen.