Flyball

Flyball en Behendigheid (Agility) vallen onder de hondensporten, en kan gedaan worden met een hond met een minimale leeftijd van 1 jaar (het skelet en spierstelsel
van de hond moeten voldoende ontwikkeld zijn). Voor deze cursussen geldt dat u met uw hond de gevorderdencursus (gehoorzaamheid) moet hebben doorlopen. Het diploma van een gelijkwaardige cursus bij een andere club is ook voldoende. Het is nl. belangrijk, dat de hond voldoende gehoorzaam is en redelijk onder appèl staat. We geven flyball op verschillende niveaus (beginners- t/m wedstrijdniveau) in de manege in Nuth op de dinsdagavond. Er worden verschillende keren per jaar flyballwedstrijden georganiseerd, waar één of meerdere teams van D.V.V. aan mee doen.

Flyball is in Amerika ontwikkeld en sinds 1985 een officieel erkende hondensport. Het flyballapparaat is uitgevonden door de Californiër Herbert Wagner, die op het idee kwam een apparaat te bouwen dat een bal kon lanceren, zodat zijn hond, zonder dat hij er zelf veel voor hoefde te doen, toch genoeg beweging kreeg. Later werden er hindernissen aan toegevoegd en is men met teams tegen elkaar gaan strijden. Vanaf dat moment begon deze tak van hondensport te bloeien en is in 1985 de North American Flyball Association opgericht. In februari 1990 werd flyball in Nederland geïntroduceerd.  
De bal vangen
Wat is flyball?
Flyball is een teamsport, waarbij 2 teams in estafettevorm tegen elkaar strijden.
Per race lopen er altijd 4 honden. D.w.z. dat ieder team bestaat uit minimaal 4 honden en maximaal 2 reservehonden.
Een hond mag beslist geen slipketting dragen!
Elke hond van een team moet over 4 lage hindernissen springen om bij het flyballapparaat te komen.
Vervolgens moet de hond met zijn poot een schuin plankje aan de voorkant van het apparaat indrukken, waardoor er via een mechanisme een bal uit het apparaat schiet. Deze bal dient door de hond opgevangen te worden en over de 4 hindernissen mee terug genomen te worden naar de start/finish.
Daarna start hond 2, etc., tot het hele team binnen is.
Indien er sprongen omvallen tijdens een race, dan blijven deze gewoon liggen. De honden moeten wel het parcours nemen alsof de hindernissen er toch staan, ze mogen er niet omheen lopen.
Het team dat het eerst 4 honden reglementair over de finish heeft, is winnaar van de race.
Een wedstrijd wordt gewonnen door het team, dat als eerste 2 races gewonnen heeft (best of three).
De hordes   Hoogte van de hindernissen
De minimum hindernishoogte is 20 cm. en de maximumhoogte is 40 cm. De hoogte van de hindernissen zal 10 cm. lager zijn dan de schofthoogte van de kleinste hond van het team deelnemende honden (geen reserves) met een minimum van 20 cm. en afgerond op veelvouden van 5 cm. naar beneden.
Bijv. de kleinste hond van de vier die aan de start staan heeft een schofthoogte van 38 cm.
De hindernishoogte is dan voor alle honden, die aan de start staan: 38 cm. – 10 cm. = 28 cm. is afgerond: 25 cm.

Welke honden kunnen flyball doen ?
Elke hond die knettergek is op een (tennis)bal, redelijk goed onder appèl staat en verdraagzaam is met andere honden (teamsport) kan flyball doen.
Er zijn heel wat honden die een bal leuk vinden, maar alles wat er in de omgeving gebeurt veel interessanter vinden. Met zulke honden lukt het alleen als je over veel geduld beschikt.

 
 

Hoe oud moet een hond zijn?
Als een hond zes maanden oud is, kun je hem al laten kennismaken met het flyballapparaat. De hindernissen zijn taboe voor een hond op die leeftijd; dat mag pas als hij 1 jaar is.

Voor welk hondenspeeltje ga jij?

Tot welke leeftijd kan een hond er aan meedoen?
Dat hangt geheel van de hond af. Met een oude (langzame) hond doe je niet meer mee aan competities, maar het is geweldig als jouw bejaarde hond nog altijd het parcours op zijn eigen tempo en met plezier wil lopen.
Bovendien zijn de hindernissen op een lage stand (min. 20 cm. en max. 40 cm.).
Heb je een oudere hond, die een goede conditie heeft, nog snel is en het nog steeds graag doet, dan kan hij gerust aan wedstrijden mee blijven doen; één van onze eigen Goldens deed op haar 12e ook nog steeds met veel plezier mee.

Gezondheid
De hond moet wel een redelijk goede conditie hebben en geen last hebben van spieren, botten en gewrichten. Bij twijfel zal de instructeur u vragen om een gezondheidsonderzoek bij uw eigen dierenarts te laten doen.
Flyball kenmerkt zich door een betrekkelijk geringe hoeveelheid flyball-gerelateerde blessures. Wel is het zaak de hond goed in de gaten te houden.
Met name de voorpoten, knieën, nek en rug worden bij flyball belast. De voorpoten bij het afremmen voor het flyballapparaat, de knieën bij het draaien, de nek bij het vangen van de bal en bij het draaien, en de rug bij het remmen en draaien.
De wat grotere rassen zijn vaak op die punten wat gevoeliger, omdat ze meer gewicht te verplaatsen hebben.
  De bal vangen..
Met welke hond (ras of kruising) kun je deelnemen aan flyball?
In principe kan iedere hond van elk ras of kruising van klein tot groot flyball worden aangeleerd. In Nederland is het zelfs zo, dat er bij de competities maar twee honden van dezelfde kruising of ras in een team mogen zitten.
Het spelletje is dermate simpel van opzet, dat het lijkt alsof er voor de hondenbezitters weinig lol te beleven valt. Het enthousiasme van de honden en de spanning van de wedstrijden maken het tot een zeer enerverende sport.
De directe confrontatie met een ander team draagt bij tot de attractiviteit van flyball.
Lachen is het, als een hond van team 1 de bal gaat halen uit het flyballapparaat van team 2.
Het eindresultaat is in grote mate afhankelijk van tactiek: welke hond moet op welk moment ingezet worden, in welke volgorde starten de honden?
De uitslag van een flyballwedstrijd is meteen bekend en dat is bij andere sporten vaak pas aan het eind van de dag.
De bal vangen   Flyball
(letterlijk: vliegbal) is een fijne manier om samen met je hond actief bezig te zijn. Het ziet er heel eenvoudig uit, maar is dat zeker niet!
Conditie, teamspirit en enthousiasme van hond en geleider zijn onontbeerlijk. Maar flyball is vooral fun en kan aangeleerd worden aan elke hond die graag apporteert en 'een basisgehoorzaamheid' achter de rug heeft. Met flyball slaat u twee vliegen in één klap: u bent niet alleen lekker aan het werk met uw eigen hond (bevorderlijk voor een goede onderlinge band), maar maakt daarbij ook nog eens deel uit van een team (sociale contacten voor baas én hond).
Deze jonge tak van hondensport krijgt in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenaars en er worden steeds meer wedstrijden georganiseerd met een toenemend aantal teams.
Ook hondenclub De Vrolijke Viervoeters neemt deel aan wedstrijden. De data vindt u op onze site onder: "clubinfo".


Dier algemeen

Gerelateerde Artikelen

Handling

Handling is het voorbrengen van een hond op de tentoonstellingen. Een handler is de persoon die dit doet. Tot 18 jaar mogen handlers aan Junior-handling deelnem


Behendigheid (Agility)

Behendigheid of terwijl “Agility” is een hondensport die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenenaars krijgt. De behendigheidsport is geschikt voor bijna


Apporteersport

Apporteersport (AS) is een vrij nieuwe discipline van de Federatie Hondensport Nederland (FHN). Het is een hondensport, waarbij appèl, de wil om voor de baas te


Breitensport

Breitensport is een echte wedstrijdsport die ook heel goed recreatief gedaan kan worden. Deze discipline bestaat uit een aantal onderdelen.


Coursing

De Coursing is een natuurlijke jacht na bootsen op een groot veld met een stukje plastiek of stukje schapen vel.


Doggydance

Doggydance is in heel Europa een van de leukste opkomende hondensporten. Wat is leuker om met je hond op muziek te dansen


Schapendrijven

Schapendrijven, De Border Collie is oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven en afkomstig uit de grensgebieden van Engeland en Schotland (de borders).


Treibball

Treibball is een in Nederland nog relatief onbekende sport. Treibball is door Jan Nijboer bedacht, een Nederlander die in Duitsland woont. In Duitsland en


Rasgroep 1

Rasgroep 1 valt onder te verdelen in 3 secties, hoeders, drijvers en bewakers, alle geselecteerd op de omgeving en het klimaat waarin ze werken.